Uutiset Jaana Selander

Hannakaisa Heikkinen eduskuntaa, keskusta pettyi vaalitulokseen

KESKUSTAN Hannakaisa Heikkinen valittiin eduskuntaan Savo-Karjalan alueen kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä. Heikkinen keräsi 8987 ääntä. Kiuruvedeltä Heikkinen sai 1 254 ääntä. Neljä vuotta sitten Heikkinen sai 10 712 ääntä, joten äänimäärä tippui 1 725 ääntä.
Keskusta sai Kiuruvedellä 33,9 prosenttia annetuista äänistä, puolueen kannatus laski 20,5 prosenttiyksikköä, mikä oli suuri pettymys puolueen vaalivalvojaisissa sunnuntaina.
Kiuruvedellä kannatustaan eniten nostivat perussuomalaiset (21,9 prosenttia äänistä, nousua 6,3 prosenttiyksikköä) sekä vasemmistoliitto (15,4 prosenttia äänistä, nousua 3,2 prosenttiyksikköä).
Kiuruveden kansanedustajaehdokkaista vasemmistoliiton Rauno Pikkarainen sai 975 ääntä (viime vaaleissa 820 ääntä), kokoomuksen Tarja Arbelius 474 ääntä ja Seitsemän tähden liikkeen Paavo Lappalainen 325 ääntä. He eivät päässeet eduskuntaan.

KESKUSTAN Hannakaisa Heikkinen sanoo olevansa tyytyväinen omaan äänimääräänsä, mutta se on laiha lohtu puolueen tappion rinnalla.
– Tämä on ilman muuta kova isku Keskustalle. Kannatus on juuri se, jonka olemme puolueena suomalaisilta ansainneet.
Heikkinen listaa puolueen tappion syyksi sen, ettei keskusta kyennyt tällä kaudella vuoropuheluun ihmisten kanssa. Keskustan johdolla Suomi laitettiin kyllä kuntoon, mutta enemmän olisi ehkä pitänyt tehdä sen eteen, että ihmiset olisivat kokeneet olevansa samassa veneessä ja yhteisessä urakassa Suomen kuntoon laittamiseksi.
– Jos olisimme tehneet helppoja ratkaisuja, tulos olisi voinut olla puolueen kannalta parempi ja Suomen kannalta huonompi. Parempi näin päin. Tulemme jatkamaan vastuullista politiikkaa, meistä ei ikinä ole populisteiksi. Keskusta on vastuullinen puolue, joka tekee vaikeat päätökset oman kannatuksen uhallakin. Voimme katsoa rehdisti peiliin nytkin, laitoimme Suomen talouden kuntoon, isänmaan asia on aina tärkein, Heikkinen sanoo.
Keskustan vaalitulosta analysoidaan huolella yhteisvoimin puolue-elinten, järjestöväen ja jäsenistön kanssa.
– Keskustalle on aina povattu auringonlaskua, mutta joka kerta olemme rakentaneet uuden nousun. Niin teemme nytkin. Tarve perheiden puolustajalle, järkivihreälle politiikalle ja koko Suomen kehittäjälle on aina olemassa.
– Haluan vielä kiittää kaikkia, jotka antoivat pyyteettömän panoksensa vaalityöhön! Kiitos myös minua äänestäneille, viestittään Heikkinen.

KUNNALLISNEUVOS Jouko Tenhunen ja Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen tutkailivat tiiviisti Kokkosen älypuhelimesta Heikkisen äänimäärää ja puolueen kannatusta Kiuruvedellä, Pohjois-Savossa ja valtakunnan tasolla. Vakavat ilmeet kertoivat pettymyksestä tulokseen vaalivalvojaisissa sunnuntaina. Kiuruvedellä keskustan äänimäärä tippui tuhannella äänellä, 54 prosenttiyksiköstä 34 prosenttiin viime vaaleihin verrattuna.
– Keskustan tulos on melkoinen pettymys valtakunnallisesti ja Pohjois-Savossa, vaikka osin tähän osattiin varautuakin, selitti Kokkonen.
– Kovasti tehtiin töitä ja tähän se tällä kertaa riitti. Peiliin katsomisen ja tiukan analyysin paikka tämä on kaikilla tasoilla. Kiuruvedellä keskustan kannatus ei ole koskaan ollut näin heikko, edellisiin vaaleihin miinusta yli 20 prosenttiyksikköä. Tulos oli selkeä viesti, arvioi Kokkonen ja lisäsi, että Kiuruveden näkökulmasta on hienoa ja tärkeintä, että Hannakaisa Heikkinen jatkaa työtään maan ykköspaikoilla.

SITÄ vastoin kokoomuksen vaalivalvojaisissa tien toisella puolella riemu oli ylimmillään puolueen vaalimenestyksestä, vaikka ehdokas Tarja Arbeliuksen äänimäärä olikin pettymys.
Arbelius piti ehdokkuuttaan ”mielenkiintoisena matkana”. Hän sai 474 ääntä, joista 146 tuli Kiuruvedeltä.
– Omaan äänimäärääni olen tyytyväinen, sillä olen muualta kotoisin, eikä minulla ole täällä sukua tukena. Ehdokkaana sain tuoda Kiuruveden kokoomusta esiin, samoin yrittäjyyttä. Oli myös hienoa kuulla kansan ajatuksia, kansalla on suuri pelko tulevaisuudesta.
Arbelius on huolissaan siitä, onko uudella hallituksella elinkeino-osaamista ja miten käy yrittäjävähennyksen?
Tarja Arbelius aikoo lähteä kansanedustajaehdokkaaksi neljän vuoden päästä. Palaute ihmisiltä on ollut positiivista.

PERUSSUOMALAISTEN valtuutettu Juha Tapaninen pitää puolueensa vaalitulosta valtakunnallisesti ”todella upeana”. Myös Kiuruvedellä puolue nosti kannatustaan ja oli seuraavaksi suurin keskustan jälkeen.
– Jussi Halla-aho (puolueen puheenjohtaja) oli äänikuningas ja saimme yhden lisäpaikan eduskuntaan, vaikka puolue jakaantui välillä. Jakaantunut osa eli siniset saivat mitä tilasivat. Vaalipiirissämme säilytimme kolme paikkaa. Kiuruvedellä saimme myös mahtavan tuloksen, olimme toiseksi suurin puolue yli 20 prosentin kannatuksella. Se on melkein tuhat ääntä, kiitos Kiuruvesi!

SEITSEMÄN tähden liikkeen ehdokas Paavo Lappalainen ei pidä omaa äänimääräänsä kovin suurena, 209 ääntä Kiuruvedeltä ja kokonaisäänimäärä 325.
– Olen kiitollinen jokaisesta äänestä, se luo uskoa, että ihmiset luottavat minuun ja olisivat nähneet minut kansanedustajana hoitamassa yhteisiä asioita, summaili Lappalainen.
Vasemmistoliiton Rauno Pikkarainen oli tyytyväinen puolueensa kannatukseen valtakunnan tasolla, niin kuin myös omaan tulokseensa (975 ääntä).
Kiuruvedellä puolueen kannatus oli 15,4 prosenttia annetuista äänistä. Pikkarainen sai Ylä-Savon vasemmistoliiton ehdokkaista eniten ääniä.
– Se tietää parempaa mahdollisuutta päästä maakunnallisiin luottamustehtäviin.
Pikkarainen näki vaalit protestina eriarvoistavalle politiikalle. Seutukunnat unohdettiin, kun keskityttiin keskuskaupunkeihin.
– Toivon, että heikompiosaiset otetaan jatkossa paremmin huomioon.
Kristillisdemokraatit olivat niin ikään Kiuruvedellä vaalivoittajia. Myös SDP:n ja vihreiden kannatus nousi.

KIURUVEDELLÄ äänestysprosentti oli 67,1, edellisissä vaaleissa 67,3 prosenttia. Koko maan äänestysprosentti oli 72 prosenttia. Kiuruvedellä ennakkoon äänesti 60,2 prosenttia äänestäneistä ja 39,8 prosenttia antoi äänensä vaalipäivänä.