Tommi Remes kilpailee ehkä ensi kesän Kalevan kisoissa, mutta suurimman osan hänen ajastaan vievät jatkossa työt sekä muutamat valmennustehtävät. Arkistokuva vuodelta 2019. Kuva: Aku Laatikainen
Uutiset Aku Laatikainen

Tommi Remes hakee roimaa ennätysparannusta

KIURUVEDEN Urheilijoiden Tommi Remes on odottavaisella ja innokkaalla mielellä. 25-vuotias moukarinheittäjä avaa tulevana lauantaina kilpailukautensa Somerolla. Siitä matka jatkuu Lahteen, jossa on GP-kilpailu 5. kesäkuuta.
– Takana on hyvä harjoituskausi, sillä olen saanut olla koko talven terveenä. Tämän vuoden ensisijaisena tavoitteena onkin parantaa omaa ennätystä reilusti, Remes linjaa päättäväisenä.
Hänen aiempi paras noteeraus on vuodelta 2016 ja silloin leka lensi lukemiin 72,55 metriä. Ennätystä parantamalla olisi myös paremmat saumat menestyä.
Päästäkseen uuteen ennätykseen Remes vaihtoi viime syksynä valmentajaa. Neljä vuotta Sakari Tiaisen opissa ollut heittäjä siirtyi jyväskyläläisen Tero Linjan alaisuuteen. Linja on valmentanut aiemmin muun muassa Miia Strömmeriä, jolla on hallussaan naisten Suomen ennätys.
– Olin polkenut pari vuotta paikallani, joten ajattelin viime kauden jälkeen, että jotain on nyt tehtävä. En halua enää kolmatta vuotta perätysten hakata päätäni seinään, Remes sanoo.

LINJA on tuonut Remeksen harjoitteluun paljon uutta.
– Löimme hänen kanssaan aika lailla koko pakan uusiksi. Olemme keskustelleet paljon ja vaihtaneet ajatuksia, joiden pohjalta on sitten tehty yhteisymmärryksessä päätöksiä.
– Terosta aistii, että hänellä on vahva tietotaito lajista. Oli kyllä hyvä, että sain hänet valmentajakseni, sillä osaavat moukarinheittovalmentajat ovat Suomessa melko harvassa.
Remes kertoo, että Linjan valmennuksessa hän ei ole enää keskittynyt niin paljon voimaan kuin aiemmin. Pääpaino on ollut heittämisessä.
– Samoin harjoittelun rytmitys on muuttunut. Etenen nyt sellaisella yhdeksän päivän rytmillä, johon kuuluu kahdeksan heittotreeniä, neljä punttia ja yksi kerta muuta liikuntaa. Erityisen paljon olen pelannut tennistä sekä tehnyt loikka- ja hyppyharjoitteita sekä jumppaillut.
– Nimen omaan monipuolisuus on ollut yksi asia, mitä uusi valmentaja on painottanut ja olen kyllä tykännyt siitä. Voimatasot olemme pitäneet siinä, mitä olen aiemmin saavuttanut.

MOUKARINHEITTÄJILLÄ on aikaa harjoitella talvella, sillä heillä ei ole hallikisoja. Pääasiassa Remes on treenannut kotimaassa, mutta yhdelle ulkomaan leirillekin hän ehti osallistua maaliskuun alussa.
– Kävimme Suomen moukarinheittoporukalla Espanjan Barcelonassa. Toisellekin leirille olisi ollut mahdollista lähteä, mutta päätin jäädä oman valmentajani luokse Suomeen. Olen huomannut, ettei ulkomailla leireily välttämättä tee autuaaksi.
Remes asuu Joensuussa, missä hän opiskelee fysioterapeutiksi. Linja puolestaan pitää majaansa 250 kilometrin päässä Jyväskylässä.
– Onhan siinä välimatkaa, mutta suhteellisen hyvin olen päässyt käymään Jyväskylässä. Varsinkin tässä kevätpuolella, kun koulua on ollut vähemmän. Yhteensä olin Jyväskylässä talven mittaan kymmenen viikkoa kasvotusten valmentajani kanssa. Tero ei juuri pääse Jyväskylästä muualle töittensä vuoksi, joten niinpä minun on parempi käydä siellä.
– Livetapaamiset ovat tärkeitä, sillä esimerkiksi videolta ei välttämättä näe suoritusta samalla tavalla kuin vierestä katsomalla. Etäyhteyden takaa ei myöskään pääse heti antamaan palautetta ja korjaamaan virheitä, jolloin harjoitus voi mennä ikään kuin hukkaan.
Remes haluaa myös kiittää yhteistyökumppaneitaan, joita ilman moukarinheitossa kisaaminen ei olisi mahdollista.

KUNNOLLA Remeksen kilpailukausi pääsee käyntiin kesäkuussa, jolloin on tiivis tahti. Heinäkuussa ei sitä vastoin Suomessa ole kisoja juuri lainkaan moukarinheittäjille.
– Se on harmi, sillä heinäkuussa olisi paras kesä heittää. Toki heinäkuun lopulla on Kalevan kisat, mutta siihenpä se melkein jää.
Heinäkuu vaatiikin tarkkaa suunnittelua.
– Pitää katsoa, että miten kesäkuun kilpailut sujuvat. Jos tulee hyvää tulosta, niin sitten käytän heinäkuun harjoitteluun. Mikäli kaipaan kisoja, niin niitä voi yrittää katsoa ulkomailta, kuten vaikkapa Virosta.
Jos Remeksen heitot sujuisivat viimeisen päälle hyvin, jatkuisi hänen kautensa aina syys-lokakuun vaihteeseen. Tuolloin käydään Qatarin Dohassa yleisurheilun MM-kisat.
– Se on sellainen suuri unelma. Karsintaraja on muistaakseni 76 metriä, mutta uskon että noin 75-metriselläkin kisoihin melko varmasti pääsee rankingin kautta, Remes uumoilee.
Toinen kansainvälinen tapahtuma, missä Remestä mahdollisesti voisi tänä vuonna nähdä, on perinteikäs Suomi-Ruotsi -maaottelu elokuun lopulla Tukholmassa.