Uutiset Tiina Kilvensalmi

Mauri viihtyy metsällä ja kehässä

MAURI-KOIRA valmistautuu emäntänsä Suvi Kirselä-Säisän kanssa yli 900 koiran koiranäyttelyyn, joka järjestetään Kiuruvedellä tulevana viikonloppuna.
Keväinen metsä pistää Mauri-koiran pään pyörälle. Lieneekö city-rusakko juuri loikkinut metsän uumeniin Korkeankankaan laitamilla? Metsä onkin paikka jossa Mauri ja sen emäntä Suvi Kirselä-Säisä viihtyvät parhaiten. Mutta on venäjänajokoirassa Maurissa toinenkin puoli, se nauttii myös näyttelykehässä olemisesta.

KIURUVEDEN Kennelkerho puuhaa kiihtyvällä tahdilla tulevia koiranäyttelyitä viikonlopuksi. Viikonloppuna lähes tuhat koiraa omistajineen valtaa Kuorevirran alueen, kun suuri koiranäyttelytapahtuma käynnistyy lauantaina kaikkien rotujen pentunäyttelyllä, jossa arvostellaan 5-9 kuukauden ikäiset pennut. Näyttelyt jatkuvat sunnuntaina rotujen 2/3 ja 5/6 roduilla eli tuomareiden eteen saapuvat pinserit, snautserit ja molossityyppiset rodut sekä terrierit, pystykorvat ja alkukantaiset rodut ja ryhmän 6 ajavat ja jäljestävät koirat. Näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Jari Hyvärinen kertoo, että koiria on tulossa nyt ennätysmäärä.

SUVI KIRSELÄ-SÄISÄ on elänyt koirien parissa koko elämänsä, siksi on itsestäänselvyys, että koirat kuuluvat elämään edelleen. Metsästyskortinkin Suvi on suorittanut jo kauan aikaa sitten ja nykyään hän käy aktiivisesti lintu- ja jänismetsällä. Koiriensa kanssa hän metsästää jäniksiä, kyyhkyjä ja sorsia. Mauri-koiraa on alkanut kiinnostaa myös ketun jäljet, joten tulevaisuudessa suunnataan varmasti myös kettumetsälle.
– Metsästysreissuilla olen ollut mukana jo lapsena. Vuodesta 2015 olen metsästänyt itsekin aktiivisemmin. Sitä ennen olin metsästysreissuilla enimmäkseen koiranohjaajan tehtävissä, kertoo Kirselä-Säisä.
Venäjänajokoira Maurilla on kova metsästysvietti, mutta se viihtyy näyttelykehässäkin erinomaisesti. Ensimmäisissä pentunäyttelyissä Mauri kävi jo reilun kuuden kuukauden ikäisenä. Siitä lähtien Maurille on sadellut menestystä. Se on ollut rotunsa paras pentuna kaikissa kolmessa näyttelyssä joihin se osallistui. Aikuisnäyttelyissä Mauri on ollut viisi kertaa rotunsa paras. Ryhmäkehässä kaikkien ajavien koirien parhaimmistossa, se ylsi kerran kolmanteen sijaan, mikä on hieno saavutus tällä rodulla.
– Minulle tärkein palkinto on helmikuussa ojennettu Kiuruveden kennelkerhon vuoden 2018 näyttelykoiran -palkinto. Mauri oli viime vuonna menestynein kiuruvetisistä näyttelykoirista, iloitsee Kirselä-Säisä.

VAIKKA oman koiran menestys näyttelykehässä tuntuu mukavalta, se ei kuitenkaan ole tärkeintä koiraharrastuksessa.
– Minulle ja Maurille tärkeämpi harrastus on metsästäminen. Metsästyskaudella emme tuhlaa vähäisiä viikonloppuja näyttelykehässä, vaan suuntamme yhdessä metsälle.
Näyttelyissä käyminen tuo hyvää vastapainoa metsästysharrastukseen.
– Asumme maaseudun rauhassa Luupuvedellä. Koiranäyttelyissä näemme muitakin koiria ja ihmisiä, joten siinä on se sosiaalinen puoli meille molemmille. On mukava nähdä samanhenkisiä koiraihmisiä ja erilaisia koiria. Parhaiten viihdymme pienemmissä ulkonäyttelyissä.
Kirselä-Säisä haaveilee, että Mauri menestyisi niin hyvin, että tulisi vielä muoto- ja käyttövalioksi. Ajavalla koiralla muotovalion arvoon vaaditaan vielä ykköstulos ketunajokokeesta tai ajokokeesta. Metsästyskoirien jäljestämiskokeesta Mauri on saanut AVO3-tuloksen, mikä on saavutus, sillä venäjänajokoirille se on ensimmäinen virallinen tulos ja toistaiseksi ainoa.
– Menestys ei kuitenkaan ole tärkeintä. Eihän se Mauria muuta miksikään, sama koira se on, menestyy tai ei. Meidän Rellu-koira ei viihtynyt ollenkaan näyttelyissä, vaan sille ominta alaa ovat metsästys ja kotona oleilu.
Venäjänajokoira ei ole kovin yleinen koirarotu Suomessa. Aiemmin Kirselä-Säisän perheessä oli ihan perinteinen suomenajokoira. Rotu alkoi kuitenkin kiinnostaa ja niin perheeseen hankittiin Mauri.
– 2,5-vuotias Mauri on vielä hyvin pentumainen, mutta sen luonne on erinomainen ja se on tottunut näyttelyissä kävijä, joka ei vähästä hätkähdä.
Kiuruveden näyttelyyn Mauri ja Suvi suuntaavat intoa täynnä. Onhan Suvi ollut aktiivisesti mukana näyttelyiden järjestämisestä vastaavassa toimikunnassa.
–Jos Mauri menestyy kehässä, se menestyy omilla ansioillaan. Eli se on rodunomainen ja hyvin lähellä rodun ihannetta. Itselle voi antaa kiitosta siitä, että pitää koiran kunnossa ja saa sen esiintymään mallikkaasti kehässä, Kirselä-Säisä sanoo.

KUOREVIRRAN urheilualueella riittää siis viikonloppuna säpinää, kun yli 900 koiraa omistajineen saapuu Kiuruveden Kennelkerhon järjestämiin näyttelyihin. Talkoolaisiakin on mukana yli 70.
Kennelkerho nimesi näyttelyiden järjestämistä varten oman toimikunnan, johon puheenjohtaja Jari Hyvärisen lisäksi kuuluvat Suvi Kirselä-Säisä, Tuija Vuohtoniemi, Outi Honkaviita, Heli Niskanen ja Anniina Ylitalo.
– Alueella on kahvio, josta saa makkaraa ja lettuja. Tapahtumassa kahviota pitää myös KK-81, koska haluamme tukea tällä tavalla kiuruvetistä junioritoimintaa. Koiranäyttelyt näkyvät varmasti myös kylänraitilla, kun koirat omistajineen saapuvat Kiuruvedelle, Hyvärinen arvelee.