Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Miten minä vaikutan?

ENSI viikolla vietetään Sanomalehtiviikkoa, jonka teemana on vaikuttaminen. Lukiolaiset Leena Heikinmaa, Heikki Brandt ja Noora Niiranen pohtivat kuinka he ovat elämässään päässeet vaikuttamaan.

VAALIKEVÄT tulee rytinällä ja sen tiedostavat myös lukiolaisnuoret Leena Heikinmaa, Heikki Brandt ja Noora Niiranen. Kaikki kolme aikovat äänestää huhtikuun eduskuntavaaleissa ja toukokuun europarlamenttivaaleissa. Ne ovatkin ensimmäiset valtakunnalliset vaalit, joissa he saavat äänensä kuuluviin, sillä ikä ei riittänyt vielä viime vuonna äänestämään presidentinvaaleissa. Leena ja Noora äänestivät viime vuonna seurakuntavaaleissa.
– Koemme todella tärkeäksi asiaksi äänestämisen, sillä sitä kautta pääsee vaikuttamaan. Jos ei äänestä, ei voi valittaakaan. Joten äänestän, jotta voin sitten valittaa huonoista päätöksistä, Heikki virnistää.

ÄÄNESTÄMINEN on vain yksi tapa päästä vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Heikki on päässyt vaikuttamaan suoraan opinahjonsa Kiuruveden lukion toimintaan kuulumalla oppilaskuntaan. Viimeisin oppilaskunnan suurempi saavutus oli oman kahvion perustaminen lukion yläkerran aulaan.
Kahvio ei ole auki ihan joka päivä, mutta esimerkiksi toissa viikolla siellä oli täysin ilmainen kahvitarjoilu. Yleensä kupposesta peritään pieni maksu. Marraskuussa avatussa kahvilassa tarjoiltiin joulun alla glögiä.
– Onhan se kiva, että täällä on oma kahvio, niin kahvia ei tarvitse lähteä ostamaan kauempaa, kuten keilahallilta.
Keilahallista päästäänkin seuraavaan aiheeseen. Moni nuori viettää aikaansa keilahallissa, mutta juurikaan muuta ajanviettopaikkaa ei ole nuorille.
– Tänne kaivattaisiin joku kiva yhteinen kokoontumispaikka nuorille tuon keilahallin, baarien ja huoltoasemien lisäksi. Meitä nuoremmille on nuorisotalo, mutta yläkoulun jälkeen ei nuorille oikein ole yhteistä kokoontumispaikkaa. Ja elokuvia voisi esittää useamminkin Kiurusalissa.

VAIKUTTAA voi myös erilaisten kyselyjen kautta, joita luodaan palveluiden kehittämiseen.
– Osallistuimme Wilmassa tehtyyn kyselyyn kouluruuasta. Kyselyn myötä kouluruoka ei parantunut. Mikään ei siis muuttunut ja ruoka on edelleen mautonta. Joka päivä syödään näkkileipää. Muuta leipää, kuten sämpylöitä on ehkä kerran viikossa. Leivän päällyksiäkin tarjotaan vain kerran viikossa, nuoret harmittelevat.
Lehtien palstoilla äänensä saa kuuluviin mielipidekirjoituksissa ja gallupeissa. Nykypäivänä sosiaalisen median vaikutusvaltaa ei voi sivuuttaa. Somessa jokainen voi nostaa esille itselle tärkeitä aiheita. Voi julkaista videon, harjoittaa hastag- tai klikkausaktivismia, luoda puheenaiheita tai osallistua keskusteluun.

JOTTA pystyy paremmin vaikuttamaan, on olennaista tietää mistä puhuu. Seuraamalla aktiivisesti eri medioita ja yhteiskunnallista keskustelua pysyy kartalla maailmanmenossa. Leena, Heikki ja Noora lukevat paperisia sanomalehtiä, mutta usein he lukevat uutisensa netistä. Uutiset lukiosta kiinnostavat ja Leena tarttuu helposti maaseutua koskeviin uutisiin, onhan hän itse maatilalta kotoisin. Leena katsoo usein televisiosta myös iltauutiset.
– Instagramissa seuraan BBC Newsin laittamia kuvia. Viimeksi tykkäsin kuvasta, joka liittyi sarvikuonojen uhanalaisuuteen, Noora kertoo.
Heikki pysyy kartalla maailman poliittisesta tilanteesta lukemalla Helsingin Sanomia ja seuraamalla esimerkiksi BBC:n uutisointia.
– Kiuruvesi-lehdestä luen sitten sellaiset jutut, jotka tulevat jotenkin lähelle. Esimerkiksi silloin, kun jutussa on joku tuttu, Heikki kertoo.
Tällä kertaa nämä nuoret pääsivät vaikuttamaan tämän haastattelun myötä. Miten sinä saat äänesi kuuluviin?