Uutiset Aku Laatikainen

Toisen kerran Kunkkareihin

KIURUVETINEN tamma Vilma Lyydia valittiin Lahden Jokimaalle
kuningatarkilpailuun.

TULEVANA viikonloppuna ravataan Lahden Jokimaan radalla perinteikkäät Kuninkuusravit, jonka kuningas- ja kuningatarkilpailuihin on valittu molempiin 12 suomenhevosta.
Yksi tammoista on kiuruvetisten Milla Hiekkarannan ja Teija Ratisen omistama Vilma Lyydia, joka lähtee nyt toisen kerran mukaan kuningatarkilpailuun.
Martti Ratisen valmentama 11-vuotias ravuri osallistui ensimmäisen kerran ”Kunkkareihin” vuosi sitten Rovaniemellä.
Tuolloin se sijoittui avausmatkalla viidenneksi, maililla seitsemänneksi ja pitkällä päätösmatkalla yhdeksänneksi. Kokonaiskilpailun lopputuloksissa Vilma Lyydia oli kuningatarkilpailun kahdeksas.
– Ensimmäinen tavoite on tietysti se, ettei hevonen sortuisi laukalle ja saisi sitä kautta hylkäystä. Olisimme tyytyväisiä, jos ”Lyyti” saisi ravattua hyvällä omalla tasollaan ja tasaisesti kaikki kolme lähtöä.
– Kova kilpailuhan se tulee olemaan, sillä kaikki lähdöt ovat 25 tunnin sisään. Ehkä avausmatka sopii ”Lyytille” parhaiten ja siitä odotamme hyvää tulosta. Jokimaan rata on sellainen aika perusnopea, Hiekkaranta ja Ratiset sanovat.
Vilma Lyydiaa ohjastaa Kuninkuusraveissa hyvin todennäköisesti Tuomas Pakkanen. Kokenut ja menestynyt ohjastaja on usein aiemminkin ollut kiuruvetistamman rattailla.

KUNINKUUSRAVEISSA koetaan tänä vuonna harvinainen tilanne, sillä mukana ei ole yhtään aiempaa ravikuningasta tai -kuningatarta.
Valta siis vaihtuu varmuudella molemmissa kilpailuissa. Viimeksi näin on käynyt viisi vuotta sitten Porissa.
Hallitseva kuningas Costello joutui tänä vuonna jäämään sivuun selkävaivojen vuoksi ja viime vuoden kuningatar Akaasia on lopettanut kilpauransa.
– Pöytä on siis avoinna, joskin onhan siellä tammoissakin muutama ennakkosuosikki. Esimerkiksi Piskon Poudalta ja Juliette Laxilta odotetaan menestystä, mutta toisaalta Juliette Laxkin on ensimmäistä kertaa Kuninkuusraveissa. Se ei ole koskaan ravannut kolmea lähtöä noin tiiviiseen tahtiin, joten mielenkiintoista on nähdä, että kuinka se selviytyy, Teija Ratinen pohtii ja muistuttaa samalla, että sijoitukset voivat olla hyvin pienestäkin kiinni.
– Esimerkiksi jos jää niin sanotusti ”pussiin”, voi siinä menettää yllättävänkin paljon aikaa.
Vilma Lyydian ohella Kuninkuusraveissa on mukana toinenkin yläsavolaishevonen. Kuningaskilpailun yksi ennakkosuosikeista on Keiteleellä valmentavan Kimmo Taipaleen tallista tuleva Välkyn Tuisku. Oriin omistaa juukalainen Yrjö Kettunen.

VILMA LYYDIA on Ratisten ja Hiekkarannan mukaan hyvässä kunnossa. Äskettäin hevonen oli kolmas Mikkelin St. Michel Tammatähdessä.
– Vaikka tänä vuonna ei ole vielä voittoa tullutkaan, näkisimme että ”Lyyti” on jopa paremmassa vireessä kuin vuosi sitten. Tänä vuonna on vain ollut sen verran kova taso tammalähdöissä, että voiton nappaaminen ei ole ollut niin yksinkertaista, Martti Ratinen sanoo.
Ratiset ja Hiekkaranta luonnehtivat Vilma Lyydiaa hevoseksi, jolla on hyvä asenne ja taloudellinen ravaustyyli.
– Lisäksi se osaa nykyään ottaa välillä jo rennomminkin, mikä on tärkeää ennen h-hetkeä. Olemme tehneet sellaista sopivaa herkistelyä, jotta viikonloppuna olisimme valmiita menestymään, Martti Ratinen sanoo.

KIURUVETISET odottavat suomenhevosten ykköstapahtumasta jälleen hienoa koko perheen tapahtumaa ja urheilujuhlaa. Vilma Lyydia pääsee ravaamaan Lahden kaviouralla ison yleisön eteen.
– Kuninkuusravit on ollut kasvussa ja viime vuosina katsojia on ollut jo yli 50 000. Lisäksi jokaisella hevosella on kannustusjoukkoja paikalla. Vilma Lyydiallekin on tulossa kannustajia ympäri Suomea, mikä on tosi hieno juttu, Hiekkaranta hymyilee.
– Hevostakin voi fanittaa, ihan samalla tavalla kuin joukkuetta tai yksilöurheilijaa.