Uutiset Aku Laatikainen

Kiekkojen heittely kiehtoo kesästä toiseen

Frisbeegolf on vakiinnuttanut paikkansa Kuorevirralla. Torstaisin on myös matalan kynnyksen viikkokisoja.

KETJUT helähtävät iloisesti, kun frisbee osuu koriin Kuorevirralla. Rennon oloinen miesjoukkio on verryttelemässä pian alkavaa viikkokisaa varten.
– Frisbeegolf on monella tapaa mukava harrastus. Heitellessä ja rataa kiertäessä tulee kuin huomaamatta käveltyä useita kilometrejä. Samalla saa raitista ulkoilmaa, miehet perustelevat.
Frisbeegolfissa on myös vahva sosiaalinen aspekti. Kiekkojen ohella lentävät hurtti huumori ja tuoreimmat kuulumiset. Lisäksi moni tyydyttää lajin parissa kilpailuviettiään.
Myös oman rataennätyksen kohentaminen motivoi pelaajia. Laji tarjoaa loputtomasti haastetta, sillä aina voi miettiä, että mitä kaikkea olisi mahdollista tehdä paremmin. Ratoja ja kilpakumppaneitakin löytyy hyvin eritasoisia.
Yksi suosion syy on myös lajin edullisuus ja helppo alkuun pääseminen. Heittokausikin on varsin pitkä, sillä moni käy pelaamassa yleensä huhti-toukokuulta syys-lokakuulle. Tänä aikana ehtii käydä kiertämässä monta kierrosta. Kiuruveden ohella ratoja ja kisoja on muuallakin Ylä-Savossa useita.
– Kiuruveden ensimmäinen viikkokisa on yleensä toukokuussa ja viimeinen syyskuun puolivälissä. Ainoastaan Iskelmäviikon aikaan emme kisaa, sillä tuolloin Kuorevirta täyttyy karavaanareista.

KIURUVEDEN frisbeegolfrata tulee tänä vuonna viiden vuoden ikään. Kuorevirran puistorata on varsin helppo eikä tasaisella radalla ole paljoa korkeuseroja.
– Lisäksi kiekot eivät häviä tänne kovin herkästi. Rata sopii kaikenikäisille ja kaikentasoisille heittäjille ja tämä on hyvin aloittelijaystävällinen, kertovat Tuukka Ruotsalainen, Kari Juntunen ja Jukka Utriainen.
Miinuspuoliakin toki on. Kuorevirta on toisinaan melko tuulinen paikka, mikä vaikeuttaa heittämistä. Muutamilla väylillä on myös paljon puita.
– Lisäksi rata on tällä hetkellä vain 12-väyläinen. Niinpä täällä ei pystytä järjestämään virallisia kisoja. Tämä on yksi syy sille, miksi emme ole perustaneet Kiuruvedelle omaa frisbeegolfseuraa, Tuukka Ruotsalainen sanoo.
Epävirallisia viikkokisoja sen sijaan pidetään torstaisin kello 18 alkaen ja yleensä niissä on ollut heittäjiä kymmenen osallistujan molemmin puolin. Kiuruveden ohella heittäjiä on käynyt Vieremältä ja Iisalmesta.
– Pikkaisen on tänä vuonna ollut hiljaisempaa kuin aiemmin. Tämä johtuu osin siitä, että jotkut nuoremmat ovat muuttaneet töiden ja opiskeluiden perässä muualle, Jukka Utriainen kertoo.

IKÄHAARUKKA viikkokisoissa on ollut varsin kiitettävä, mutta sukupuolijakauma sitä vastoin epätasainen. Naispelaajat ovat olleet vähissä.
– Kyllä täällä Kuorevirralla naisiakin näkee harrastamassa, mutta kisoihin heitä ei ole vielä kovin kaan usein tullut. Muutaman kerran Iisalmesta on joku nainen käynyt, mutta liekö Kiuruvedeltä vielä kukaan, Utriainen sanoo ja kannustaa kauniimpaa sukupuolta rohkeasti mukaan.
– Meidän kisoihin voi tulla hyvin matalallakin kynnyksellä ja nämä kannattaa nähdä myös hyvänä oppimistilaisuutena. Kisoissa voi saada vinkkejä kokeneemmilta heittäjiltä, mitä kautta voi tulla uutta intoa omaan harrastamiseen. Frisbeegolfissa vallitsee hyvä yhteishenki pelaajien kesken.
– Tärkeintä on kuitenkin saada itselleen mahdollisimman paljon toistoja ja sitä kautta heittorutiinia. Tunnollisella harjoittelulla voi tässäkin lajissa kehittyä parhaiten.
Utriainen kehottaa liittymään Kiuruveden frisbeegolffaajien Facebook-ryhmään, missä on tietoa kisoista. Siellä voi lisäksi kysellä vaikkapa kadonneiden kiekkojen perään tai muuten vain vaihtaa ajatuksia samanhenkisten kanssa.