Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Vauva Huuskonen on vuoden ensimmäinen kiuruvetinen – syntyvyys laskee Kiuruvedellä

KIURUVEDEN vuoden 2019 ensimmäinen vauva syntyi Tuija (26) ja Matti (31)Huuskoselle 4.1. Tyttö painoi 4 kiloa 900 grammaa. Tyttövauva on Huuskosten toinen lapsi. Kiuruvedelle syntyi viime vuonna 65 vauvaa.

UUSI perheenjäsen on sopinut erinomaisesti Huuskosten arkeen. Vauva syö ja nukkuu hyvin. Myös kaksivuotias Alina on ottanut sisarensa luontevasti vastaan. Kun haastattelua tehdään, tytöt nukkuvat vierekkäin makuuhuoneessa.

VAUVA Huuskosen laskettuaika oli joulupäivänä, mutta tyttö tuli maailmaan perjantaina 4.1. kello 11.51. Kuopion yliopistolliseen sairaalaan Huuskoset lähtivät aamuneljän aikaan.
– Kutsuimme vanhimman lapsen ukin ja mummin tänne katsomaan Alinaa ja ajoimme Kuopioon. Puolenpäivän aikaan vauva oli jo sylissä. Se oli helpotus, että synnytys käynnistyi itse, eikä tarvinnut lähteä käynnistykseen. Se olisi ollut varmaankin edessä loppiaisen seutuun. Olin nukkunut huonosti loppuraskauden aikana, synnytyksen jälkeen sairaalassa pääsin taas nukkumaan, joskin vain pätkiä, Tuija Huuskonen kertoo.
Tuija ja vauva olivat sairaalassa kaksi päivää, vauvan sokeriarvoja seurattiin suuren syntymäpainon takia.
Matti-isä oli mukana synnytyksessä. Häneltä meinasi välillä usko loppua, ettei vauva tule maailmaan ollenkaan.
– Olihan se työvoitto, kun synnytys oli ohi, Matti muotoilee.
– Ei sitä tunnetta voi sanoin kuvailla.

HUUSKOSET tutustuivat toisiinsa Savonia-maatalousoppilaitoksessa, kun he olivat kesällä 2011 Englannissa maatalousharjoittelussa. Tuija ja Matti asuivat samassa parakissa, mutta eri huoneissa.
– Syksyllä, kun tultiin takaisin Suomeen, huomattiin, ettei se ollutkaan niin paha asua yhdessä, ryhdyttiin seurustelemaan, Tuija kertoo.
Pariskunta meni naimisiin elokuussa 2016. Kun Tuija varasi kirkkoa vihkimiseen, huomasi hän yllättäen olevansa raskaana. Saman vuoden joulukuussa syntyi Alina.

MATTI HUUSKONEN on ottanut isännyyden vastaan Kalliokylän Nuutilan tilalla vuodenvaihteessa, myös Tuija tekee perheyritykselle töitä niin kuin tähänkin saakka.
Pariskunta muuttaa näiden lumien aikana Kalliokylään, missä heille on remontoitu taloa. Huuskoset ovat asuneet vuokralla taajamassa vuodesta 2013 lähtien.

UUDEN pienokaisen hoitaminen on Matti Huuskonen mukaan paljon luontevamapaa kuin esikoisen, sillä Alina on opettanut jo vauvarutiinit. Huuskoset eivät poissulje mahdollisuutta tehdä vielä kolmatta lasta, nyt totutellaan perhe-elämään kahden taaperon kanssa.
– Lapset antavat paljon iloa ja hyviä kokemuksia, heidän kehitystään on kiva seurata ja se kehitys on pelottavan nopeaa, Matti sanoo.
Huuskoset haluavat antaa tyttärilleen perinnöksi työn tekemisen meiningin.
– Hyvä on myös pitää kontakti normaaliin elämään ja luontoon, toivoisi tietysti, että joku jatkaisi omaa työtä. Alina on ollut lupaava tässä suhteessa, tykkää hirmuisesti eläimistä ja viihtyy navetassa, Matti sanoo.
Lapsia Huuskosten mielestä kannattaa tehdä ainakin Suomeen, sillä Suomessa monet asiat ovat hyvin aina raskausneuvolasta synnytykseen ja päivähoitoon.

KIURUVEDELLE syntyi viime vuonna 65 vauvaa. Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän terveydenhoitaja Tarja Ruotsalainen Kiuruveden neuvolasta kertoo, että tänä vuonna merkit viittaavat siihen, että hyvä, jos tuohon lukuun päästään.
– Kun tulin Kiuruveden neuvolaan töihin vuonna 1992, vauvoja syntyi 145. Vielä 2000-luvun alussa toistasataa, Ruotsalainen laskee.
2010-luvulla syntyneiden määrä Kiuruvedellä on pyörinyt 60–70 välillä. Synnyttäjistä 70 prosenttia on toissynnyttäjiä ja 30 prosenttia ensisynnyttäjiä. Keskimääräinen synnyttäjän ikä on 25–30 vuotta. Laskevan syntyvyyden syyksi Ruotsalainen listaa synnytysikäisten määrän vähenemisen ja muuttamisen työn tai opiskelun perässä muualle.