Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Heidi Jaatiselle Savonia-kirjallisuuspalkinto

KIURUVETINEN kirjailija Heidi Jaatinen on saanut Savonia-kirjalisuuspalkinnon kirjastaan Koski. Koski on sukuromaani, joka kertoo kirjailija Heidi Jaatisen suvusta, tapahtumat sijoittuvat sisällissodan aikaan ja tähän päivään. Teoksen on kustantanut Gummerus. Kiuruvedelle Savonia-palkinto on ensimmäinen.

PALKINTORAATI perusteli kirjan valintaa seuraavasti: “Väkevä savolainen sukutarina, jossa ei pureta vain yhden suvun tai kylän, vaan samalla koko kansakunnankin traumoja sadan vuoden ajalta Suomen itsenäistymisestä lähtien. Upealla kielellä kirjoitettu löytöretki menneeseen, sen arkeen ja ihmismieleen”.

JAATINEN oli toista kertaa ehdolla Savonia-palkinnon saajaksi. Vuonna 2011 hän oli ehdolla teoksellaan Ei saa katsoa aurinkoon. Finlandia-palkintoehdokkaana Jaatinen oli vuonna 2014 romaanillaan Kaksi viatonta päivää.

KUOPION kaupungin jakamasta Savonia-kirjallisuuspalkinnosta "kilpaili" 88 kaunokirjallista teosta, jotka ilmestyivät vuonna 2018. Voittajan valitsivat Varpu Puskala (puheenjohtaja), Nina Pelli (varapuheenjohtaja), Riitta Cederberg, Atik Ismail, Seppo Kononen, Ella Paija, Auli Poutiainen, Petri Tossavainen ja Jussi Tuovinen. Vuosittain jaettavan Savonia-palkinnon suuruus on 12 000 euroa.

PALKINTOJENJAKOTILAISUUDESSA puheen piti toimittaja Seppo Kononen. Hän kertoi seuranneensa, miten "kiurukkaat suhtautuvat nyt tähän julkiseen ruumiinavaukseen, jonka Heidi Jaatinen on tehnyt Kosken Jauhiaisille, Puolakan Remeksille tai kirkonkylän kahden muun napatalon Hingunniemen Tikkasille ja Hankaniemen Lappalaisille".
– Hämmästykseni on ollut suurta: ei minkäänlaista kalabaliikkia, ei minkäänlaista paheksuntaa mahtisuvun maineen tärvelemisestä. Miksi näin? Ovatko ajat ja asenteet muuttuneet ja avartuneet vai onko Koski kirjoitettu niin sydänverellä ja rehellisesti, ettei kenelläkään ole tarvetta lookkkaantua teoksessa kuvattujen henkilöiden puolesta, vaikka heistä nyt jälkikäteen vikoja ja puutteita löydetäänkin?
– Luulen, että jälkimmäinen selitys on oikea: Koski on niin vaikuttava ja taiten tehty sukuromaani, että koko lukevan Savon ja Suomen eteen riisuttunakin sukuun kuuluvat voivat olla ylpeitä ja onnellisia, että heidät on ikuistettu maailmankirjallisuuteen ja että jatkoa on luvassa.