Uutiset Tiina Kilvensalmi

Juuret-mitali kauppaneuvos Leo Laukkaselle

KIURUVESI-SEURA, Kiuruveden kaupunki ja Kiuruvesi-lehti myönsivät tänä vuonna Juuret-mitalin 72-vuotiaalle kauppaneuvos Leo Laukkaselle. Juuret-mitali luovutetaan perinteisesti Iskelmäviikolla sellaiselle henkilölle joka on myönteisesti ja ansiokkaasti tuonut esille kiuruvetisyyttä maailmalla.
Laukkanen oli hyvin otettu kunnianosoituksesta, joka tuli hänen kotiseudultaan.
– Sain kaikki elämäni perusvalmiudet Kiuruvedeltä ja Toiviaiskylästä. Opin vuorovaikutustaitoni jo lapsuudessani ja olinkin hyvin pikkuvanha kierrellessäni isäni mukana työssä.
Laukkasen isä työskenteli piirityönjohtajana, joten tutuksi tulivat pankinjohtajat, luottamushenkilöt ja muut. Varsinainen oppi kanssakäymistaitoihin tuli Toiviaiskylästä, jossa Laukkanen alkoi pitää ystäviensä kanssa tupailtoja, pikkujouluja ja muita tapahtumia ollessaan noin 10-vuotias.
– Siihen aikaan virikkeitä oli vähän, joten ryhdyimme niitä itse järjestämään. Ei ollut kännyköitä, televisiota tai muita. Sitten kun kotiini tuli kylän ensimmäinen televisio, meillä pidettiin vaalivalvojaiset koko kylän voimin, muistelee Laukkanen.
Laukkasten Koskenmäen tila oli kohtaamispaikka, sillä talossa oli myös kylän ainut puhelin. Soittajat saattoivat tulla pitkänkin matkan päästä soittamaan taloon.
Lapsuudessa opitut taidot ovat kantaneet pitkälle. Laukkanen on ollut niin monessa mukana, että voi suorastaan ihmetellä kuinka hän on kaikkeen ennättänyt päätyönsä lisäksi. Lähes 40 vuotta kestäneen työuransa hän teki S-ryhmän palveluksessa. Laukkanen loi vaikuttavan uran itselleen toimien johtajana ja vaikuttajana Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtajana vuosina 1986-2007.
Aloittaessaan toimitusjohtajan pestissä alueosuuskauppa oli konkurssin partaalla. Ottaessaan pestinsä vastaan Laukkanen loi ehdot, että hänelle annetaan vapaat kädet ja työrauha kahdeksi vuodeksi. Saneeraustoimet olivat rajuja, mutta välttämättömiä. Parissakymmenessä vuodessa Laukkanen nosti Suur-Savon suosta ja teki siitä taloudellisesti vakaalla pohjalla olevan, toiminta-alueensa suurimman yrityksen ja markkinajohtajan.
Kiuruvetisiä juuriaan Laukkanen muisti järjestämällä mykyrokkakestit 15 kertaa Suur-Savon liikkeen ravintolassa Mikkelissä.
Laukkanen on toiminut SOK:n hallintoelimissä. SOK:n strategisten linjausten laadinnassa hän korosti alueosuuskauppojen painoarvoa koko ryhmän menestymisen perustana. Kauppaneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1999 ja hänen asiantuntemustaan on käytetty monissa luottamustehtävissä. Laaja maakunnallinen vaikuttaminen on perustunut luottamustoimiin, joissa hän on voinut kehittää Etelä-Savon kulttuuri- ja koulutustoimintaa sekä edistää alueen taloudellista eteenpäin menoa.

MILLAISIA vinkkejä Laukkasella olisi koko Kiuruveden kaupungin kehittämiseksi?
– Se on selvää, että Kiuruvesi tarvitsee asukkaita, sillä se on ensimmäinen edellytys palveluiden säilymiselle. Asukkaiden lisäksi täällä tarvitaan yritteliäisyyttä, Laukkanen painotti.
Laukkasen mielestä Kiuruveden kaupungin ja monen muun kaupungin pitäisi toimia paljon rohkeammin ja ennen kaikkea tehdä paljon enemmän tehokasta viestintää.
– Kaupungin pitäisi myydä tätä aluetta, jotta tänne tulisi yrittäjiä ja uutta asutusta. Etätyö on yksi nykypäivän mahdollisuus. Onko täällä esimerkiksi etätyöhön kaikki edellytykset, kysyi Laukkanen.
Laukkasen mielestä julkisessa hallinnossa on ongelmana liiallinen byrokratia, joka estää rohkeamman toiminnan.
– Pitää olla tahtoa tehdä ja päätöksien pitää olla räväköitä. Byrokratiaa pitäisi purkaa. Minun mottoni on: se joka tahtoo, löytää keinot. Se joka ei tahdo löytää selitykset.
Laukkasella oli pitkään vapaa-ajanasunto Kiuruvedellä. Hän kunnosti myös kotitilansa Koskenmäen, mutta sittemmin alueet on myyty pientä metsätilkkua vaille. Kiuruvesi on silti hyvin tärkeä paikka hänelle ja Laukkanen kannustaa kiuruvetisiä ja Kiuruvettä pitämään pintansa tulevaisuudessakin.