Uutiset Aku Laatikainen

Kiuruvesi-rasteilla vilkasta

PITKÄSTÄ aikaa järjestetty kansallinen kisa houkutteli Salmenkylään yli 200 eri-ikäistä suunnistajaa.

PITKÄ odotus tuli päätökseen helatorstaina, kun Kiuruvesi palasi kansallisten suunnistuskisojen järjestäjäksi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Samalla Kiuruveden Urheilijat pääsi jatkamaan Ylä-Savon Rastin ja Kiuruveden Jänteen hienoja perinteitä.
Tapahtumalle oli selkeästi tilausta, sillä Salmenkylän maastossa rasteja etsi yli 200 suunnistajaa. Kaukaisimmat olivat Joensuusta, Oulusta ja Jyväskylästä. Lisäksi Kajaanista ja Kuopiosta sekä Ylä-Savon alueelta oli hyvin ”pihkaniskoja” liikkeellä.

Kilpailijoiden ikähaarukka oli laaja, sillä se vaihteli alle 10-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Paikalla oli myös useita kuntosuunnistajia kevätkauden viimeisten WellO2-rastien merkeissä.

Sää oli suosiollinen ja kilpailu sai kehuja suunnistajilta.
– Täällä oli tosi hienot maisemat ja hyvät pohjat reitillä, sanoi Suunta Jyväskylän 24-vuotias Kalle Häkkinen.
Vaikka maasto oli pääosin pienipiirteistä ja radat lyhyitä, oli kisa silti monille haastava. Esimerkiksi miesten yleisessä sarjassa kukaan ei alittanut ihanneaikaa.
– Rankkaa kyllä oli, sillä muutamat nousut olivat tosi jyrkkiä. Muutamia virheitä tuli tehtyä matkan varrella, mutta oli siellä helpompiakin rasteja seassa, kymmenenneksi miesten yleisessä yltänyt Häkkinen kertasi.
Hän sanoo keskittyvänsä enemmän hiihtosuunnistukseen, mutta välillä Häkkistä näkee perinteisenkin suunnistuksen parissa.
Ennen kaikkea Jukolan viesti on jokaisen kesän kohokohta. Tänä vuonna se järjestetään Kangasalla 15.–16. kesäkuuta eli melko pian. Niinpä päätin tulla jo hieman lämmittelemään sitä varten, nuori mies hymyili hikisenä maalialueella.

KIURUVESI-RASTEILLA miesten yleisen sarjan voitti Vaajakosken Terän Jarkko Hautala. Toiseksi tuli Pellon Ponnen Janne Häkkinen ja kolmanneksi Pohjantähden Timo Karppinen.
Naisten yleisen ykkönen oli Kuopion Suunnistajien Annika Kirvesmies. Seuraaville sijoille ylsivät Iisalmen Visan Iida-Liisa Kuokka ja RasTiimin Johanna Tiitto.
Kiuruvetisiä ei aikuisten sarjoissa tällä kertaa nähty, sillä perinteiden mukaisesti järjestävän seuran suunnistajat eivät osallistu ”kotikenttäedun” vuoksi. Lisäksi heitä tarvitaan usein talkootehtävissä.
Junioreissa sitä vastoin oli kiuruvetisiäkin mukana, ja parhaiten menestystä tuli 8-vuotiaissa. Pojissa Joel Siponen voitti oman sarjansa ja tytöissä KiurU pääsi juhlimaan kolmoisvoittoa Anna Siposen, Aino Myllylän ja Emilia Siposen johdolla.
Lisäksi 12-vuotiaissa pojissa Niilo Kouvalainen voitti ja Arttu Ritvanen oli kolmas. 14-vuotiaissa pojissa Olli Kouvalainen suunnisti kolmanneksi ja samaan ylsivät Anna Ritvanen 12-vuotiaissa tytöissä ja Pihla Jaaranen 10-vuotiaissa tytöissä.

KANSALLISEN kisan järjestäminen oli varsin luonteva jatkumo Kiuruveden Urheilijoille, sillä seurassa on jo jokusen vuoden ajan ollut kasvavaa innostusta esimerkiksi suunnistuskouluissa ja kuntorasteilla.
– Kisatapahtuma meni oikein hyvin. Ainahan toki pientä yllätystä tulee, mutta tärkeintä oli kuitenkin, että rastit olivat paikoillaan, tulospalvelu toimi ja lähdössä sekä maalissa hommat sujuivat, kertasi kilpailunjohtaja Markku Siponen.
– Talkoolaisissa oli ehkä noin puolet sellaisia, jotka eivät ole aiemmin olleet suunnistuskisoissa, joten heille tämä oli varmasti mielenkiintoinen uusi kokemus.
Siposen mukaan kilpasarjoihin oli ilmoittautunut 208 suunnistajaa ja kuntorasteille saapui joitakin kymmeniä osanottajia.
– Arvioisin, että paikalla oli yhteensä noin 250 suunnistajaa ja viitisenkymmentä kisaorganisaation jäsentä. Se on kyllä hyvin, kun ottaa huomioon että tämä paikka oli melko syrjässä. Toisaalta maasto oli sen verran komeaa, että se houkutteli porukkaa paikalle. Ja toki suunnistajat ovat tottuneita siihen, että kisapaikat voivat olla syrjemmässäkin.

KIURUVEDELTÄ oli takavuosina parhaimmillaan jopa kolme joukkuetta Jukolan viestissä. Sittemmin on ollut hiljaisempaa, mutta Siponen katsoo luottavaisena tulevaan.
– Melko varmasti yksittäisiä kiuruvetisiä on lähdössä tänä kesänä Jukolaan, ja toivottavasti ensi vuonna saisimme myös oman joukkueen kasattua. Pikku hiljaa Kiuruveden suunnistustoiminta on taas elpynyt ja etenkin kuntosuunnistajia olemme saaneet hyvin mukaan.
– Myös kisojen järjestäminen kasvattaa mielestäni suunnistusintoa. Hienoa, että saimme nyt kuntorastien ohella kansallisenkin kilpailun pitkästä aikaa tänne, Siponen iloitsi.