Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Veeti Falck on ikäluokkansa kärkipelaaja

KIURUVEDEN KIEKON kasvatti, 14-vuotias Veeti Falck, suuntaa tänään keskiviikkona Heinolaan jääkiekon Tulevaisuuden tähtien Pohjola-leirille. Leirille osallistuu 102 ikäluokkansa parasta kiekkoilijaa. Pohjola-leiriltä valitaan U16-maajoukkue ensi vuodelle.
– Leirille pääseminen luo enemmän mahdollisuuksia ja tuo minulle vielä lisää motivaatiota tavoitella uraa jääkiekkoilijana, Veeti iloitsee.
Veeti on ensimmäinen Kiuruveden Kiekon kasvatti, joka pääsee Pohjola-leirille. Tänä vuonna hän on myös ainut Iisalmen Peli-Karhujen pelaaja leirillä.
Kiekkoilun Veeti aloitti jo 4-vuotiaana. Hän ihaili jääkiekkoa harrastavaa isoveljeään Aapoa.
– Olisin halunnut aloittaa jääkiekon pelaamisen jo 3-vuotiaana, mutta isäni Jannen mielestä olin vielä liian nuori.

VEETI viettää paljon aikaa jääkiekon parissa, kun hän käy Iisalmessa treeneissä kolme kertaa viikossa ja lähes joka viikonloppu hän käy peleissä. Välillä Veeti käy myös KalPan treeneissä Kuopiossa asti.
– Jäällä oleminen ei ole tympässyt ikinä, mutta välillä tuo autossa istuminen kyllästyttää, kun joutuu lähtemään monta kertaa viikossa Iisalmeen.
Veeti pelasi Kiuruveden Kiekossa kuusi vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi Iisalmeen IPK:n riveihin. Nyt hänellä on menossa viides kausi IPK:ssa.
– Kiuruvedellä jääkiekon harrastamiseen on hyvät mahdollisuudet junnuna, mutta jossain vaiheessa tasoerot alkaa näkyä, kun joukkueita ei ole tarpeeksi.
Kiuruveden jäähallissa Veeti ei nykyään enää treenaa, mutta pelejä hän käy joskus katsomassa.
– Meidän pelireissut olivat aina hauskoja ja Kiuruvedellä sai paljon jäävuoroja. Meidän ikäluokassa oli paljon pelaajia ja joukkueet saatiin aina kasaan. Murrosiän tullessa moni lopetti ja osa siirtyi Iisalmeen.
Veeti on saanut perheeltään tukea jääkiekon harrastamiseen, vanhemmat ovat kuskanneet jäähalliin ja tsempanneet. Jossain vaiheessa oli lähellä, että kiekkoharrastus olisi loppunut kokonaan.
– Isoveli vaihtoi jääkiekon näyttelemiseen ja minäkin harrastin näyttelemistä. Vanhemmat kuitenkin kehottivat pelaamaan kauden loppuun ennen lopettamista ja juuri sillä kaudella kehityin ja alkoi luistamaan.

LAUANTAINA Veeti viettää Pohjola-leirillä 15-vuotissyntymäpäiviään. Hänen haaveena on pelata vielä ammattilaisena.
– Pohjola-leirille pääsy ei ole mikään tae urasta, mutta se on yksi mahdollisuus matkalla jääkiekkoilijaksi. Olisihan se siistiä vielä joku päivä pelata ammattilaisena.
Veetin pelipaikka on puolustaja, yleensä hän pelaa vasenta paikkaa.
– Olen kiekollisesti vahva, enkä hätiköi sen kiekon kanssa. Luistelussa haluan kehittyä, koska jos on parempi kuin muut, se helpottaa peliä. Toivon pysyväni terveenä, ettei tulisi mitään loukkaantumisia.
Varsinaisia idoleita Veetillä ei ole jääkiekossa, mutta tällä hetkellä hänen mielestään aika kova pelaaja on Miro Heiskanen.

VEETI on valtavan kilpailuhenkinen.
– Pelaan lajissa kuin lajissa aina täysillä ja tosissaan. Sitten jos häviää, niin se ärsyttää ihan hirveästi, Veeti myöntää.
Kahdeksasluokkalainen Veeti haaveilee yläkoulun jälkeen opiskelusta urheilulukiossa, esimerkiksi Kuopiossa. Hänen tämän hetkisen todistuksen keskiarvo on 9.3, joten se riittäisi urheilulukioonkin.
– Urheilulukiossa pääsee keskittymään myös jääkiekon pelaamisen, joten se helpottaisi myös opiskelua. Olen aina ollut hyvä oppimaan, eikä minun ole tarvinnut päntätä hirveästi.
Veeti ottaa elämän rennosti ja huumorilla, mutta jääkiekkopelissä hän on aina tosissaan.
– Jäällä menen joka kerta täysillä. Pelaan minua vanhempien joukossa, joten pelaajana haluan olla myös nöyrä, Veeti kertoo.