Uutiset Jaana Selander

Kunnanlääkärit lopettaa, jos palvelulle ei ole tarvetta

SOSIAALI- ja terveysministeriön rahoittama ja Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän hallinnoima valinnanvapauskokeilu päättyy heinäkuun loppuun. Valinnanvapauttaan voi käyttää 30.6.2019 saakka ja olla yksityisen palveluntuottajan asiakkaana vielä heinäkuun ajan.
Perusterveydenhuollon suora valintakokeilu päättyy 31.7.2019, jonka jälkeen yksityistä terveydenhuoltoa kokeilleet asiakkaat palaavat automaattisesti takaisin julkisen terveydenhuollon piiriin 1.8.2019 alkaen.
Kokeilussa ovat perusterveydenhuollon valinnanvapauskokeilun osalta mukana Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän kuntien lisäksi Kuopio (rajatut postinumerot), Kysteri (Rautavaara, Kaavi) ja Joroinen.
– Yksityisellä palveluntuottajalla asioiville asiakkaille tiedotetaan henkilökohtaisesti siirtymisestä takaisin julkiseen terveydenhuoltoon, kertoo projektipäällikkö Pia Aikio Ylä-Savon Sote -kuntayhtymästä.
Kiuruvedellä perusterveydenhuollon valinnanvapautta on käyttänyt noin 3000 kiuruvetistä. Palvelun on tuottanut Kunnanlääkärit Kiuruvesi. Kunnanlääkärit aloitti Kiuruvedellä toiminnan vuoden 2017 alussa.
Henkilökohtaisen budjetin kokeilu jatkuu 31.8.2019 saakka. Kokeilu perustuu julkisen oman tuotannon hintoihin eikä vaadi erillistä budjettia eikä ole riippuvainen rajatusta kokeilubudjetista. Henkilökohtaisen budjetin kokeilussa ovat mukana Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä, Kuopio, Kaavi, Keitele, Pielavesi, Rautavaara ja Tuusniemi.
Jatkohankkeelle määritelty aika (1.9.–31.10.2019) käytetään kokeilusta kertyneiden tulosten ja analyysin tuottoon. Kokeilut ovat osa valtakunnallista sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa palvelusetelikokeilua.

KUNNANLÄÄKÄRIEN toimintaa on mahdollista jatkaa nykyisen palveluseteli lainsäädännön puitteissa, jos alueen kunnat niin haluavat, painottaa kunnanlääkäri Harri Haimakainen.
– Olemme valmiit tuottamaan palvelua samaan hintaan kuin alueen terveyskeskukset toimivat ja sitoutumaan samoihin asiakasmaksuihin kuin terveyskeskukset perivät asiakkailtaan. Saman hintaista siis kunnille ja asiakkaille kuin terveyskeskusten käyttö, Haimakainen sanoo.
Haimakaisen mukaan Kunnanlääkärien toiminta Kiuruvedelle päättyy heinäkuun 2019 loppuun mennessä, jos Kiuruveden viranhaltijat ja poliittiset päättäjät katsovat, että palvelulle ei ole tarvetta.
– Viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana myös terveyskeskuksen toiminta ja hoidon saatavuus on merkittävästi parantunut, kun runsaasti paljon palveluja käyttäviä asiakkaita on siirtynyt terveyskeskuksesta Kunnanlääkäreille.
Haimakainen toteaa, ettei alueen terveyskeskusten lääkäripula ei ole kadonnut mihinkään.
– Yksikään Kunnanlääkärien lääkäriyrittäjistä ei ole halukas siirtymään Ylä-Savon Soten palkkalistoille. Palvelusetelitoiminnan alasajo ja samalla Kunnanlääkäriaseman sulkeminen tulevat johtamaan suurien monikansallisten pörssiyhtiöiden keikkalääkärien lisääntyneeseen käyttöön ja samalla kunnan sotekustannukset tulevat nousemaan, koska keikkalääkäri on noin 2–3 kertaa kalliimpi kuin terveyskeskus- tai kunnanlääkäri, samalla erikoissairaanhoidon kulut tulevat moninkertaistumaan, sillä vakituiset kunnanlääkärit ovat lähettäneet potilaita jopa terveyskeskuslääkäreitä vähemmän erikoissairaanhoitoon sosiaali- ja terveysministeriön mukaan.
– Lähinnähän tämä on arvovalintakysymys: Halutaanko tukea paikallisen terveyskeskuksen toiminnan kehittämistä ja paikallista yrittäjyyttä sen tukena vai suuryhtiöiden voitontavoittelua, Haimakainen toteaa.

KUNNANLÄÄKÄREILLÄ on vastaanotot Kiuruveden lisäksi Sonkajärvellä, Sukevalla, Rautavaaralla, Iisalmessa, Kuopiossa ja Hankasalmella. Lääkäriin on päässyt Kiuruveden toimipisteessä samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä. Kiuruvedellä on vastaanottoa hoitanut kaksi lääkäriä.