Uutiset Jaana Selander

Kahden sodan veteraani, 103-vuotias Tauno Tikkanen äänesti ennakkoon

TALVI- ja jatkosodan veteraani Tauno Tikkanen (103) kävi äänestämässä ennakkoon eduskuntavaaleissa kaupungintalon valtuustosalissa viime viikon torstaina. Tikkanen on äänestänyt kaikissa vaaleissa.

VETERAANIN tukena oli hänen poikansa Tenho Tikkanen. Tauno Tikkanen käveli äänestyspaikalle rollaattorin tukemana ja kykeni itse hoitamaan äänestyksen aina nimikirjoituksia myöten.Vaalitoimitsijana oli iltapäivällä Irja Jokitalo. Hän tunnisti heti saman kylän, Salmenkylän, miehen.
Tikkasella ei ollut mukanaan henkilöllisyystodistusta, mutta äänestäminen onnistui, sillä Tenho Tikkanen muisti isänsä sosiaaliturvatunnuksen ja sillä perusteella vaalitiedostoista löytyivät maaliskuussa 103 vuotta täyttäneen tiedot.

TAUNO TIKKANEN on äänestänyt kaikissa vaaleissa, ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin maaliskuussa 1907. Tikkanen äänesti nyt siis 23. kertaa. Ensimmäisen kerran hän äänesti vuonna 1936. Ennen sotia.
– Aion iänestee niin kauan kuin ääni kelepoo, naureskeli hyväntuulinen Tauno Tikkanen.
Tikkanen sanoi, että pakkohan se on äänestää ja ehdokkaissa on kyllä paljon hyviä.
– Toivoisin kuitenkin, että valituksi tulisi mies, joka hyvästi osaa hommat hoitaa.
Tikkanen haikailee ”Paasikivi-Kekkosen aikaan vauvasta vaariin”, silloin hommat toimivat hyvin.
– Korjuuta olisi tämän päivän menossa. Säästöä pitäisi saada aikaan, ettei velka lisääntyisi, tuumasi Tauno Tikkanen.
Tauno Tikkanen aikoo äänestää myös toukokuun EU-vaaleissa riippuen siitä, muistaako hengittää. Tikkanen on kertonut monissa haastatteluissa pitkän iän salaisuudeksi nimenomaan hengittämisen.
– Kipuja minulla ei ole ollenkaan, liikkuminen ei ole kyllä enää varmoo, mutta yritän vielä voimistella. Kun sulaa maa, kärri ei kiusana, suunnitteli Tauno Tikkanen, hän asuu Salmenkylässä poikansa avustamana.

KIURUVEDELLÄ ennakkoäänestysprosentti oli maanantai-iltana 31,48. Äänestämässä kävi 2 191 ihmistä. Se on hieman enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa, vuonna 2015 ennakkoäänestäneitä oli maanantai-iltaan mennessä 30,3 prosenttia äänioikeutetuista. Äänioikeutettuja oli tuolloin 7 382. Tänä vuonna äänioikeutettuja on Kiuruvedellä 6 959. Heistä ensikertalaisia on 120.
Kaupungintalossa äänensä antoi 1 800 ihmistä, kotona 47, laitoksissa 101, kirjastoautossa 126 ja muualta kotoisin olevia kävi äänestämässä 116. Ulkomailla asuvia on 320. Miehiä äänestäjissä on 3 344 ja naisia 3 295.
Vilkkain äänestyspäivä oli keskiviikko, jolloin äänestämässä kävi 472 ihmistä. Torstaina äänestäneitä oli 432, perjantaina 348, lauantaina 124, sunnuntaina 122 ja maanantaina 429.