Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Naiskuoropäivät tuo Kiuruvedelle naiskuorolaisia ympäri Suomen

MAALISKUUN puolivälissä (15.–17.3.) Kiuruvedellä järjestetään Naiskuoropäivät. Tapahtuma tuo paikkakunnalle noin 300 naiskuorolaista ympäri Suomea oppimaan uutta, laulamaan yhdessä ja konsertoimaan. Kiuruvetisille Naiskuoropäivät tarjoaa mahdollisuuden tutustua moderniin naiskuorolauluun.

TAPAHTUMAN puuhanainen, Suomen Naiskuoroliiton hallituksen jäsen, ja aktiivinen naiskuorolainen, Anne Härkönen, sanoo, että Suomen Naiskuoroliiton Naiskuoropäivillä on kiuruvetisten mahdollista tutustua naiskuoromusiikkiin, jos ne eivät ole entuudestaan tuttuja tai jos kuvittelee, että naiskuorot laulavat ”korkeelta ja kovvoo”.
– Kannattaa tulla rikkomaan käsityksiään. Kuorot esittävät musiikkia laidasta laitaan. Luvassa on yleisöystävällistä korkeakulttuuria, loppuunsa viritettyjä esityksiä, musiikkia, jota ei ole juurikaan Kiuruvedellä kuultu. Sanalla sanoen uusia ulottuvuuksia, Anne Härkönen kuvailee.

KIURUVEDEN Naislaulajat on järjestellyt Naiskuoropäiviä toista vuotta. Kiuruvesi sai vuotuisen Suomen Naiskuoroliiton suurimman tapahtuman järjestettäväkseen, kun Suomen Naiskuoroliiton puheenjohtaja Helena Toivanen tarjosi sitä virkeälle Kiuruveden naiskuorolle, miltä Toivasen mukaan onnistuu myös tapahtumien järjestäminen.
– Tuolloin eräät konkarinaislaulajamme totesivat, että mikä ettei, onhan meillä jo Kiuruvedellä Iskelmäviikko.

NAISKUOROPÄIVIEN järjestäminen on vaatinut paljon työtä, muun muassa yhteistyökumppaneiden kartoittamista, talkoolaisten ja sponsoreiden haalimista.
Anne Härkönen kiittelee, että yhteistyökumppaneita ja sponsoreita on saatu mukavasti omalta paikkakunnalta. Kaupunki on yksi suurimmista yhteistyökumppaneista, toinen on Iltalypsy, joka hoitaa ruokailut. Talkoolaisia on saatu kolmisenkymmentä.
Naiskuoroväki majoittuu Peltohovissa, Sinisessä Helmessä, Runnilla, Iisalmessa ja yksityismajoituksissa. Kuljetukset majoituksista tapahtumapaikoille on myös järjestetty, sillä kuoroviikonlopun aikataulu on kiireinen.
– Talvi on haasteellinen, kun kaikki pitää järjestää sisätiloissa, kesällä olisi voitu mennä laulamaan vaikka Paljakalle, Härkönen sanoo.
Naiskuoropäivät on naiskuorolaisille oma viikonloppu, joka pitää sisällään yhdessäoloa ja paljon yhdessä laulamista, koulutuksia ja uutta oppia sekä muiden naiskuorolaisten ja kuorojohtajien tapaamisia.
– Naiskuorolaulun harrastajalle naiskuoropäivät on sanalla sanoen iso viikonloppu, kiteyttää Härkönen.
– Kuorolauluhan on tänä päivänä kovassa nosteessa, kuorolaulua on suositeltu jopa masennuslääkkeeksi. Jollekin naiskuorolaulu on kerran viikossa yhdessä laulamista, toiselle taas kehittymistä laulajana useammassa kuorossa. Kuorolaulu antaa hyvin monenlaisia asioita eri ihmisille.

KIURUVEDEN Naiskuoropäivillä järjestetään yhtyelaulukilpailu. Kuoroja pienemmät a cappella -lauluyhtyeet loihtivat monikerroksisia äänimaailmoja ilman instrumenttien säestystä. Kiuruvedelle tulee kilpailemaan kymmenen kokoonpanoa.
Tuomaristoon kuuluvat musiikkineuvos Marjukka Riihimäki, laulunopettaja, diplomilaulaja Helena Tenhunen, filosofian maisteri, musiikkipedagogi Nikke Isomöttönen ja musiikinlehtori Anna-Mari Svärd. Voittaja saa 800 euron rahapalkinnon.
Yhtyelaulukilpailua voi tulla kuka tahansa seuraamaan Kiurusaliin pientä pääsymaksua vastaan. Luvassa on loppuunsa viritettyjä, puoliammattilaisten esityksiä popista klassiseen musiikkiin. Kilpailijoita tulee ympäri Suomen.
Yleisölle on niin ikään avoin pientä maksua vastaan Kaari-ensemblen konsertti Kiurusalissa lauantai-iltana.
Kaari-ensemble on syyskuussa 2008 toimintansa aloittanut, naisäänistä koostuva kamarikuoro. Kuoron sointi tavoittelee täyteläisyyttä, värikylläisyyttä, ilmaisuvoimaisuutta ja naisellisuutta. Ohjelmistoon kuuluu sekä teknisesti ja tulkinnallisesti haastavaa klassis-romanttista musiikkia että laulullisesti kiinnostavaa nykymusiikkia. Kuoro pyrkii toiminnassaan korkeaan taiteelliseen tasoon Saara Aittakummun johdolla.
Suomen Naiskuoroliitto valitsi Kaari-ensemblen vuoden naiskuoroksi 2017. Konsertin lopussa julkistetaan vuoden 2018 naiskuoro. Myös Kiuruveden Naiskuoro on valittu aikanaan vuoden kuoroksi.
Suomen Naiskuoroliiton liittokuoro Louhi konsertoi puolestaan helluntaiseurakunnan tiloissa lauantaina päivällä. Louhi-kuoroon kuuluu laulajia eri puolilta Suomea, se toimii projektimaisesti ja esittää haasteellista ja monipuolista naiskuoromusiikkia Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton (Sulasol) ja Suomen Naiskuoroliiton taiteellinen johtaja Anneli Julen johtaa Louhi-kuoroa.
Vuonna 2017 Louhi osallistui Italiassa In Canto Sul Garda -kuorokilpailuun ja saavutti kultatason. Kuoro suunnittelee konserttimatkoja ulkomaille tulevaisuudessakin. Louhessa ovat Kiuruvedeltä mukana Anne Härkönen, Sinikka Kauhanen ja Päivi Vinkka.
Naiskuoroviikonlopun aloittaa naiskuoroliiton liittokokous, jossa valitaan hallitukseen erovuoroisten tilalle uusia jäseniä.
Lisätietoja tapahtumasta: naiskuoropaivat.fi.