Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Noin 2 300 palaa takaisin Ylä-Savon Sote -kuntayhtymälle

VALINNANVAPAUSKOKEILU päättyy tänään keskiviikkona. Huomisesta alkaen loputkin vaihtajat palaavat automaattisesti Ylä-Savon soten asiakkaiksi. Sotelta vakuutetaan, että tilanteeseen on varauduttu.

SOSIAALI- ja terveysministeriön rahoittama valinnanvapauskokeilu tulee lopullisesti päätökseensä tänään keskiviikkona.
Tämä tietää sitä, että huomenna torstaina loputkin yksityiselle vaihtaneet asiakkaat palaavat automaattisesti julkisten terveyspalvelujen piiriin.
Kiuruvedellä vaihtajia oli valinnanvapauskokeilun aikana paljon, sillä peräti noin 2600 eli kolmisenkymmentä prosenttia koko kaupungin asukkaista oli Kunnanlääkärit Kiuruveden asiakkaina. Heistä 300 on jo palannut takaisin sotelle sen jälkeen, kun tieto Kunnanlääkäreiden lopettamisesta tuli ilmi. Loput 2300 palautuvat julkiselle puolelle torstaina.
Pikainen käynti terveyskeskuksella osoittaa, että ihmiset ovat jonkin verran huolissaan valinnanvapauskokeilun päättymisestä.
– Kyllähän se arveluttaa, että kuinka pahoja ruuhkia nyt sitten terveyskeskukselle tulee. Täällä on kuitenkin tuo toiminta ollut välillä hieman hitaanpuoleista, sanoo lapsiperheen äiti, joka haluaa pysytellä nimettömänä.
– Meillä koko perhe oli Kunnanlääkäreiden asiakkaana. Tykkäsin erityisesti siitä, kuinka annetut ajat pitivät paikkaansa ja kuinka siellä otettiin lapsiperheet hyvin huomioon. Toki täällä sotellakin on aina avun saanut, mutta toivoisin parannusta esimerkiksi ajanvaraukseen. En sitten tiedä, että kuinka paljon se aiheuttaisi henkilökunnalle ylimääräistä työtä, hän pohtii.
Perhe vaihtoi kesäkuun lopulla takaisin Ylä-Savon sotelle.
– Oli harmi, että Kunnanlääkärit lopetti ja vielä niin yhtäkkiä.

YLÄ-SAVON soten avovastaanottopalveluiden päällikkö Sirpa Marjoniemi ja projektipäällikkö Pia Aikio vakuuttavat, että valinnanvapauden päättymiseen on Kiuruvedellä varauduttu.
– Tilannehan palautuu niin sanotusti ennalleen, eli siihen mikä se oli ennen valinnanvapauskokeilua kaksi ja puoli vuotta sitten. Olemme myös tällä välin kehittäneet omaa toimintaamme.
Marjoniemen mukaan kesäkuun lopussa 300 takaisin vaihtanutta asiakasta eivät ole aiheuttaneet vastaanottojen ruuhkautumista. Esimerkiksi maanantaina oli vielä saatavilla vapaita aikoja tällekin viikolle.
– Vastaanottoaikoja on ollut heinäkuussa ihan hyvin ja asiakasmäärät ovat olleet normaalilla tasolla. Vaikka vaihtajia oli kesäkuun lopulla useita satoja, ei kaikilla ole kuitenkaan ollut tarvetta käydä vastaanotolla.
– Toki nyt elokuussa siirrämme tarpeen mukaan lääkäriresurssia Iisalmesta Kiuruvedelle, mutta katsotaan miten tilanne alkaa kehittyä. Hoitajatilannehan Kiuruvedellä on hyvä ja sitäkin tarvittaessa lisätään.
– Pyrimme myös parantamaan ajanvarausta. Jo tällä hetkellä asiakas voi varata sähköisesti lääkäriajan ilta- ja lauantaivastaanotoille sekä sairaanhoitajan vastaanotolle, ja seurata ajanvaraus- ja jonotilanteita internetistä.

VALINNANVAPAUDESTA jäi Marjoniemen ja Aikion mukaan hyviä kokemuksia.
– Kyllähän se edisti meidänkin toimintaa ja tehosti palveluntarjontaa. Esimerkiksi Enska on kehittynyt lähtötilanteestaan ja olemme lisänneet iltavastaanottoja sekä edistäneet moniammatillisuutta ja uusia tapoja työskennellä.
– Toki parannettavaakin yhä on. Esimerkiksi tietojärjestelmiä tulee kehittää edelleen, jotta tiedot yksityisiltä palveluntuottajilta siirtyvät paremmin julkisen palvelujärjestäjän rekistereihin. Kokeilun aikana järjestelmiä on pyritty kehittämään, mutta edelleen kehitettävää riittää, Aikio luettelee.
– Valinnanvapaus oli hyvä kokeilu ja olisimme jatkaneet sitä palvelusetelillä vuoden loppuun, mutta emme valitettavasti saaneet yhtään palveluntuottajia mukaan. Harmi, etteivät yritykset olleet valmiita jatkamaan samalla hinnalla kuin millä meidän pitää tuottaa omat palvelumme, Marjoniemi sanoo.