Uutiset Jaana Selander

Ällistyttävä määrä roskaa – 40 pussillista

NIVAN koulun kolmosluokkalaiset Venla Roivainen ja Peetu Luttinen haluavat, että ympäristö on siisti. Silloin kaikkien on kivempi elää. Venla ja Peetu löysivät Valtakadun varresta roskapussit täyteen muovijätettä.

PEETU LUTTISEN kotona lajitellaan jätteet. Muovit laitetaan muovinkeräykseen, sekajätteet viedään mummulan kompostiin.
– Jätteiden lajittelu on minusta helppoa, tuumasi Peetu kerätessään tienposkesta mitä eriskummallisempia ihmisten heittämiä jätöksiä. Olutpurkkien ympärillä olevia muovikääreitä, pahvisia kahvimukeja, tikkuja, karkkipapereita…
Peetun mielestä on tärkeää puhdistaa luontoa.
Myös Venla Roivainen suhtautui siivouspäivään myönteisesti. On mukavaa, kun ympäristö on puhtaampi.
– Joskus lajittelen kotona jätteet. Isä ja äiti ovat sanoneet, ettei roskia saa heittää luontoon, sanoi Venla.
Opettaja Katri Keränen totesi kaikille lapsille, ettei roskia ole syytä heittää tienvarsille.
Kyseessä oli koko Nivan koulun roskankeräystempaus koulun lähialueella. Jokainen luokka-aste on kevätlukukaudella jakanut oman, monialaisen oppimiskokonaisuuden sisältöä muille oppilaille.
– Olemme saaneet osallistua tietokilpailuihin, katsoa upeita videoteoksia ja kuvistöitä luontoteeman ympärillä. Kolmasluokkalaisten aiheena oli Voimaa luonnosta ja roskaretki oli tuon kokonaisuuden toiminnallinen osa. Kukin luokka on kerännyt roskia itselleen sopivana ajankohtana ja hakenut sitten Juha-rehtorilta kiitokseksi pienen karkkipussin, Katri Keränen kertoo.

KOLMOSLUOKKIEN ”saaliina” koulun roskikseen kannettiin yli 40 roskapussia. Siivoustempaus toteutettiin torstaina aamupäivällä.
– Ällistyttävä määrä erilaista roskaa aina karkkipapereista automattoihin ja ja öljykanistereihin. Monet ohikulkijat kiittelivät puuhaajia. Samaa ovat kertoneet muutkin lapset ja opettajat, Katri Keränen kertoo.
Tähän mennessä Nivan koululaiset ovat keränneet roskia ainakin Nivanniityn, Kuorevirran ja Nivan alueelta sekä Valtakadun ja Erejärventien varrelta sekä ABC:n ympäristöstä Kuorevirran pururata mukaan lukien.
Myös lukiossa oli torstaina siivouspäivä heti aamusta. Siivoukseen osallistuivat kaikki opiskelijat, joilla oli ensimmäinen oppitunti.
– Tarkoituksena oli siistiä lukion koko ympäristö. Vanhan kirjaston takana oleva metsikkö oli erityisen epäsiisti tupakoitsijoiden ja nuuskaajien kasvaneiden määrien vuoksi. Kaikki natsat ja mällit kerättiin roskikseen, rehtori Arja Pentikäinen kertoo.
– Tämä oli varmasti haastavinta meille kaikille.
Siivoustyössä oli koordinaattorina ja välinevastaavana kiinteistönhoitaja Joni Hyvärinen.