Uutiset Tiina Kilvensalmi

Tervetuloa Iskelmäkansa

KIURUVEDEN 21. Iskelmäviikko käynnistyy tänään keskiviikkona IskelmäAreenalla. Kiuruvesi tarjoaa parastaan Iskelmävieraille koko viikon ajan.

ISKELMÄALUE on rakentunut pala palalta perinteiselle paikalleen Nivan koulun kentälle. Työt olivat maanantaina niin hyvällä mallilla, että tapahtumajohtaja Juha Vartiainen ja tapahtumakoordinaattori Timo Marjoniemi olivat yhtä hymyä käydessään IskelmäAreenalla.
– Vakiintunut porukkamme osaa tämän homman ja nyt alue on rakentunut aiempaa nopeammin. Nuutisen Matilta tuli jo perjantai-iltana viesti, että teltat on pystytetty. Meillä on reilut 3700 neliötä telttoja, joten katon alle väkeä saadaan mahtumaan helposti 5000 henkilöä. Sääennustekin näyttää hyvältä, kun sadetta ei ole enemmälti luvassa, iloitsee Vartiainen.
Tänä vuonna Iskelmäviikkoa käynnisteltiin jo tiistaina, kun SenioriMestarit-laulukilpailu alkoi Kiurusalissa. Laulukilpailussa kamppailivat jatkoon pääsystä myös kiuruvetiset Anja Ruotsalainen ja Aulis Kärkkäinen sekä kiuruvetisjuurinen Raimo Kukkonen. Myös Pyhäsalmen Suurlavan tiistai-illan tanssit houkuttelivat väkeä jo ennakkoon.
– Kymmeniä karavaanareita saapui jo maanantaina, joten ensi vuonna karavaanaripuoli avataan täysillä jo maanantaina. Kun väkeä tulee jo alkuviikosta, se helpottaa myös keskiviikon ja torstain ruuhkaa. Ja onhan se kaikille eduksi, kun väkeä riittää koko viikon ajan, Marjoniemi kertoo.
Tiistaina karavaanareita onkin saapunut jo 150 vaunukuntaa ja tänä vuonna ennakkovarauksissa tehtiin uusi ennätys, kun 622 vaunukuntaa varasi paikkansa ennakkoon. Viime vuosina karavaanarit on vastaanotettu Kuorevirran alueen etätoimistossa.
– Karavaanaripaikkoja kysytään jatkuvasti. Meillä on suunnitelmissa, että tulevaisuudessa saataisiin uusi karavaanarialue ABC-liikenneaseman viereen, joen ja Iisalmentien väliin, paljastaa Marjoniemi.
Tapahtuman kehittyessä ja kasvaessa ainut ongelma on, että IskelmäAreenalla tulevat rajat vastaan, mutta siihenkin löytyy ratkaisuja ja mahdollisuuksia ilman, että paikkaa lähdetään siirtämään.
– Kaupungin palvelut ovat tässä lähellä ja kaikki karavaanarialueet kävelymatkan päässä. Hienoa, että tapahtuman ympärille on vuosien varrella kehitetty kaikenlaista tuotetta ja tapahtumaa. Olemme puhuneet myös omasta Iskelmäkadusta, paljastaa Marjoniemi.
Osa Iskelmäalueen lähellä olevista kaduista suljetaan ilta-aikaan autoliikenteeltä.
– Toivomme autoilijoilta ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja erityistä varovaisuutta liikenteessä. Tulevina vuosina osa kaduista olisi tarkoitus tehdä kävelybulevardeiksi myös päiväaikaan, jolloin katujen varteen voisi tulla myyntikojuja, Marjoniemi sanoo.

ISKELMÄVIIKON kynnyksellä kaikilla on odottava tunnelma. Tapahtuman luomisessa on joka vuosi mukana 200-300 talkoolaista. Talkoolaisia on rakentamisessa, liikenteenohjauksessa, karavaanarialueilla, anniskeluteltassa, siivouspuolella, lipunmyynnissä ja monessa muussa työtehtävässä.
– Odotan eniten juuri niitä kohtaamisia asiakkaiden ja talkoolaisten kanssa. On hienoa nähdä pitkäaikaisia iskelmävieraita ja aivan uusia kasvoja. Me olemme yhdessä tekemässä täällä elämyksiä ja Kiuruvesihän puhkeaa kukkaan Iskelmäviikolla. Vetovoimamme on hyvä asiakaspalvelu, rento meininki, monipuolinen tarjonta ja onhan Kiuruvesi todella kaunis kaupunki. Maaseutukaupunkimme tarjoaa rennon fiiliksen, Marjoniemi tietää.
– Jännitys kasvaa avajaisiin saakka. Kyllä se tuntuu hyvälle, kun keskiviikkona on teltta täynnä väkeä ja kaikki on valmista, Vartiainen sanoo.
Vartiainen odottaa eniten kovatasoista IskelmäMestarit-laulukilpailua, jossa menestyneitä on kruunattu myös tangokuninkaallisiksi.
Pari ensimmäistä päivää ovat perinteisen iskelmämusiikin juhlaa, kun keskiviikkona lavalle nousevat Arja Koriseva, Isto Hiltunen ja Leif Lindeman. Torstaina väkeä tanssittaa Komiat ja IskelmäAreenalla esiintyvät Tiina Räsänen ja Petri Hervanto. Heidän jälkeen lavan ottaa haltuunsa Diandra. Ilta huipentuu varsinaisten iskelmäkonkareiden 50-vuotisjuhlakonserttiin, kun Matti ja Teppo saapuvat IskelmäAreenalle.
– Keskiviikon ja torstain ohjelma on todellisille tanssi- ja iskelmämusiikin ystäville. Torstai-iltana, myös YLE saapuu paikalle ja on lauantaihin asti tekemässä jaksoa A-Studioon suomalaisen iskelmämusiikin murrosvaiheesta. Jakso esitetään televisiossa ensi viikon maanantaina, Vartiainen paljastaa.
Perjantaina IskelmäAreenalla esiintyvät Risto Nevala, Pepe Willberg, Paula Koivuniemi ja Anssi Kela. Lauantaina Areenalle nousevat viime vuoden IskelmäMestarit Sini Ikävalko sekä Jari Selander ja illalla ratkeaa ketkä he saavat seuraajikseen. Yleisön eteen saapuvat myös vuoden 2017 IskelmäMestarit Satu Suhonen ja Keijo Hietikko. Konsertin erikoisvieraana on viime vuoden tangokuningas Jarno Kokko. Lauantaina konsertoivat myös Pasi Kaunisto, Guardia Nueva & Teemu Roivainen ja Samuli Edelmann & Orkestra Suora Lähetys. Sunnuntain päättäjäisissä esiintyvät uudet IskelmäMestarit sekä Kiuruveden Tenavatähti Vilina Huttula ja Teinitähti Mandi Kärkkäinen.