Uutiset Aku Laatikainen

Elsi Katainen Kiuruveden äänikuningatar

PIELAVETINEN Elsi Katainen jatkaa Euroopan parlamentissa seuraavat viisi vuotta. Hän keräsi Kiuruvedeltä ylivoimaisesti eniten ääniä. Äänestysprosentti kasvoi hieman, mutta jäi edelleen alhaiseksi.

SUOMALAISET valitsivat sunnuntaina edustajansa Euroopan parlamenttiin seuraavaksi viideksi vuodeksi. 13 edustajan joukossa on kuusi uutta ja seitsemän istuvaa meppiä.
Eniten ääniä koko valtakunnassa keräsivät SDP:n Eero Heinäluoma (128 113), vihreiden Ville Niinistö (111 598) ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari (92 585).
Kaikki kolme ovat uusia edustajia EU-parlamentissa. Uusina valittiin myös Mauri Pekkarinen (kesk.), Teuvo Hakkarainen (ps.) ja Silvia Modig (vihr.).
Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa puolestaan jatkavat EU-parlamentissa, kuten myös vihreiden Heidi Hautala, RKP:n Nils Torvalds ja SDP:n Miapetra Kumpula-Natri. Ylä-Savollakin on edelleen oma edustajansa, kun keskustan pielavetinen Elsi Katainen meni läpi. Hänen äänimääränsä oli 54 557. Katainen on samalla koko Itä- ja Pohjois-Suomen ainoa edustaja.
Niin sanotulle ”brexit-paikalle” eli 14. sijalle ylsi vihreiden Alviina Alametsä. Mikäli Iso-Britannia eroaa EU:sta, saa Suomi yhden lisäpaikan.

EU-PARLAMENTTIIN oli ehdolla kymmenen istuvaa suomalaisedustajaa ja heistä putosivat Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) ja Mirja Vehkaperä (kesk.), jotka jäivät pettymyksekseen varasijoille.
Lisäksi Merja Kyllönen (vas.) putosi, joskin se ei ollut kovin suuri yllätys. Kyllönen ilmoitti jo ehdokkaaksi asettuessaan, ettei aio ottaa paikkaa vastaan, mikäli tulee valituksi.
Vaalien voittajia olivat Suomessa vihreät, jotka kasvattivat paikkamääräänsä yhdellä. Keskusta sitä vastoin menetti yhden paikan. Muiden puolueiden tilanne säilyi ennallaan.

ELSI Katainen nousi mepiksi hieman yli vuosi sitten, kun Hannu Takkula (kesk.) siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.
Nyt Katainen sai viiden vuoden jatkon Brysseliin. Aiemmin hän on ollut kansanedustajana vajaat kolme kautta.
– Omaan tulokseeni olen tyytyväinen. Menin läpi ja äänimääräkin oli oikein hyvä, Katainen iloitsi.
– Puolueemme toki menetti yhden paikan verrattuna edellisvaaleihin, mutta kliseisesti sanottuna tätä voinee kuitenkin pitää torjuntavoittona. Keskustan huono tilanne ei näyttäytynyt näissä vaaleissa niin selvästi kuin eduskuntavaaleissa. Taisto oli tasaista puolueiden kesken.
Katainen lähti vaaleihin yhtenä keskustan ennakkosuosikeista Mauri Pekkarisen ohella. Katainen ilmoitti jo hyvissä ajoin viime syksynä jättävänsä huhtikuun eduskuntavaalit väliin keskittyäkseen EU-vaaleihin.
– Se ei oikein mahdu minun ajatusmaailmaani, että ollaan monissa vaaleissa lyhyen ajan sisään ehdolla. Lisäksi tykkään EU-työstä ja parlamentin työskentelytavasta, hän perustelee.
Katainen oli päättyneellä kaudella mukana EU:n maatalousvaliokunnassa ja aluekehitysvaliokunnassa. Hän oli molemmissa ainoa suomalainen.
– Kolmantena minulla on ollut kansainvälisen kaupan valiokunta, joka on niin ikään tärkeä valiokunta suomalaisnäkökulmasta katsottuna.
– Mielelläni jatkaisin näissä samoissa valiokunnissa työskentelyä. Nyt kun ohjelmakausi vaihtuu, on esimerkiksi maataloudessa tulossa suuri yhteinen maatalouspolitiikan uudistus, jota on jo kovasti valmisteltu.
Uudistus tuo mukanaan monia konkreettisia asioita Suomellekin. Pöydällä ovat muun muassa tukikattoasiat ja se, kuinka paljon päätöksentekoa kansallistetaan jäsenmaille.
– Kaikista suurin asia mitä mietitään, ovat tukitasot. Toiveissa on, että valmiiksi saataisiin monivuotisia rahoituskehyksiä, mikä sisältää muun muassa maataloustuet.
Kataisen mukaan EU-parlamentti on tällä hetkellä vahvasti sillä kannalla, ettei maataloustukia leikattaisi.

ÄÄNESTYSINTO oli EU-vaaleissa jälleen laimeaa. Vaikka edellisvaaleista hieman petrattiinkin, jäi koko valtakunnan äänestysprosentiksi vaatimaton 42,7. Vuonna 2014 äänestysprosentti oli Suomessa 41,0.
Kiuruvetisistä äänensä kävi antamassa 36,3 prosenttia eli hieman päälle kolmannes äänioikeutetuista. Viime EU-vaaleissa Kiuruveden äänestysprosentti oli 33,7, joten pientä nousua koettiin täälläkin, vaikka ”nukkuvien puolue” oli edelleen ylivoimaisessa enemmistössä.
Kiuruveden ääniharava oli selkeästi Elsi Katainen, jonka saalis oli 1081 ääntä. Toiseksi parhaiten pärjäsi Laura Huhtasaari (156). Kolmanneksi ylsi kristillisdemokraattien lapinlahtelainen kansanedustaja Sari Essayah (148), joka ei kuitenkaan tullut valituksi, eikä hän yltänyt myöskään varasijoille. Essayah jatkaa näin ollen kansanedustajana.
Neljänneksi parhaiten ääniä Kiuruvedeltä sai perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen (132 ääntä) ja viidentenä tuli keskustan Mauri Pekkarinen 78 äänellään.