Uutiset Marianna Grof

Musiikki yhdisti nuoret jo viidennen kerran

NUORET pääsivät musisoimaan viime viikolla Hyvölänniemessä Kansalaisopiston ja seurakunnan järjestämällä musiikkileirillä, joka huipentui torstaina päätöskonserttiin.
On kesä, ilmat hellivät ja musiikki raikuu Hyvölänniemessä. Mitä muuta se voisikaan olla, kuin Kiuruveden viides musiikkileiri.
Tänä vuonna nuorten musiikkileirillä on 25 osallistujaa, ja lisäksi kolme ammattitaitoista opettajaa: Kati Niemi, Jaakko Luukkonen ja Ulla-Sisko Jauhiainen. Myös leirin organisoija Anna-Mari Svärd vierailee leirikeskuksessa viikon mittaan.
Kerttu-Liisa Utriainen, Mandi Kärkkäinen, Helmi Huttunen ja Annika Svärd ovat ensimmäistä kertaa Kiuruveden musiikkileirillä. Tytöillä on leirin ulkopuoleltakin musiikillisia harrastuksia, mutta he suosittelevat leiriä kaikille musiikista kiinnostuneille.
– Leirillä on tosi hyvä fiilis, ja kaikki ihmiset ovat samanhenkisiä, sillä jokainen meistä pitää musiikista. Lisäksi opettajat ovat mukavia, ja he osaavat oikeasti opettaa, kuvailee Kärkkäinen leirin tunnelmaa.
Neljä päivää kestävän leirin aikana jokainen nuori pääsee osallistumaan kolmeen valitsemaansa musiikkipajaan. Yhtenä vaihtoehtona pajoista on musiikkivideon teko -paja.
Kaikki aloitetaan suunnittelusta: päätetään yhdessä kappale, ohjaaja ja kuvattavat kohtaukset. Sen jälkeen työryhmä pääsee kuvaamaan ja äänittämään.
– Parasta musavideon teossa on ollut kuvaaminen ja näytteleminen, mutta myös suunnitteluvaihe oli todella mielenkiintoinen, tytöt kertovat.
Musiikkileirillä on mahdollista osallistua myös sävellys ja sovitus -pajaan, jonka aikana kehitellään yksin tai kaverin kanssa oma biisi.
Kärkkäinen teki kappaleen yhdessä Ilmari Utriaisen kanssa. Alku oli hänen mielestään vaikea, mutta myöhemmin lähti rullaamaan. Hyvän yhteishengen myötä kaikkien kanssa tulee helposti toimeen ja keskustelun aiheita riittää musiikkiin liittyen.
Lumi-Kukka ja Inka Tikkasen mielestä musiikkileirillä on laadukasta opetusta, ja asioita oppii nopeasti. Vaikka ei olisi aikaisemmin harrastanut musiikkia, kerkeää paljon oppia jo parissa päivässä.
– Lisäksi leiriltä saa uusia kavereita, ja täällä on paljon sellaisia ihmisiä, joiden kanssa tulee toimeen; musiikki yhdistää, Inka kertoo.
Musiikkileirillä on ohjaajien lisäksi neljä isosta, jotka osallistuvat muiden nuorten tapaan pajoihin, mutta he suunnittelevat myös muun muassa illalle yhteistä ohjelmaa.
– Tämä on minun neljäs musiikkileirini; perusjutut jokaisella leirillä ovat samoja, mutta biisit ja teemat vaihtuvat aina uusiin, kertoo isonen Elliina Tikka.
Kaikki isoset ovat käyneet Kiuruvedellä musiikkileirejä jo useaan otteeseen, mutta Mira Manniselle ja Tikalle tämän kesän leiri taitaa jäädä heidän viimeisekseen lukio-opintojen vuoksi.
Tyttöjen mielestä on hienoa, että tällaisia leirejä järjestetään edelleenkin, vaikka joskus osallistujista saattaa olla pulaa.
Musiikkileirien tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta, sillä tänä vuonna nuoria ja uusia osallistujia on paljon.
– Ehkä he innostuvat, ja tulevat leirille ensi vuonnakin. Joku päivä heistä saattaa tulla jopa musiikki-isosia, iloitsee Tikka.
Niinpä tytöillä on hyvä mieli jäädä pikku hiljaa leirielämästä pois, sillä he tietävät, että leireille on tulossa uusia kasvoja.