Uutiset Aku Laatikainen

Näyttelykehä täynnä suloisia koiria

KIURUVEDEN jäähallissa nähtiin satoja suloisia eläimiä. Näyttelyt ovat suosittuja ja niihin tullaan monista eri syistä.

BEAGLE nimeltään Harmi ja bichon frisé -rotuinen Pahis olivat niiden monien koirien joukossa, jotka osallistuivat viime viikonloppuna Kiuruveden Kennelkerhon järjestämään koiranäyttelyyn.
Kahdeksankuiset pennut seisoivat kuvaushetkellä kiltisti omistajiensa trimmattavina. Sen jälkeen oli aika lähteä kehään tuomareiden arvioitavaksi. Välillä levättiin ja käytiin ulkoilemassa kauniissa säässä.
Harmin omistaja Tuija Ahtikari Vesannolta sanoo kiertäneensä koiranäyttelyitä jo parisenkymmentä vuotta ympäri Suomea. Suonenjokelainen Pahiksen omistaja Eija Pulkkinen on puolestaan harrastanut näyttelyitä noin seitsemän vuotta ja parhaimmillaan ulkomaillakin asti.
– Joskus tulee käytyä näyttelyissä vain muutaman kerran vuoteen, mutta toisinaan olemme käyneet jopa 20-30 kertaakin vuodessa. Se vähän riippuu siitä, että millaisia koiria sattuu olemaan.

KOIRAT ovat jo pitkään olleet naisille tärkeitä. Ahtikari sanoo kasvattaneensa perhoskoiria ja eränkäynnin myötä hän on innostunut myös metsästyskoirista.
– Näyttelyissä on mukavaa käydä, sillä täällä tapaa uusia ihmisiä ja myös vanhoja tuttuja. Ylipäätään samanhenkisten ihmisten seura on mukavaa.
– Ja kyllähän se kilpailuviettikin yksi syy on. Mutta ei se haittaa, vaikkei ihan joka kerta menestystä tulisikaan. Lisäksi koiraharrastus on kivaa vastapainoa työlle, Pulkkinen sanoo.
Näyttely ja siihen valmistautuminen on yhteistä laatuaikaa oman lemmikin ja mahdollisesti koko perheen kanssa. Koirakin voi oppia nauttimaan näyttelyistä ja odottamaan niitä innokkaasti häntä heiluen.
– Valmistautuminen riippuu hieman rodusta, mutta kyllä sekä koiran opettaminen että sen hyvässä kunnossa pitäminen on useimmiten ihan jatkuvaa toimintaa, Pulkkinen ja Ahtikari kertovat.
– Kun näyttely on ohi, niin usein aletaan jo katsella seuraavaa. Sen verran tämä on vienyt mukanaan, naiset hymyilevät.
Näyttely on edelleen Suomen suosituin koiraharrastus ja siihen panostaminen on ollut kasvussa. Muita tunnettuja ovat muun muassa agility ja tottelevaisuuskoe.

KIURUVEDEN Kennelkerho on kokenut koiranäyttelyiden järjestäjä. Näyttelyssä olleet kehuivatkin tapahtumaa ja muun muassa isojen koirien omistajat olivat tyytyväisiä siihen, että heidän kehänsä oli heti pääsisäänkäynnin lähellä.
– Hiemanhan täällä kaikuu, mutta niin se yleensä halleissa tuppaa olemaan.
Joka toinen vuosi pidettävä Kiuruveden koiranäyttely on aiemmin kestänyt yhden päivän, mutta nyt se oli ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen. Lauantaina kehässä olivat pennut ja sunnuntaina pidettiin ryhmänäyttely.
– Hyvät kokemukset jäi. Yhteensä mukana oli noin 900 koiraa ja useampi tuhat ihmistä. Porukkaa tuli ympäri Suomea aina Etelä-Suomea ja Lappia myöten. Koirarotuja oli puolestaan satoja erilaisia, kertovat sihteeri ja rahastonhoitaja Heli Niskanen sekä näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Jari Hyvärinen.
Hyvärisen ja Niskasen mukaan koiranäyttelyyn tullaan ihan huvin vuoksi ja kilpailumielessä, mutta ne ovat tärkeitä myös rodunjalostuksen kannalta.
– Esimerkiksi kehäarvostelussa katsotaan sitä, että miten lähellä koira on rotunsa määritelmää ja ominaisuuksia.
Koiranäyttely on järjestäjille iso ponnistus, sillä uuden suunnittelu alkaa yleensä heti, kun edellinen on saatu päätökseen. Seuraavan kerran Kiuruvedellä on näyttely vuonna 2021.
Jäähalli on vakiintunut pitopaikaksi viime vuosina. Aiemmin koiranäyttelyä on järjestetty muun muassa Hingunniemessä ja Jänteen hallilla.