Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Valtion täytyy panostaa vanhuksiin enemmän

Valtion täytyy panostaa vanhuksiin enemmän

VANHUSTENHOIDON laiminlyönnit kuohuttavat. Nämä tapaukset tuntuvat hyvin epäoikeudenmukaisille ja epäinhimillisille.

MEILLE tulee huoli läheisistämme. Monet kansalaiset miettivät omaa vanhuuttaan ja mahdollista hoidon laatua. Mihin suuntaan ollaan Suomessa menossa?

NÄYTTÄÄ selvästi sille, että soten kannatus laskee.
Eräät merkittävien poliitikkojen kannanotot kummastuttavat. Niitä on ihmetelty myös kuntaliitossa. Sotessa muka valvonta paranisi, kun maakunnat tulisivat kuvioihin. Kuinkahan tämä voisi realistisesti tapahtua?

YKSITYISTÄMISISSÄ esimerkiksi kaikki rahavirrat ja budjetit sekä pöytäkirjat eivät ole julkisesti kansalaisten nähtävillä. Kun vastaavasti kuntien osalta pöytäkirjat ovat pitkälti julkisia.

OSAKEYHTIÖSSÄHÄN mennään osakeyhtiölain mukaisesti. Voiton tuottaminen omistajilleen tuntuu olevan silloin eräs taikasana.
Miksi kokoomus ainoana puolueena vastustaa hoitajamitoituksen saamista lakiin?

NYT olisi aika laittaa maamme omien kansalaisten asiat ykköseksi tärkeysjärjestyksessä. Vanhuksemme ovat tämän maan meille rakentaneet. Kohtelun tulisi olla sen arvon mukaista.

IHAN hyvin voitaisiin ottaa rahoja pois muille maille menevistä kehitysyhteistyörahoista. Ulkoministeriön sivuilla kerrotaan tämän vuoden kehitysavun summan olevan jopa 989 miljoonaa euroa. Summaa oli jopa nostettu 90 miljoonaa viime vuodesta.

NÄITÄ miljoonia kaivattaisiin erittäin kipeästi kotimaassamme esimerkiksi vanhustenhoidossa.

JOKAINEN meistä vanhenee. Ei ole olemassa ihmistä, joka ei vanhenisi.
Meillä on oltava varaa hoitaa oman maamme vanhukset.

VALTIO voisi antaa rahaa kunnille korvamerkittynä vanhustenhoitoa varten. Se vähentäisi kuntakohtaisia eroja ja toisi tasapuolisuutta.

MINNA REIJONEN (ps),
farmaseutti,
Kansanedustajaehdokas,
Suomen Kuntaliiton hallituksen varajäsen