Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Itä-Suomen tulevaisuus on puussa

Itä-Suomen tulevaisuus on puussa

MUOVIA tuotetaan maailmassa kiihtyvään tahtiin. Valitettavasti valtaosa muovista päätyy kierrätyksen sijaan roskiksi kaatopaikalle tai vesistöihin. Muovin käytön vähentämiseen on herätty – toivottavasti ei liian myöhään.

YKSI muovin ja muiden uusiutumattomien materiaalien korvaajista on meille itäsuomalaisille tuttu materiaali – puu. Puu on raaka-aine, joka muotoutuu monenlaiseen käyttöön. Puu on uusiutuva ja sataprosenttisesti luonnontuote. Mikä parasta puu on myös kotimainen materiaali.

SUOMEN metsät kasvavat tällä hetkellä ennätysvauhtia. On arvioitu, että Suomen metsien vuosittaisesta kasvusta hyödynnetään vain 60-65 prosenttia. Puun käyttöä voidaan nostaa 80 prosenttiin vuosikasvusta. Hakkuumäärää voisi siis kasvattaa 85-90 miljoonaan kuutiometriin, täysin kestävästi.

RAKENNUSMATERIAALINA puu on loistava. Se on luja, mutta samalla se on kevyt ja hengittävä. Lisäksi se on visuaalisesti näyttävä ja puu tekee rakennuksista viihtyisiä. Ja mikä parasta puu pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä. Se on asia, jonka painoarvoa ei voi nykyaikana korostaa liikaa.

ESITTELIN syyskesällä Joensuun Penttilänrantaan valmistuvaa Suomen suurimman puukerrostalon työmaata pääministeri Juha Sipilälle, joka piti kerrostaloa oivallisena puurakentamisen referenssikohteena niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Puurakentamisen kehittäminen on ollut mukana hallitusohjelmassa jo vuodesta 2003, mutta käytännössä asia on nytkähtänyt liikkeelle vasta Sipilän hallituksen aikana. Puurakentamiseen ja puun monipuoliseen hyödyntämiseen tähtäävää koulutusta tulee kehittää entisestään.

TUMMIA pilviä puun lisäkäytölle aiheuttaa oppositiopuolueiden suorastaan kielteinen suhtautuminen hakkuumäärien kasvattamiselle. Esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti julkisesti, että hakkuita ei voi lisätä. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen puolestaan kieltäisi kesähakkuut kokonaan. Varsinkin meille itä-suomalaisille linjaukset ovat käsittämättömiä, onhan metsillä alueemme talouteen suuri vaikutus. Tulevaisuudessa meidän on panostettava entistä enemmän metsiemme hoitoon.

EERO REIJONEN
Kansanedustaja (kesk.)