Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Waarnalle yrittäjien kunniakirja

KIURUVEDEN Yrittäjät luovutti kunniakirjan yrittäjä Yrjö Waarnalle yrittäjien ja kaupungin aamukahvitilaisuudessa viime viikolla. Kunniakirja myönnetään elinkeinon ja yrittäjyyden kehittämisen eteen tehdystä työstä Kiuruvedellä.
Kunniakirjoja on myönnetty vasta kaksi, edellisen sai Pirjo Manninen vuonna 2017.

YRJÖ WAARNAN yrittäjähistoria ulottuu 43 vuoden taakse, jolloin hän perusti omalla nimellään korjaamon ja ensimmäinen halli valmistui vuonna 1976. Veli Jussi ja isä Viljo pyörittävät kuorma-autobisnestä (soraa, turvetta ja puuta) Waarnan Kuljetus Oy:n nimellä. Vuonna 1982 Juhani ja Yrjö perustivat Waarna Ky:n ja rakensivat yhtiölle uuden hallin. Waarnan Kuljetus myytiin 1986. Yhtiössä tehtiin muun muassa rekkojen peitemekanismeja, joita käytetään suurimmassa osassa turve- ja hakerekoista. Vuonna 1997 Yrjö osti yhtiöstä veljensä osuuden, jolloin hän perusti Waarna Oy:n.

VUONNA 1995 Yrjö Waarna laajensi autokatsastukseen, mutta hän ei itse voinut korjaamoalan yrittäjänä olla yhtenä omistajana Kiuruveden Autokatsastuksessa ja niin sen omistajiksi tulivat Anneli-vaimo ja Reijo Sinokki. Autokatsastuksen omistavat nykyisin Markus, Mikko ja Roni Waarna sekä Reijo Sinokki. Yrjö on edelleen hallituksen puheenjohtaja.

WAARNA Oy:n Yrjö Waarna möi Aimo Tikkaselle reilu kymmenisen vuotta sitten.
Yrjö Waarnalla on myös Waarnan kiinteistöt ky, joka on perustettu 1976. Waarna hallinnoi kolmea kiinteistöä.
1990-luvulla Waarna teki aktiivisesti Venäjän kauppaa Kiuru Export Oy:n nimissä. Hän vei autoja ja koneita Venäjälle. Puukin liikkui yhtiön nimissä.
Waarna oli osakkaana myös Kiuruveden sahassa 2000-luvun puolivälissä 30 prosentin osuudella. Saha oli tuolloin huonossa hapessa. Kuusamolaiselta Pölkyn sahalta Kiuruveden sahalle töihin tuli Kalevi Törmänen, jonka kanssa Waarna kiersi pitkin Suomea ostamassa sahalle sopivia koneita sopivaan hintaan.
– Ja koko ajan sahattiin. Saimme parissa kolmessa vuodessa sahan siihen kuntoon, että se myytiin ER Sahan toimitusjohtaja Olli Poutaselle.
Yrjö Waarna on ollut osakkaana myös Iskelmäviikossa vuodesta 1993.
– Parhaillaan meillä oli 80 000 euroa velkaa ja nimet takaajina. Nyt talous on kunnossa, nuorempia pitäisi vain saada mukaan.

WAARNA sanoo kokeneensa yrittäjätaipaleellaan niin hyviä kuin huonoja aikoja.
– Omia ja yrityksen rahoja ei pidä sekoittaa, vaikka kuinka tuntuisi rahaa tulevan yrityksen tilille. Puskuria pitää olla, sillä huonojakin aikoja tulee. Yrittäminen on kovaa ja pitkäjännitteistä työtä. Kukaan ei voi tehdä yksin kaikkea. Hyvä tiimityö tuottaa tulosta perheessä, yrityksessä ja eri yhteisöissä, näin olen huomannut.
Yrjö Waarna on kädet savessa edelleen.Viime kesänä hän ajoi joka aamu kuudeksi Lapinlahdelle rakentamaan uutta katsastusasemaa. Kärsämäelle autokatsastuksen hallin rakensi kunta lunastusperiaatteella.