Uutiset Jaana Selander

Valinnanvapauskokeilu jatkuu Kiuruvedellä syksyyn, vaikka soteuudistus kaatui

PERUSTERVEYSPALVELUIDEN valinnanvapauskokeilu jatkuu Ylä-Savon Sote -kuntayhtymässä, vaikka maamme hallitus pyysi eroa ja sosiaali- ja terveydenhuollonuudistus kaatui perjantaina.
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän toimitusjohtaja ja Sote-hankejohtaja Leila Pekkanen kertoo, että kuntayhtymä jatkaa toimintaansa normaalisti.
– Toimitusnimisteriö tiedottaa lähiaikoina suuntaviivoista, miten soteuudistuksen valmistelua jatketaan. Valinnanvapauskokeilu jatkuu joka tapauksessa lokakuuhun 2019 saakka, rahat meillä riittävät kuitenkin vain elokuun loppuun 2019 saakka, Pekkanen toteaa.
Kunnanlääkärit on toiminut Kiuruvedellä, Iisalmessa, Sonkajärvellä ja Sukevalla nykyisen palvelusetelilainsäädännön mukaisesti.
– Haluamme jatkaa toimintaa jatkossakin, kyse on siitä, mitä kunnat ja Ylä-Savon Sote haluavat. Olisi todella harmillista asiakkaiden, joita Ylä-Savossa on yli 4 000, ja itsenikin kannalta, jos meidän käskettäisiin lopettaa toimintamme, kunnanlääkäri Harri Haimakainen sanoo.
– Olen tullut Kiuruvedelle sillä ajatuksella, että täällä on hyvä tehdä töitä pysyvästi. Lainsäädäntö mahdollistaa toiminnan jatkon, toimintamme on samanhintaista kuin terveyskeskuksen toiminta. Keskenään sparraamme toisiamme asiakaskokemuksella, hoidon laadulla ja jonotusajoilla.
Kunnanlääkäreissä uskotaan, että tarve uudistuksille edelleen tunnistetaan ja uusi eduskunta tarttuu aiheeseen erityisesti perusterveydenhuollon osalta.
Kunnanlääkäreiden toiminta siis jatkuu vähintäänkin syksyyn 2019 samanlaisena kuin tähänkin asti. Yrityksessä ollaan luottavaisia, että uusi eduskunta ja hallitus turvaavat nyt käynnissä olevien kokeilujen rahoituksen myös jatkossa.
Vaikka jatkorahoitusta kokeiluille ei valtion kukkarosta heruisikaan, tarjoaa nykyinen palvelusetelilainsäädäntö Haimakaisen mukaan mahdollisuuden jatkaa toimintaa riippuen poliittisesta tahdosta.
– Nykymuotoiseen toimintaamme ei siis uutta lakia tarvita, tämä on tärkeää muistaa, painottaa Kunnanlääkärit.