Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Iskelmäviikon kynnyksellä

VIIKON päästä Kiuruvesi on juhlakunnossa, kun 21. Iskelmäviikko käynnistyy IskelmäAreenalla.

ISKELMÄTOIMISTOLLA valmistaudutaan kovaa vauhtia Kiuruveden suurimpaan tapahtumaan Iskelmäviikkoon. Ensi viikolla iskelmäkansa alkaa vyöryä kohti maalaiskaupunkia ja karavaanarit valloittavat Kuorevirran alueen sekä monet muut karavaanarialueet taajamassa. Kiuruvetiset ovat valmiita palvelemaan juhlavieraita savolaisella lupsakkuudella.
– Tapahtumallamme on erittäin suuri merkitys perinteisen iskelmä- ja tanssimusiikin vaalijana. IskelmäMestarit-laulukilpailumme on osoittanut, että olemme oikealla tiellä. IskelmäMestarimme ovat menestyneet myös Tangomarkkinoilla. Valttikorttimme niin meidän iskelmätoimistolla kuin koko tapahtumassa on iloinen ja hyvä asiakaspalvelu, kertoo tapahtumajohtaja Juha Vartiainen.
Tänä vuonna tapahtumaan ei tule suuria uudistuksia, mutta tapahtuma-aluetta kehitetään koko ajan. IskelmäAreenalle tulee nyt uusi tanssiparketti ja viime vuonna luotua VIP-aluetta uudistetaan. Alueelle tulee myös uusia ruokakojuja. Anniskelualueella on tänä vuonna screeni, josta voidaan seurata esiintyjiä.
Iskelmäviikon ennakkomyynti on käynyt vilkkaana viime vuoden tapaan. Iskelmäpasseja on jo myyty toistatuhatta ja karavaanareiden ennakkovarauksia on tullut edellisvuoden tapaan, joten jo nyt on ylitetty 600 vaunukunnan raja.
– Talkoolaisia tarvitaan vielä joka rintamalle, mutta etenkin viikonloppuna anniskelualueelle. Myös kortillisia järjestyksenvalvojia kaivataan lisää, kertoo tapahtumakoordinaattori Timo Marjoniemi.
Marjoniemi muistuttaa, että Iskelmäviikon toimisto on oiva kesätyöpaikka esimerkiksi opiskelijoille.
– Iskelmätoimistoon kannattaa hakea töihin etenkin, jos tapahtumatuottajan ammatti kiinnostaa. Tämä on työpaikka, jossa saa paljon vastuuta ja luotetaan tekijöihin. Työ tuo mukanaan haasteita ja paineita pitää kestää, mutta kyllä tämä palkitseekin, kertoo Marjoniemi.

ISKELMÄMESTARIT 2019 -laulukilpailussa käydään jälleen kerran kovatasoinen kilpailu, kun IskemäMestari-titteleistä kisaa yhteensä 61 semifinalistia. Semifinaali käynnistyy IskelmäAreenalla ensi viikon torstaina jo kello 9.30.
Semifinaaleista pääsee jatkoon kahdeksan nais- ja kahdeksan mieskilpailijaa perjantain finaalinkarsintaan. Lauantai-illan finaalissa laulaa viisi naista ja viisi miestä IskelmäOrkesterin säestyksellä. Iltayhdeksään mennessä ratkeaa ketkä ovat tämän vuoden IskelmäMestarit. Viime vuoden IskelmäMestarit ovat Sini Ikävalko ja Jari Selander.
Tänä vuonna kolmatta kertaa järjestettävä SenioriMestarit -laulukilpailu on saavuttanut suursuosion. Karsintoihin osallistui lähes 700 seniori-ikäistä laulajaa. Yli 50-vuotiaiden SenioriMestari-laulukilpailun semifinaali käynnistyy jo ensi viikon tiistaina Kiurusalissa kello 10 ja finaalin karsinta käydään IskelmäAreenalla keskiviikkona. Uudet SenioriMestarit ratkeavat torstaina. Vuoden 2018 SenioriMestarit ovat Eija Kettunen ja Ari Tamminen.
SenioriMestari-tittelistä kilpailee myös kiuruvetinen Anja Ruotsalainen ja kiuruvetisjuurinen Raimo Kukkonen.

TÄNÄ vuonna Iskelmäviikon ohjelmistossa on ensimmäistä kertaa Iskelmän sävellys- ja sanoituskilpailu. Kilpailu käynnistettiin viime vuonna tapahtuman 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Peri Suomalainen Iskelmä – sävellys- ja sanoituskilpailu, perustettiin iskelmämusiikin säilymiseksi vahvana osana suomalaista kulttuuriperinnettä.
Kilpailuun osallistui 102 aiemmin julkaisematonta teosta, joista tuomaristo valitsi viisi finalistia. Tuomaristoon kuuluvat kapellimestari Antti Hyvärinen, musiikkituottaja Jussi Liski ja tuomariston puheenjohtajana ja järjestäjän edustajana Laajasalon opiston rehtori Juha Matti Holopainen.
Lopullisen voittajan valitsee tämän vuoden Iskelmä Eminenssi, Itä-Suomen yliopiston kunniatohtori, Kuopion hiippakunnan eläkkeellä oleva piispa, teologian tohtori Wille Riekkinen. Voittajasävelmä ja finaalikappaleiden tekijät julkistetaan Iskelmäviikolla lauantaina IskelmäMestarit-finaalin yhteydessä.