Sara Francis tähtää seuraavaksi kohti peruskunto- ja hallikautta. Kuva: Tiina Kilvensalmi
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Vuoden urheilija

PIKAJUOKSIJA Sara Francis palkittiin eilen Kiuruveden vuoden 2018 urheilijana. Francis on viettänyt talvikautta Jamaikan lämmössä.
Kiuruveden urheilijoiden 18-vuotias pikajuoksija Sara Francis on saanut viime aikoina vastaanottaa iloisia uutisia. Tammikuussa hänet valittiin Pohjois-Savon vuoden nuoreksi urheilijaksi ja nyt hän on Kiuruveden vuoden urheilija.
– Tosi kiva juttu, sillä en ole vielä aiemmin kyseisiä tunnustuksia saanut, hän sanoo pirteään tyyliinsä.
Teemme haastattelua puhelimitse, sillä Francis on parhaillaan kaukana Suomesta ja varsin eksoottisessa paikassa. Hän on viettänyt viimeiset pari kuukautta Karibian lämmössä Jamaikalla.
– Hieman erilainen ”hallikausi” on siis tällä kertaa meneillään, hän naurahtaa.
– Takaisin Suomeen on tarkoitus palata toukokuussa. Aika on mennyt nopeasti, sillä harjoituksia on ollut paljon ja muutama viikko sitten osallistuin myös ensimmäisiin kisoihini täällä.
Jamaikalaisten mukaan kyseessä oli pieni tapahtuma, mutta Francis oli silti vaikuttunut.
– Siellä oli varmaan enemmän porukkaa kuin Kalevan kisoissa. Etenkin pikamatkoille oli paljon osanottajia ja juoksemassa oli myös isoja esikuvia, kuten Asafa Powell.
– Ei ihme, että Jamaika menestyy. Täällä on juoksukulttuuria, ilmasto ja olosuhteet ovat hyvässä kunnossa ja ravintoon kiinnitetään huomiota. Toki varmasti geeneilläkin on oma merkityksensä, hän pohtii.
Kaikkinensa Francis sanoo nauttineensa uudesta kokemuksesta urallaan.
– Jamaikalla on tietysti aika erilainen elämänmeno kuin Suomessa, mutta hyvin olen sopeutunut. Onneksi olen jo lapsesta asti tottunut monikulttuurisuuteen.

FRANCIS päätyi Jamaikalle isänsä Chrisin kontaktien kautta, sillä tämän sukujuuret ovat Karibialla. Sara asuu Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa, joka on Helsingin kokoluokkaa.
– Harjoittelen erään tyttökoulun yleisurheilujoukkueessa. Keskityn nyt ihan puhtaasti urheiluun ja merkonomiopintoja on tarkoitus jatkaa sitten, kun palaan Suomeen.
Francis sanoo nauttineensa ennen kaikkea siitä, että on päässyt juoksemaan paljon nurmella.
– Minulla oli viime vuonna varvasongelmia, joten pehmeällä alustalla harjoittelu on tehnyt hyvää.
Jamaikalla on Francisin mukaan hyvä harjoittelukulttuuri.
– Treeneissä on tiukka kuri ja asioita tehdään tosissaan, mutta silti muistetaan pitää pieni pilkekin silmäkulmassa. Meillä on iloinen ja rento porukka.
Francis kehuu myös valmentaja Michael Carria, joka on aiemmin luotsannut muun muassa Shelly-Ann Fraser-Prycea, 15-kertaista arvokisamitalistia.
– Hän on tehnyt minulle hyvät treeniohjelmat. Toki olen säännöllisesti yhteydessä myös Tapani Turuseen, joka on valmentanut minua viime vuodet Suomessa.

HARJOITUKSIA Francisilla on ollut 5-6 päivänä viikossa. Hän sanoo keskittyneensä Jamaikalla ennen kaikkea 200 ja 400 metrille.
– Tulevana kesänä päämatkani ovat yhä 100 ja 200 metriä, mutta uudenlaisen treenin kautta on tarkoitus saada lisää voimaa juoksuun.
– Päätavoitteeni on heinäkuussa Ruotsissa järjestettävissä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Lisäksi haluan pysyä terveenä ja juosta pitkin kesää tasaisen hyviä kisoja, hän linjaa.
Francis uskoo, että hän on nyt entistä valmiimpi kilpailemaan.
– En enää nykyään jännitä niin paljon. Kun ei ota liikaa paineita, pystyy juoksemaan rennommin. Tietysti monella osa-alueella on yhä parannettavaakin, kuten voimassa ja askelpituudessa.