Uutiset Jaana Selander

Päättäjät, pliis! Kunnanlääkäreille jatkoa

KUNNANLÄÄKÄREILLE haluaa jatkoa 1072 kiuruvetistä. Sen verran kertyi nimiä Taisto Kauppisen kiuruvetisiin liikkeisiin toimittamiin mielipidekyselypapereihin. Kauppinen luovutti nimilistan kaupungin johdolle maanantaina.
Mielipidekysely keräsi osassa liikkeitä paljon nimiä, osassa taas vain muutamia, sillä kysely oli unohtunut takahuoneeseen. Nimilistat olivat liikkeissä vajaan kuukauden.
– Sisintäni eniten liikuttanut kommentti oli, vieläkö meidän vanhojen ja kurjien täytyy palata entiseen, hirveään aikaan, joka täällä oli ennen Kunnanlääkäreiden tuloa? kertoi Taisto Kauppinen. Hän käynnisti kyselyn niiden ihmisten puolesta, jotka haluavat kohtuuhintaista ja toimivaa terveydenhoitoa.
– Vielä kerran kädet yhteen liittäen. Päättäjät, pliis! viestitti Kauppinen, joka itse sai avun Kunnanlääkäreiltä viidessä minuutissa kaaduttuaan hiihtoladulla talvella.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Mira Kokkonen (kesk) totesi, että valtion rahoitus valinnanvapauskokeilulle loppuu elokuun alkuun.
– Valinnanvapauskokeilu oli edellisen hallituksen juttuja, nykyiselle, SDP-vetoiselle hallituspohjalle valinnanvapaus on kirosana. Valinnanvapaus ei nyt onnistu, valtiolta ei ole tulossa rahoitusta. Meidän täytyy miettiä, mistä rahoitus saadaan. Löytyykö rahoitus soten budjetin sisältä, maksetaanko lisää vai mitä vaihtoehtoja on olemassa, pohti Kokkonen.
Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka kertoi saaneensa kuntalaispalautetta heti, kun tuli tieto, että valinnavapaus päättyy.
– Olemme olleet omalla luottamusjohdolla koolla ja tehneet esityksen Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän johdolle, että valinnanvaputta jatkettaisiin pavelusetelillä ainakin tämän vuoden loppuun. Sonkajärvellä ja meillä on tässä sama intressi. Nyt sotekuntayhtymä valmistelee esitystämme ja se tulee kuntayhtymän hallitukseen, Muiniekka kertoi.
Ennen mahdollista palvelusetelin tuloa on kuntayhtymän laadittava palveluseteliopaskirja, jossa kerrotaan, miten kuntalainen voi käyttää palveluseteliä ja kenen puoleen palvelusetelissä voi kääntyä.
– Ajatuksena on, että Kunnanlääkärit voisi jatkaa näin vuodenvaihteeseen, Muiniekka sanoi.
Mikäli palveluseteliin mennään, pitää kapitaatiokorvauksen olla samansuuruinen, käyttipä kuntalainen yksityistä tai julkista palvelua. Kunnanlääkäreillä on 2 600 asiakasta ja terveyskeskuksessa noin 5000 asiakasta.
– Kunnan talouden kannalta on tärkeää, ettei synny ylikapasiteettia, etteivät veronmaksajat maksa kahdesta palvelusta samaan aikaan. Terveyskeskuksen palvelu on tärkeää omaa tuotantoa, Kunnanlääkärit täydentävä, totesi kaupungin johtokaksikko.