Lukumummot lukevat lapsille Luupuveden koulussa
LUKUMUMMOT Marja-Leena Partanen ja Leena Rajakangas ovat vierailleet Luupuveden koulussa lukemassa kirjoja lasten kanssa. Kohtaamiset ovat hyvin antoisia kokemuksia molemmille osapuolille.
LUUPUVEDEN koululaiset ovat saaneet tämän syyslukukauden aikana erityisiä vieraita, kun Marja-Leena Partanen ja Leena Rajakangas ovat käyneet lukemassa kirjoja oppilaiden kanssa.
– Koululta kysyttiin meitä tällaiseen mukaan ja päätimme lähteä. Kotona tulee jo sen verran paljon luettua jälkikasvulle, että tämä on meille hyvin luontaista hommaa, lukumummoina tunnettu kaksikko hymyilee.
– Lisäksi molempien lastenlapset ovat täällä eskarissa, joten näemme samalla heitäkin, vaikka toki kaikkien lasten kanssa oleminen on meille mielekästä.
– Kivaa on ollut huomata, että meidän ohella myös lapset ovat tosi paljon tykänneet yhteisistä lukuhetkistä. He ovat innokkaina valitsemassa kirjoja, joita sitten luemme aina vuorotellen toisillemme. Yleensä otamme muutaman oppilaan per mummo lukukavereiksi ja luemme yhden oppitunnin ajan.
Torstaina he lukivat muun muassa ekaluokkalaisen Aatu Myllysen kanssa. Hän sanoi lukuhetken tuoneen kivaa vaihtelua koulupäivään.
– Kotonakin tulee jonkin verran luettua erilaisia kirjoja. Ehkä tällä hetkellä koulumaailmaan sijoittuvat kirjat ovat suosikkejani, hän kertoo.
Mummot ovat mielissään siitä, että lukeminen pitää pintansa lasten keskuudessa, vaikka nykyään on olemassa monia muitakin virikkeitä, kuten tietokoneita ja älypuhelimia.
– Lukeminen on mainio harrastus, joka sopii kaikenikäisille. Mielellämme kannustamme lapsia siihen ja autamme heitä kehittämään lukutaitojaan.
– Lisäksi lapset kysyvät meiltä ahkerasti kaikenlaista eri kirjoista. Äskenkin esimerkiksi selitimme, mitä yhdellä vanhan ajan esineellä on aikoinaan tehty.
HYVÄ kirja on mummojen mielestä sellainen, että lapsi ymmärtää tarinan helposti.
– Kirja ei myöskään saa olla liian pelottava ja siinä olisi hyvä olla onnellinen loppu.
– Lasten kanssa lukeminen on lisäksi omanlaisensa taitolaji. Lukijan täytyy osata eläytyä oikealla tavalla.
Partanen ja Rajakangas ovat tällä hetkellä porukkansa ainoat lukumummot, mutta lisääkin mahtuisi mukaan.
– Tällöin voisimme kenties vierailla muillakin kouluilla, kun lukijoita olisi enemmän.
Eikä välttämättä tarvitse olla mummo, vaan ukitkin ovat tervetulleita mukaan. Paitsi että toiminnassa pääsee olemaan lasten kanssa ja saa merkityksellistä sisältöä elämäänsä toisten lukutaitoa ja -innostusta auttamalla, voi siitä saada myös uusia senioriystäviä itselleen.
LUKUMUMMOTOIMINTA on osa Mannerheimin lastensuojeluliiton kylämummi- ja vaaritoimintaa. Paikallisyhdistykset toteuttavat sitä piirin tuella ja yhteistyössä alakoulujen kanssa. Toimintamallin on kehittänyt Niilo Mäki Instituutti yhteistyössä MLL:n Järvi-Suomen piirin kanssa.
– Suomessa lähes kaikki lapset oppivat lukemaan, mutta noin pari prosenttia ei kuitenkaan saavuta sujuvaa lukutaitoa. Lukumummot lukevat erityisesti niiden oppilaiden kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen, sanoo Luupuveden koulun luokanopettaja Johanna Heinonen.
Tämän vuosikymmenen alussa kehitelty lukumummotoiminta on saanut myös tunnustusta, sillä se on valittu sadan parhaan suomalaisen koulutusinnovaation joukkoon.
Osa vapaaehtoisista on saanut perehdytyksen lasten sujuvan lukutaidon tukemiseen, osa taas on erikoistunut auttamaan maahanmuuttajalapsia kasvattamaan heidän sanavarastoaan.