Uutiset Aku Laatikainen

Kiuruveden Urheilijoille kolme palkintosijaa viestistä

MIESVETERAANIT ottivat kultaa ja naisveteraanit pronssia. Lisäksi 12-vuotiaat pojat voittivat oman sarjansa.

KIURUVEDEN Urheilijoilla oli viime viikon tiistaina menestyksekäs hiihtoilta Kuopion Puijolla. Seura saavutti maakuntaviestistä kaksi kultaa ja yhden pronssin.
Miesveteraaneissa voittoisana kolmikkona oli viime vuosien menestystrio Aito Pennanen, Kari Saastamoinen ja Asko Kumpulainen. Hopealle sijoittui Sonkajärven Pahka ja pronssille Maaningan Mahti.
Kisa oli todella tiukka, sillä kärkinelikko mahtui 15 sekunnin sisään.
– Olosuhteet tekivät sen, ettei eroja päässyt juuri syntymään. Latu oli todella nopea ja laskut pitkiä, Kumpulainen analysoi.
– Tapahtumana Puijon kilpailu oli kuitenkin ihan hyvä. Kisa-alue oli tiivis ja yleisö näki hiihtäjät hyvin, Saastamoinen kiittelee.

POHJOIS-SAVON maakuntaviesti oli järjestyksessään historian sadas. Se onkin Suomen vanhin maakuntaviesti.
– Pitkästä aikaa mukana olivat myös maakunnan suurimmat tähdet eli Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Ilkka Herola. Ainoastaan Kerttu Niskanen puuttui.
– Isot nimet toivat varmasti osaltaan yleisöä, ja olihan se tietysti junioreille iso juttu päästä samaan tapahtumaan esikuviensa kanssa, Kumpulainen ja Saastamoinen sanovat.
Saastamoinen hiihti ensimmäistä kertaa maakuntaviestissä vuonna 1979 eli tasan 40 vuotta sitten. Kumpulainen muistelee olleensa mukana 1980-luvun alusta lähtien. Kaksikolla onkin paljon perspektiiviä, kun kysytään miten maakuntaviesti on heidän mielestään muuttunut.
– Onhan se taantunut, sillä vaikka kuntohiihtäjien määrä on ollut nousussa, niin kilpailemaan lähtee yhä harvempi. Siinä on se oma kynnyksensä, ja ehkä syynä on myös lajin kalleus. Lisäksi kaikilla ei ole tarpeeksi välinetietoutta, varsinkin jos perheessä ei ole hiihtoa juuri harrastettu.
Myös lajikirjo on laajentunut takavuosista. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kasvanut.
– Maakuntaviestin joukkuemäärää olisi tosin mahdollista kasvattaa jo vaikkapa ensi vuodeksi siten, että sama hiihtäjä voisi olla kahdessa joukkueessa. Nyt Hiihtoliiton säännöt eivät tätä salli. Esimerkiksi itse voisin hiihtää veteraanien ohella yleisessäkin sarjassa, Saastamoinen sanoo.

12-VUOTIAISSA pojissa Kiuruvedelle kultaa hiihtivät Niilo Kouvalainen, Joel Mäki ja Arttu Ritvanen. Kolmikko oli ylivoimainen, sillä hopealle tullut Sonkajärven Pahka hävisi 25 sekuntia ja pronssimitalisti Iisalmen Visa 32 sekuntia.
Kiuruvedellä on ollut hiihtoinnostusta viime aikoina, sillä hiihtokoulussa on ollut noin 60 osallistujaa. Lisäksi kilpailemaan innostuneiden kanssa Mikko Kouvalainen on tehnyt hyvää työtä, ja tasaiset hiihtäjät kirittävät toisiaan.
Kolmas KiurU:n mitali tuli naisveteraaneista, kun Terhi Mäki, Pirkko Jaakola-Juntunen ja Maarit Knuutinen hiihtivät pronssille. Kultaa otti Puijon Hiihtoseura ja hopeaa Kuopion Suunnistajat.
– Oli kyllä tosi hieno kokemus. Vaikka vauhtini ei vielä päätä huimannut, niin onnistuin voittamaan itseni lähtemällä kisaan mukaan. Eiköhän me saada joukkue ensikin vuodeksi kasaan, hymyili ensimmäistä kertaa maakuntaviestissä hiihtänyt Knuutinen.
Jaakola-Juntunen kehui iltatapahtuman tunnelmaa ja puitteita.
– Toki arkena yleisöä ei ollut ehkä niin paljon kuin mitä olisi ollut viikonloppuna, mutta toisaalta tämä mahdollisti suurimpien tähtien osallistumisen.
– Ainoastaan se jäi kismittämään, että nais- ja miesveteraanit starttasivat aiemmista vuosista poiketen yhtä aikaa. Ensimmäisellä osuudella oli siis nyt melkoinen ruuhka, kertasi naisveteraanien avausosuuden nopein hiihtäjä Mäki.