Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Pitäkää omienne puolta

Pitäkää omienne puolta

EDUSKUNTAVAALIEN lähestyessä kansanedustajaksi pyrkivät lupaavat äänestäjille kaikkea hyvää. Näin virkamiehen näkökulmasta suurin osa lupauksista on epärealistisia ja katteettomia, eikä moni eduskuntaan pyrkivä selkeästikään hahmota kansanedustajan todellisia vaikutusmahdollisuuksia. Myös henkilön asema puolueessa sekä aikaisemmat näytöt politiikasta ja yhteiskunnallisesta toiminnasta vaikuttavat siihen, miten tämä pystyy asioita edistämään.

KIURUVEDEN nykyinen kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen on Keskustan varapuheenjohtaja. Mikäli keskusta on hallituspuolue seuraavien vaalien jälkeen, on varsin perusteltua olettaa Heikkisen nousevan merkittävään asemaan. Jos puolue ajautuu oppositioon, silloinkin Heikkisellä on mahdollisuus nousta tärkeän valiokunnan puheenjohtajaksi eduskunnassa.
Pidän Heikkisen läpimenoa vaaleissa varmana. Luonnollisesti hyvä äänimäärä parantaa hänen mahdollisuuksiaan vaikutusvaltaisille paikoille nousemiseen. On koko Kiuruveden ja Ylä-Savon seutukunnan etu, jos Heikkisellä on vielä nykyistäkin enemmän vaikutusvaltaa tulevaisuudessa.

KIURUVEDEN kohdalla on syytä muistaa myös vasemman laidan mahdollisuudet. Pitkän kokemuksen kunta- ja maakuntapolitiikasta omaava Rauno Pikkarainen on jälleen kerran ehdolla. Viimeksi Pohjois-Savossa Vasemmistoliiton kansanedustajaksi noussut Matti Semi sai hieman yli 2100 ääntä. Ylä-Savon vasemmiston äänten keskittämisellä sekä onnistuneella kampanjoinnilla Pikkaraisella on mahdollisuus yllättää vaaleissa.
Pikkarainen herättää äänestäjissä voimakkaitakin mielipiteitä. Osittain tämä johtuu siitä, että Pikkarainen on taitava käymään poliittista keskustelua – vastapuolta säälimättä. Pikkaraisen mielipiteistä voi olla montaa mieltä, mutta omien kokemusten perusteella voin todeta hänen poliittisen pelisilmänsä sekä jääräpäisyytensä olleen lukuisia kertoja hyödyksi Kiuruvedelle. Pikkaraisen ansioksi on huomioitava myös se, että hän uskaltaa edistää rohkeasti puolueensa yleisen linjan vastaisia asioita, kuten realistista maahanmuuttopolitiikkaa.

NIIN ikään Kokoomuksen ehdokas Tarja Arbelius on erinomainen valinta, mikäli puolueista Kokoomus on lähinnä äänestäjän arvomaailmaa. Arbelius on edennyt määrätietoisesti yrittäjäpuolella ja noussut Pohjois-Savon Yrittäjien puheenjohtajaksi. Lisäksi Arbeliuksen näytöt oman yrityksen johtamisesta ovat vakuuttavia.

KAIKEN kaikkiaan Kiuruveden tilanne näissäkin eduskuntavaaleissa on kohtalaisen hyvä. Kaupungista on jälleen kerran mahdollisuus äänestää hyviä ehdokkaita eduskuntaan. Muut vaalipiirin ehdokkaat lupaavat varmasti edistävänsä koko vaalipiirin asioita: Valitettavasti kokemus on osoittanut, että näin ei useinkaan ole, joten pitäkää te kiuruvetiset edelleen omienne puolta nyt ja tulevaisuudessa.

TUOMO SALLINEN
Kirjoittaja on Ruokolahden kunnanjohtaja,
entinen Kiuruveden kaupunginsihteeri