Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Ajankäyttöä

Ajankäyttöä

MAATILOILLA on monenlaista askaretta, kullakin tuotantosuunnalla omat päivittäiset rutiininsa. Yhdistävänä tekijänä on kuitenkin niiden erilaisten työvaiheiden runsas määrä. Välillä tuntuu, ettei ehdi tekemään mitään kunnolla, varsinkin jos sattuu jotain normaalista rutiinista poikkeavaa.
Tiloille on ajan saatossa muodostunut, jopa sukupolvia kestäneitä työtapoja. Nykyään monet ovat jo tiedostaneet tämän, mutta harva niistä irtautumisen eteen tekee mitään. Kun jaksaminen, hermot ja rahat ovat vähissä on helppo aamulla vain avata navetan ovi, tehdä työt ja sulkea ovi mennessään sen suurempia miettimättä. Kuitenkin juuri tässä tilanteessa tulisi jaksaa pysähtyä ja käydä työtapansa läpi, sekä kyseenalaistaa omat rutiininsa. Tämä pätee jokaiseen ammattiin ja myös tiloille, jotka eivät ole hankalassa tilanteessa.

JOKAINEN, esimerkiksi maitotilallinen, löytää navetastaan yhden viisi minuuttia kestävän aamu ja iltarutiinin, jonka voi työrutiiniaan muuttamalla säästää. Tuntuu yhtäkkiä pieneltä ajalta ja moni ajatteleekin, että kyllähän tämän jaksaa ja kerkeää tässä vielä lopuksi tehdä. Kuitenkin tuosta 10 minuutin päiväsaldosta muodostuu vuodessa yli seitsemän työpäivän (8 h) taakka. Entä jos löydät noita pikkuhommia neljä kappaletta ja saat ne esimerkiksi automatisoitua tai työtapaa tehostamalla säästettyä. Tällöin vuoteen tuli yksi ylimääräinen kuukausi (30 pv) vapaata.

OMAKOHTAISESTI olen miettinyt ja mietin edelleen yhä uudestaan työtapoja ja niiden mielekkäämpää ja tehokkaampaa suoritustapaa. Töiden tekeminen tehokkaasti ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi työtahtia kasvattaa tai laatua vähentää. Päinvastoin. Kun päivittäiset rutiinit työpaikalla eivät vie leijonan osaa työtunneista, pystyy poikkeustilanteisiin ja yllätys hommiin tarrautumaan ihan eri tavalla. Jokainen eläinten kanssa työskentelevä tietää ne päivät, jolloin kaikki mahdollinen ja mahdoton tuntuu sattuvan samalle päivälle.

TILALLAMME on monessa kohtaa turvauduttu automatisointiin ja kaikki liiat työvaiheet on järjestelty uudelleen. Itseltäni koko navetan hoitamiseen kuluu aikaa viisi tuntia päivässä, ruokinta mukaan luettuna. Yli kaksisataa päisen karjan päivittäisiin rutiineihin sisätyy myös jokunen poijitus ja siemennys, jotka yleensä mahtuvat tähän yhden henkilön rutiinipäivään.
Näin ollen päivän pakollisten töiden jälkeen jää vielä aikaa suunnitteluun, korjauksiin ja niihin yllätystilanteisiin.
Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

VALTTERI NUUTINEN
MTK-Kiuruveden johtokunnan jäsen