Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Uudella paloautolla jo monta hälytyskeikkaa

KIURUVEDEN paloasema sai uuden paloauton tammikuussa. Uusi sammutusauto palvelee ainakin 15 vuotta. Palotarkastaja Marko Marjoniemi sanoo, että nyt Kiuruvedellä on uusi paloasema ja kalustokin on huippua.
Kiuruveden paloaseman vanha paloauto lähti Kuopioon huoltoon ja sieltä edelleen Rautavaaran paloasemalle, missä sillä on vielä vuosia palvelusaikaa, vaikka autolla oli ikää jo 15 vuotta
– Pelastuslaitoksella tietyin aikavälein päivitetään yksiköitä. Kiuruvesi ja Suonenjoen paloasema saivat tässä kiertojärjestelmässä nyt uudet autot, Marko Marjoniemi kertoo.
Kiuruveden paloasemalle tuli viimeksi kolme vuotta sitten uusi säiliöauto. Lisäksi paloaseman kalustoon kuuluu johto-, miehistö- ja toinen sammutusauto, vene- ja mönkijäkalustoa sekä useita peräkärryjä.
Uudella sammutusautolla on ajettu jo 10 hälytystä. Auto pitää sisällään uusinta tekniikkaa. Siinä on muun muassa hydrauliikkakäyttöinen vinssi keulassa, integroitu generaattori, ledtekniikkaa ja pinnassa huomioväritys.
– On hyvä, että tieliikenneonnettomuuspaikalla auto erottuu, koska kyseessä on pelastajien turvallisuus. Vaikka siniset valot näkyvät, jarrupoljinta ei valitettavasti käytetä.
Uusi sammutusauto maksoi kalustoineen 300 000 euroa.
Kiuruveden paloasemalla oli viime vuonna 286 hälytystä, siinä on vähän nousua edellisiin vuosiin verrattuna.
– Hälytyksistä ensivastetehtäviä oli 119, mikä tarkoittaa muun muassa äkillistä sairauskohtausta. Hätäkeskus määrittelee riskiarvion perusteella, millainen kalusto lähtee paikalle, onko se sairaanhoitopiirin ambulanssi, joka on täällä paloasemalla, vai ambulanssi ja ensivasteyksikkö. Jos ambulanssi on jo liikenteessä, meiltä lähtee ensivasteyksikkö, sillä olemme lähin potilaan saavuttava yksikkö. Sitten paikalle tulee lähin vapaana oleva ambulanssi, Marjoniemi kertoo.
Kiuruveden paloasemalla on eniten ensivastehälytyksiä koko Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella, sillä väestö ikääntyy ja matkat sairaalaan ovat pitkiä. Siihen on osattu varautua jo ennakkoon kouluttautumalla. Kiuruveden peräkylältä ambulanssin edestakainen matka Kuopioon kestää minimissään neljä tuntia.
Kiuruveden paloasemalla on neljä vakinaista työntekijää ja palomiehen sijainen. Paloasemalla haettiin palomiestä nyt toisella haulla, johon määräaikaan mennessä ei ollut yhtään hakijaa.
– Pelastusopiston käyneitä palomiehiä ei työ pienemmillä paloasemilla kiinnosta työaikojen takia. Päivystämme aina viikon kerrallaan. Se sitoo.