Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Vesa Vainio – Kiuruveden Vuoden liikuttaja

NIVAN koulun opettaja Vesa Vainio palkittiin Kiuruveden Vuoden liikuttajana Pohjois-Savon urheilugaalassa viime viikon perjantaina. Vainio on saanut urallaan useita tunnustuksia.
– Kyllähän tämä hyvältä tuntuu ja mielestäni on aina hieno juttu, kun joku lasten ja nuorten parissa työskentelevä saa tunnustusta, liikunnan monitoimimies tuumaa.
Vainio on opettanut lapsuutensa koulussa vuodesta 1996 lähtien. Lisäksi hän on ollut tuntiopettajana yläkoulussa ja pitänyt oppilaille liikuntakerhoja sekä toiminut alakoulun liikuntavastaavana.
Päivätyönsä ohella hän on vielä valmentanut urheiluseuroissa jääkiekkoa, jalkapalloa ja yleisurheilua monien vuosien ajan.

VAINIO sanoo olleensa aina innostunut liikunnasta.
– Aivan kuten tänäkin päivänä, mielestäni tärkein esimerkki lähtee kotoa. Vanhemmat tukivat ja kannustivat minua jo hyvin nuorena.
–Toki aikakin oli toinen, sillä minun lapsuudessani luontaista liikkumista ja omatoimista urheilua oli paljon. Nykyään ihmisten vapaa-ajasta kilpailee moni muukin asia.
Vainio mieltyi ennen kaikkea jalkapalloon. Hän pelasi sekä KiuPan junioreissa että edustusjoukkueessa. Erotuomarinakin hän ehti toimia jokusen vuoden.
Toisten ohjaamisen 50-vuotias Vainio sanoo aloittaneensa jo noin 14–15 -vuotiaana. Jalkapallossa hän on ollut KiuPassa valmentajana ja junioripäällikkönä sekä Suomen Palloliitossa Itä-Suomen piirikouluttajana sekä piirihallituksen jäsenenä.
– Hienoimmat hetket opettajana ja valmentajana ovat niitä, kun näkee lasten ja nuorten kehittyvän sekä todella nauttivan liikunnasta. Se on hyvin palkitsevaa ja saa jatkamaan tätä hommaa.
– Koen myös eräänlaista kiitollisuudenvelkaa. Olen itse saanut aikoinaan hyvät eväät liikunnan harrastamiseen ja niinpä haluan tarjota kipinää muillekin.

LASTEN ja nuorten liikuntatottumukset ovat muuttuneet paljon viime vuosikymmeninä ja julkisuudessa on toistuvasti esillä suomalaisten liian vähäinen liikunnan määrä.
– On toki edelleen olemassa aktiivisia liikkujia, mutta vastapainoksi löytyy myös heitä, jotka urheilevat varsin vähän.
Vainio on huomannut, että yleisellä tasolla pitkäjänteisyys ja sinnikkyys ovat laskeneet. Nykyään kyllästytään helpommin alkuhuuman jälkeen.
– Niinpä lapset tarvitsevat yhä enemmän aikuisten ohjausta ja esimerkkiä. Sitä kun on tarjolla, niin silloin innostustakin yleensä löytyy.
Vainio on tyytyväinen, että viime vuosina on lisätty liikkumista koulupäiviin. Samoin on tehostettu yhteistyötä kaupungin liikuntatoimen ja urheiluseurojen kanssa, minkä myötä jo 5-6 -vuotiaille on saatu omat Löydä liikunta -ryhmät.
– Pikku hiljaa positiiviset vaikutukset alkavat näkyä. Muun muassa oppimistulokset ovat parantuneet. Päivittäisen liikkumisen myötä lapsi saa purettua ylimääräistä energiaa, jolloin keskittymiskyky paranee.
Vainion mielestä tunti liikuntaa päivässä on jo hyvä määrä. Lajeja kannattaa myös vaihdella ja pitää touhu mahdollisimman monipuolisena.
– Kiuruvedellä on pieneksi kaupungiksi loistavat olosuhteet harrastaa. Kun vain malttaa mielensä, niin kohta kehitystäkin alkaa tulla ja silloin liikunnan riemu vie yleensä mukanaan, hän kannustaa.