Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kiusaamista vastaan

MÄ EN KIUSAA -kampanjan suosio on kasvanut valtavasti ja mukana on jo useita valtakunnallisia vaikuttajia. Kampanjan takana ovat kiuruvetiset naiset.

MÄ en kiusaa – Kiusaaminen on noloa -kampanjan puuhanaiset Auli Vaalama, Maarit Tikkanen ja Johanna Kainulainen ovat ihmeissään, kuinka vauhdikkaasti kiusaamista vastaan taisteleva kampanja alkoi edetä. Nyt kampanjan tukijoina on suuri joukko kiuruvetisiä, mutta myös valtakunnallisia vaikuttajia. Esimerkiksi metalliyhtye Turmion Kätilöt on mukana kampanjassa.
– Viime syksynä mediassa oli paljon esillä järkyttäviä kiusaamistapauksia. Ajattelin, että nyt on tehtävä jotain. Pian huomasin, että ympärilläni on joukko ihmisiä, jotka halusivat lähteä mukaan tekemään yhteistä kampanjaa, kertoo idean äiti, Auli Vaalama.
Kampanjaa on puuhattu viime syksystä, mutta varsinaisesti se käynnistyi pari viikkoa sitten. Kampanjan suosion kasvun takia, kampanjalle tehdään uusia verkkosivuja Hakusana.com-yrityksen toimesta. Yritys lähti tukemaan kampanjaa omalla panoksellaan. Mukana on myös muusikko Tommi Tähtivirta.
– Haastamme mukaan kaikki kiuruvetiset yksityiset henkilöt, yritykset, koulut ja muut yhteisöt. Tämä on kaikkien, koko kylän yhteinen juttu, jokainen voi sanoa; mä en kiusaa, kolmikko kertoo.

KIUSAAMINEN on aiheena pelottava ja siitä on usein hyvin vaikea puhua.
– Jos on kiusattu, ei helposti lähde kertomaan asiasta. Minä haluan painottaa, että kampanjan ajatus on kuitenkin positiivinen, eikä ketään syyllistävä. Mutta samalla haluamme herättää keskustelua siitä, kuinka väärin kiusaaminen on ja muuttaa asenneilmapiiriä. Ei ole oikein, jos lapsi joutuu pelkäämään kouluun menemistä. Koulunhan pitäisi olla turvallinen paikka lapselle, naiset painottavat.
Kampanjan puuhanaiset muistuttavat, että aikuiset toimivat esimerkkinä lapsille ja nuorille. Kampanjaan ovat ilmoittautuneet muun muassa kiuruvetiset jalkapalloilijat Berat Sadik ja Ilmari Niskanen. Valtakunnan julkkiksista on mukana muun muassa nyrkkeilijä Amin Asikainen. Kampanjaa lähti tukemaan myös Sukevan Sulttaani alias Mika Hujanen.
– Siksi on tärkeää saada mukaan vastuullisia aikuisia, jotka kertovat, että kiusaaminen on noloa. Nyt kampanjaan on liittynyt nuorten idoleita, mutta myös niitä vanhempia ja sukulaisia tarvitaan mukaan.
Mä en kiusaa -kampanjaan on helppo lähteä mukaan. Verkkosivuilta löytyy juliste, jonka voi myös tulostaa itselleen. Sosiaalisessa mediassa voi tägätä eli merkata itsensä mukaan #mäenkiusaa.
– Someen voi laittaa myös videoita, joissa kerrotaan että mä en kiusaa. Videoille voi kertoa myös omia kokemuksiaan ja näkemyksiään aiheesta.
Kampanja toimii myös hyvänä keskustelun avaajana niin kouluissa kuin kodeissa.
– Myös minua on kiusattu, joten kampanja koskettaa minua henkilökohtaisesti. Se tapahtui aikuisiällä, mutta en asiaa julkituomalla halua kuitenkaan syyllistää ketään. Lapsuudessa olimme veljeni kanssa aina heikomman puolella ja koitettiin aina auttaa, kertoo Heinolassa kasvanut Vaalama.
– Minullakin on pienestä pitäen ollut vahva tarve puolustaa heikompaa ja vaatia oikeudenmukaisuutta, lisää Tikkanen.
Kampanjalle puuhataan myös omaa kappaletta Ulla-Sisko Jauhiaisen toimesta.
Mä en kiusaa -kampanja huipentuu syksyllä 4. lokakuuta pidettävään tapahtumaan, jota seuraa 5. lokakuuta järjestettävä konsertti.
Tiedä vaikka tulevaisuudessa ympäri Suomea kiertää kampanja bussi, jonka kylkeen on teipattu