Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Apua ja hyvää mieltä jo 50 vuotta

LC-KIURUVESI/NIVA juhlii 50-vuotistaivaltaan tulevana lauantaina. Klubin hyväntekeväisyys on suuntautunut alusta alkaen veteraaneihin ja nuoriin. LC-Kiuruvesi/Niva on vastannut myös Kiuruvesi-lehden lukemisesta äänitallenteille jo 34 vuotta.

KIURUVESI-LEHTIÄ 20 vuotta yhtäjaksoisesti äänitallenteelle lukenut Heikki Rautio on antanut tehtävän muutamia vuosia sitten nuoremmille leijonille. Rautio luki paikallislehteä yhdessä vaimonsa Sarin kanssa. Alkuun lehteä luettiin lehden yhteydessä olevassa painotalossa, sitten kirjastossa ja tänä päivänä vapaaehtoisten kodeissa.
Kiuruvesi-lehden äänilehteä voi kuunnella Daisy-soittimella, tietokoneella tai mobiilissa. Äänilehtien tilaajia on noin 50.
Klubi on tehnyt myös Vappukimara-lehteä historiansa alusta alkaen aina vuoteen 2013 saakka. Kiuruvesi-lehti koottiin vuosikirjaksi muutama vuosi sitten ja muutamia kertoja klubi on julkaissut myös Kekri-lehden, joka ilmestyy tällä viikolla juhlien kunniaksi.

LC-KIURUVESI/NIVAN 50-vuotisjuhlat ovat lauantaina Peltohovissa. Juhlassa on mukana muun muassa Suomen Lions-toiminnan liiton puheenjohtaja Pirkko Vihavainen Juvalta sekä K-piirin piirikuvernööri Ritva Korolainen. Klubissa on 27 jäsentä, juhlaan on ilmoittautunut kaksinkertainen määrä ihmisiä.
Klubin presidenttiyttä hoitaa Petri Kainulainen, Heikki Rautio on ainoa elossa oleva klubin toiminnassa mukana oleva perustajajäsen. Heikki Rautio on palkittu klubissa kaikella mahdollisella tavalla, hän on muun muassa Melvin Jones -jäsen, mikä on kunnianosoitus humanitäärisestä työstä. Rautio on myös klubin ainoa ritari.
Heikki Rautiota esitettiin aikanaan jäseneksi LC-Kiuruveteen, joka oli perustettu kymmenkunta vuotta aikaisemmin.
– LC-Kiuruveden silloinen presidentti Matti Valkama sanoi minulle silloin, että tarvitsemme Kiuruvedelle toisen klubin, koska hyväntekeväisyystyöhön mieliviä oli paljon. Valkama kehotti minua keräämään porukkaa uuteen klubiin, Rautio kertoo.
Klubin ensimmäinen jäsen, sosiaalisihteeri Aarne Tiilikainen, erosi jo ensimmäisenä toimintavuonna.
– Alkon uusi paikallisjohtaja, Varkon Matti, puolestaan anoi jäsenyyttä, vaikka tapana oli, että klubiin kutsutaan. Anomus otettiin käsittelyyn ja Matti otettiin jäseneksi anomuksen perusteella. Myöhemmin hänestä tuli piirikuvernööri.
Klubin periaatteisiin kuuluu edelleen, että jäseneksi kutsutaan.
– Totta kai me pidämme korvia auki ja juttelemme ihmisten kanssa kiinnostuksesta leijonatoimintaan. Viimeisin jäsenemme kertoi jo odottaneensa, että hänet kutsutaan toimintaan mukaan, Petri Kainulainen sanoo.
Lions-toiminnassa jokaisella uudella jäsenellä on kummi, joka perehdyttää toimintaan.
– Joskus käy valitettavasti niin, että perehdyttäminen ei onnistu tai voi käydä niinkin, että perhesyistä voi joutua jäämään toiminnasta pois ja myöhemmin voi tulla takaisin, kun vapaaehtoistyölle on enemmän aikaa, Kainulainen kuvailee.
LC Kiuruvesi/Niva on suunnannut hyväntekeväisyytensä alusta asti nuorison ja veteraanien toimintaan, linja on pitänyt kautta vuosikymmenien.
– Veteraanit alkavat nyt vain loppua. Veimme toistakymmentä vuotta veteraaneja leirille Hyvölänniemeen, jossa veteraanit kylvetettiin, lausuttiin runoja ja laulettiin. Voi sanoa, että olemme pesseet jokaisen kiuruvetisen veteraanin selän, Rautio kiteyttää.
Yksi mieleenpainuvimmista aktiviteeteista Rautiolla on tieikoni. Tieikonin valmistelemiseen osallistuivat kaikki veljet, puolisot ja lapset. Heikki Rautio itse oli särkemässä kaakelia, tekemässä koristuksia ja maalamassa ornamentteja sekä sädekehiä ortodoksikirkon yläkerrassa.
– Isä Antero nimesi minut sädekehämaalariksi. Se oli oikein mukavaa ja leppoisaa yhdessäoloa.
LC-Kiuruvesi/Niva on myös tukenut partiotoimintaa. Klubin käsialaa on Hakojärven maja, jota on myös kahteen kertaan peruskorjattu. Nuorten harrastuksiin on niin ikään ohjattu rahavaroja seurojen kautta.
– Suurin avustuskanava meillä on nykyisin seurakunta, joka toimittaa keräämämme rahat oikeaan osoitteeseen, Kainulainen kertoo.
Klubi järjesti toissa vuonna joulukonsertin yhdessä LC Kiuruveden kanssa lion Vesa Pölkin ideoimana. Kirkkokonsertti sai paljon näkyvyyttä ja rahaa hyväntekeväisyyteen.
– Viime vuonna jaoimme rahaa 12 000 euroa Kiuruvedelle, Kainulainen summaa.

KLUBISSA on ollut enimmillään jäseniä hieman yli 40, uusien jäsenien saaminen pienellä kylällä on haasteellista.
– Väki ukkoutuu ja vähenee, nuoria pitäisi saada matkaan, mutta nuoria ei vapaaehtoistyö sytytä, Kainulainen sanoo.

MIEHET vakuuttavat, ettei LC Kiuruvesi/Niva ole enää herrakerho, periaatteessa jäseneksi voidaan kutsua naisiakin, mutta siihen ei ole nyt tarvetta, sillä Kiuruvedellä on naisklubi Helmiinat. Rautio myöntää, että hän alkuun oli naisjäseniä vastaan, mutta joutui pyörtämään mielipiteensä, kun tutustui Espanjan Fuengirolassa paikalliseen klubiin, jossa oli naispresidentti, naissihteeri ja naisrahastonhoitaja ja koko joukko miesjäseniä ja kaikki toimi hyvin.
– Meillä on hyvin toimiva puolisotoiminta, puolisot ovat pirteä tukijalkamme, Kainulainen kiittelee.
Miehet arvelevat, että jos väkimäärä tippuu Kiuruvedellä, yksi vaihtoehto aikanaan on yhdistää paikkakunnan klubit, että hyvä ja arvokas työ voi jatkua.

RAUTIO tuntee hyväntekeväisyystyön omakseen ja avuntarvetta on riittänyt puolen vuosisadan ajan.
– Olen saanut hyväntekeväisyystyöstä paljon itselleni. Kävimme Sarin kanssa toistakymmentä vuotta Virranrannassa avustamassa jumalanpalveluksissa, etsimme virsiä ja veisasimme mukana. Jumalanpalveluksen jälkeen pidimme keskustelukerhoa. Siinä tunsi itsensä tärkeäksi. Meidät oikein omittiin sinne. Jokaisen luona saimme käydä juttelemassa.
Petri on toisen polven leijona, isä oli klubin perustajajäsen. Leijona-aate on kotoa opittua, Petri on ollut klubitoiminnassa mukana 22 vuotta.
– En ole tehnyt lähellekään sitä mitä Heikki. Itse olen ollut järjestämässä toritapahtumia, joulunavauksia. Tuntuu hyvältä, että saa tuottaa pienillä asioilla ihmisille hyvää mieltä, ojentaa vaikka puurolautasen. Lionstoiminta lähtee auttamisen halusta, ei siitä, että istutaan kokouksissa.