Uutiset Aku Laatikainen

Omatoimikirjasto avaa ovensa tänä vuonna

KIURUVEDEN kirjastossa vierailtiin viime vuonna lähes 73 000 kertaa. Tänä vuonna merkittävin uudistus on omatoimikirjaston käyttöönotto.

KIURUVEDEN kirjaston henkilötyövuodet ja aukioloajat vähenivät viime vuonna verrattuna vuoteen 2017. Toisaalta kuluja saatiin karsittua.
Kokonaislainamäärät putosivat reilusta 144 000:sta noin 138 000:een, mutta laina-ajat ja kirjaston kävijämäärät pysyivät kuitenkin pitkälti ennallaan.
Kiuruveden kulttuurisihteeri ja kirjastotoimen vastaava Heidi Huhtilainen kertoo, että yksi syy lainojen vähenemiseen oli kirjastoauton supistettu reitti. Ostopalveluna hankittu kirjastoauto liikennöi viime vuonna yhdeksällä pysäkillä, kun vielä vuonna 2017 kirjastoauto kävi pysähtymässä 75 eri paikassa.
– Kirjastoauto kävi viime vuonna enää lähinnä koulujen ja päiväkotien pihoissa. Olemmekin nyt kehittäneet uusia keinoja, kuten kotipalvelun.
– Se tarkoittaa, että kirjaston virkailija vie kirjoja sellaisten ihmisten kotiin, jotka eivät kovin helposti kirjastolle pääse ja joilla ei ole enää mahdollisuutta vierailla kirjastoautossa. Myös kirjakasseja on kuljetettu palveluliikenteen mukana.
Luetuimpia kirjoja ovat olleet muun muassa paikallisen kirjailijan Heidi Jaatisen kirjat sekä iisalmelaisen Jyri Paretskoin ja nilsiäläisen Antti Heikkisen kirjat. Myös Enni Mustonen on hyvin suosittu.
Samoin Kari Hotakaisen kirja Kimi Räikkösestä on kiinnostanut kovasti. Ulkomaisista Michelle Obaman teos on ollut suosituimpia.

KIRJASTOLLA järjestettiin edellisvuotta enemmän tapahtumia vuonna 2018. Niiden kävijämäärät nousivat yli puolella vuodesta 2017.
– Toki tässä hieman laskentatapakin muuttui, eli nyt otimme huomioon kaikki pienemmätkin tapahtumat, Huhtilainen tarkentaa.
Kirjaston kokoushuoneet ja opintolukusali olivat viime vuonna niin ikään ahkerassa käytössä.
– Näissäkin koettiin nousua. Lisäksi satutunnit olivat suosittuja, ja aloimme järjestää räätälöityjä satutunteja esimerkiksi päiväkodeille sekä eskareille ja koululaisille.
– Olemme pitäneet myös käyttäjä- ja tiedonhakukoulutusta sekä vierailleet eläkeläisryhmien kokoontumisissa.

NYKYAIKA on tehnyt kovasti tuloaan kirjastoalallekin. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi asioi internetin välityksellä. Niinpä sähköisten e-kirjojen lainausmäärät olivat taas viime vuonna kasvussa ja Kiuruvedellä lukema lähes tuplaantui. Vuonna 2018 e-kirjoja lainattiin 468, kun vielä edellisvuonna lainamäärä oli 248.
– Erityisesti äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan. Toki lainamäärät voisivat olla suuremmatkin, mutta toisaalta ihmisillä ei ole ehkä vielä niin hyvin tietoa e-kirjamahdollisuuksista kuten voisi olla. Siispä tiedottamiseen on tärkeää panostaa jatkossa.
Yksi tavoite Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakossa on myös saada lisää sähköistä aineistoa.

YKSI Kiuruveden kirjaston uudistuksia tälle vuodelle on omatoimikirjaston käyttöönotto.
– Tällainen on jo käytössä muutamissa Rutakon kirjastoissa ja siitä on saatu hyviä kokemuksia, Huhtilainen sanoo.
Omatoimikirjastossa voi vierailla ovikoodin avulla myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Omatoimikirjasto on avoinna käyttäjilleen kello 7-21 sekä arki- että pyhäpäivinä.
Lainaaminen omatoimikirjastossa onnistuu automaatin avulla. Lisäksi on mahdollista lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä. Tiloja valvotaan kameroiden avulla.
Omatoimikirjastoa voi käyttää minkäikäinen tahansa. Henkilö tarvitsee vain kirjastokortin ja oven avaamiseen tarvittavan PIN-koodin.