Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Lukio osaksi mittavaa biotaloushanketta

KIURUVEDEN lukion henkilökunnalla ja opiskelijoilla on syytä hymyyn, sillä lukio valittiin osaksi Biotalouden mahdollisuudet ja luova yrittäjyys -hanketta, jota Olvi-säätiö rahoittaa yli 530 000 eurolla.
Hanketyöntekijät Niina Mäntyniemi ja Karl-Erik Hasa vierailivat maanantaina lukiossa käynnistelemässä yhteistyötä mittavassa nelivuotisessa biotaloushankkeessa.
Kiuruveden lukion lisäksi Olvi-säätiön rahoittamassa hankkeessa ovat alkuvaiheessa mukana Kuopion Lyseon lukio, Sonkajärven Lyseotien yläkoulu ja Suininlahden koulu Siilinjärveltä. Seuraavassa vaiheessa tulee neljä koulua lisää. Siis yhteensä kahdeksan pilottikoulua Pohjois-Savon alueelta.
– Tavoitteena on lisätä biotalousosaamista sekä luoda opetukseen uusia toimintamalleja. Nykyiset nuorethan ovat tulevaisuudessa suuressa vastuussa biotalouden yrittäjyydestä, tuotteista ja toimintaprosesseista. Biotalous on vahvasti tämän päivän, mutta myös tulevaisuuden asia, muistuttavat Mäntyniemi ja Hasa.
Hankkeen myötä koululaisille ja opiskelijoille on luvassa valinnaisaineita, teemaopintoja, yhteistyötä yrityksien kanssa ja työelämään tutustumista.
– Tarkoituksena on osaamisen ja ymmärryksen lisääminen niin oppilaille kuin opettajillekin, kertoo Mäntyniemi.
Pilottikoulut tekevät perustyöt jalostaen ideoitaan biotalouden tarjoamista mahdollisuuksista ja luovasta yrittäjyydestä. Tämän jälkeen toimintamalleja otetaan käyttöön alueen muissa kouluissa. Hanke on herättänyt kiinnostusta myös valtakunnallisesti, sillä biotalous on nyt pinnalla.
– Tämä hanke on meille hieno mahdollisuus kehittää omaa kurssitarjontaamme ja onhan tässä meille uutta virikettä. Lukiomme pysyy vahvasti ajanhermolla. Biotalous painottuu biologiaan ja kemiaan, mutta se liittyy myös ihan kaikkiin aineisiin. Opettajat ja opiskelijat voisivatkin miettiä, miten biotalous sivuaa kutakin oppiainetta, vinkkaa lukion rehtori Arja Pentikäinen.
Hankkeen toinen teema on luova yrittäjyys, joten alueen yritysten kanssa tehdään paljon yhteistyötä tulevina vuosina. Tavoitteena on lisätä yritysyhteistyötä ja verkostoitumista sekä parantaa kotiseudun mahdollisuuksien tuntemusta.
– Biotalous on elävää elämää. Hankkeen myötä koulu menee maailmalle ja maailma tulee kouluun. Hanke tuo mukavasti uutta haastetta työhömme ja lähdemmekin innolla mukaan, kertovat opettajat Sari Tikkanen ja Juha Taskinen.