Uutiset Jaana Selander

Veera Help lentopallon EM-maajoukkueeseen

KIURUVETINEN Veera Help (14) on valittu U16-tyttöjen EM-kisajoukkueeseen. EM-kisat käydään Kroatiassa ja Italiassa 13.–21.7. Veera ja 11 muuta Suomen joukkueen tyttöä osallistuvat Kroatian alkusarjaan Zagrebissa, loppuottelut käydään Italiassa.
Veera Help on ollut mukana maajoukkueleireillä puolitoista vuotta. Leirit on järjestetty Kuortaneen urheiluopistolla. Maajoukkuevalmentajat kutsuvat leireille pelaajia eri puolilta Suomea. Leirien aikana ryhmitys jonkin verran vaihtui. Leirejä on ollut joka kuukausi. Enimmillään leirillä on ollut noin 25 tyttöä. Leiritysten perusteella maajoukkueryhmitys pieneni kevään aikana ja nyt EM-kisajoukkueeseen valittiin 12 vuonna 2004 ja 2005 syntynyttä tyttöä.
– On hienoa, että minut valittiin, sillä maajoukkue on ollut tavoitteeni pienestä pitäen, Veera sanoo.
Veera pelaa maajoukkueessa liberon tonttia. Liberona hänen vahvuutensa ovat pelin lukeminen ja ketteryys.
Kroatiassa pelattavassa alkulohkossa pelaavat Suomen ja isäntämaan lisäksi Venäjä, Slovenia, Saksa ja Ranska. Italiassa pelaavat Italia, Belgia, Turkki, Serbia ja Romania.
Myös Veeran isoveli Vili-Valtteri Help oli mukana EM-turnauksessa Turkissa kaksi vuotta sitten. Hän oli tuolloin kaksi vuotta vanhempi kuin Veera nyt. Veeran ikäluokasta kukaan toinen kiuruvetinen ei ole yltänyt maajoukkueeseen.
Veera odottaa EM-kisoista kovia ja erilaisia pelejä, sillä vastassa on erilaisia ja vahvoja joukkueita. Osa pelaajista voi olla todella pitkiä ja fyysisiä.
– Pitää vain osata pelata omaa peliä ja pitää oma rohkeus mukana koko ajan, Veera sanoo.
Luomu-Wolley on tukenut maajoukkuetoiminnassa mukana olevia junioreita, kisamatkat EM-kisoihin maksaa lentopalloliitto.
Veera on pelannut Pihtiputaan Plokissa viime lokakuusta lähtien. Plokin B-tytöissä Veera voitti keväällä SM-pronssia, sarjassa oli mukana 85 tyttöjoukkuetta, C-tyttöjen joukkue Alahärmän Kisa, jossa Veera oli niin ikään mukana, oli sijalla 9. Luomussa Veera on pelannut naisten kakkossarjassa.
– Olen tottunut aikatauluttamaan viikkoni. Viikonloput menevät peleihin, harjoituksia on kolme kertaa viikossa ja omat fysiikkaharjoitukset päälle. Järkevä fysiikkaharjoittelu pitää aloittaa nuorena ja minulle oman ohjelman on tehnyt Ari Paloniemi jo useamman vuoden ajan.

LENTOPALLO on ollut Veeran mielenkiinnon kohde pienestä tytöstä lähtien. Hän aloitti pelaamisen 7-vuotiaana Vili-Valtterin joukkueessa, neljä vuotta vanhempien poikien kanssa isänsä valmennuksessa.
– Pääsin heti pelaamaan kovempien kanssa. Tietysti se ärsytti välillä, kun pojat olivat niin kovia, enkä kunnolla yltänyt edes verkolle, mutta se vei minua eteenpäin. Sitten siirryin pari vuotta vanhempiin D-tyttöihin pelaamaan ja harjoittelin samalla poikien ja viisi vuotta vanhempien B-tyttöjen kanssa.
Tekniikkataidot Veera on oppinut isältään Jarilta. Myös maajoukkueleireillä Veera on kehittynyt, sillä leireillä on hyvä valmennus.
Veeran veli Vili-Valtteri opiskelee Kuortaneen urheilulukiossa, myös Veera lähtee yläasteen kahdeksannelle luokalle syksyllä Kuortaneelle.
– Naisten ja tyttöjen maajoukkuevalmentaja Tapio Kangasniemi pyysi minut pelaamaan ja harjoittelemaan Kuortaneelle. Se on hieno tilaisuus ja saan uusia haasteita lentopallopolulleni. Ei minua Kuortaneelle lähtö jännitä, siellä on tuttuja samanhenkisiä tyttöjä.

VEERAN haaveena on ammattilaisura ja mahdollisesti lentopallon pelaaminen ulkomailla.