Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Julkisuuskuvasta ja elinkeinosta

Julkisuuskuvasta ja elinkeinosta

ILOKSENI sain kesän korvalla kuulla, että Kiuruvedelle on perustettu julkisuuskuvatyöryhmä. Vaikka meillä täällä Kiuruvedellä on paljon erinomaisia asioita, on meidän julkisuuskuvassa myös parannettavaa.

JULKISUUSKUVAAN voimme vaikuttaa me kuntalaiset, kaupunki itse ja sen päättäjät ja yrittäjät.
Me kiuruvetiset olemme hieman sisäänpäin lämpenevää heimoa. Tämä ilmenee esimerkiksi työyhteisöissä. Joskus toiselta paikkakunnalta tulevan uuden työntekijän on hankalaa päästä sisään työporukkaan tai ainakin siihen vierähtää aikaa. Näissä tapauksissa työntekijä ei välttämättä suosittele kavereilleen Kiuruvettä, jos ei itse koe, että Kiuruvedellä on hyvä meininki ja että se on mukava paikka asua ja harrastaa.

KAUPUNKI itse voi vaikuttaa julkisuuskuvaan monin eri tavoin. Harrastemahdollisuudet, kaavoitus, palvelut, toimivat yritystilat, hyvä elinkeinopolitiikka yms. Mutta myös poliitikoiden lausunnot eri medioissa voivat vaikuttaa julkisuuskuvaan. Värikkäitten kannanottojen heittely puolueiden välillä sisältää kyllä viihdearvoa, mutta sanan sapeleita viskellessä on joskus unohtunut vaikutus Kiuruveden julkisuuskuvaan. Eritoten tämä on hyvä muistaa, kun tehdään yhteistyötä ja edustetaan Kiuruvettä koko Ylä-Savoa koskevissa foorumeissa ja yhteistyöryhmissä.

MITEN me yrittäjät ja yritykset sitten vaikutamme tähän asiaan? Meidän täytyy pystyä vastaamaan asiakkaitten tarpeisiin, nopeasti muuttuvaan maailmaan ja meillä tulee olla kykyä tehdä yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Jos jotain palvelua tai tuotetta ei omasta yrityksestä löydy, on kaikkien kannalta parasta, että voi suositella jotain toista oman paikkakunnan yrittäjää tai palveluntuottajaa. Näin ollen on tärkeää tuntea oman paikkakunnan yrittäjien palvelujen tarjontaa. Yrittäjä yhdistys toiminnan kautta saa ainakin tietoa tästä.

KIURUVETISETt yrittäjät saivat kesän aikaan palautetta keskinäisestä kyräilystä. Itse en mene tuota täysin allekirjoittamaan. Päätimme yhdistyksenä laittaa kyselyn jäsenyrittäjillemme, mitä mieltä he ovat asiasta, onko ns. kyräilyä vai toimiiko yhteistyö yrittäjien välillä. Toivon, että yrittäjät vastaisivat rohkeasti sähköpostikyselyyn ja antaisivat palautetta meille. Aina löytyy kehitettävää ja ilman palautetta se on mahdotonta.

OLIPA kyräilyä tai ei, ja vaikka meidän julkisuuskuvassa onkin vähän hiomista, niin mielestäni Kiuruveden elinkeinoelämässä on positiivinen vire. Paikkakunnalla oleva teollisuus porskuttaa, varsinkin metalliteollisuus on nostanut päätään entisestään. Kuntalaisten kovasti kaipaamat eräliike, autoliike, kahvila ja viimeisimmäksi terveys- ja hyvinvointialan yritys on saatu kaupungin katukuvaan. Toki liiketiloja on edelleenkin tyhjillään.

NYT kun meillä on perustettu erilaisia työryhmiä elinvoimaisuutta ja julkisuuskuvaa parantamaan, niin meidän täytyy muistaa tarkastella määräajoin, onko kokoustetut ideat ja toimenpiteet tuoneet konkretiaa. Pelkkä kokoustaminen ja keskustelu asiasta eivät riitä. Hyvistä kehittämisideoista on ryhdyttävä tekemään asioita yhdessä, jokainen tekee osansa ja puhaltaa siihen kuuluisaan yhteen hiileen, syntyy varmasti hyvää tulosta.

KIURUVEDEN Yrittäjät ry tekee myös osansa kaupunkimme elinvoimaisuuden parantamiseksi. Yhteistyö yrittäjien ja kaupungin välillä toimii hyvin. Lisäksi järjestämme yrittäjillemme ”virkistysmatkoja arjen keskelle”, muistamme jäsenyrittäjiemme merkkipäiviä, ja otamme osaa tapahtumiin.

TÄNÄ vuonna järjestämme Elohulinat 17.8. yhdessä yrittäjä Ari Kärkkäisen kanssa Puistolan viihtyisässä miljöössä. Yhteistyön hiomiseksi kaupungin kanssa pelataan jalkapallo-ottelu Yrittäjät vastaan Kiuruveden valtuutetut lauantaina 21.9. Loka-marraskuulle on tarkoitus järjestää teatterimatka, syyskokouksenyhteyteen. Maanantaina 12.8 saamme kansanedustaja Markku Eestilän vieraaksemme. Tulemme hänen kanssaan tutustumaan neljään erilaiseen yritykseen Kiuruvedellä ja tällä tavoin kertomaan yrittäjyydestä Kiuruvedellä ja maaseudun elinvoimaisuuden merkityksestä.

JÄSENHANKINTA on tänäkin vuonna yhdistyksemme tärkeimpiä tehtäviä. Porkkanana uusille jäsenille tulemme tarjoamaan em. teatterimatkan tai liput Turpaanvetotalkoisiin. Minkä vuoksi yrittäjän kannattaa olla yrittäjäyhdistyksen jäsen? Sitä kautta yrittäjä saa erilaisia koulutuksia, jäsenetuja, lakimiespalveluja ja toki tärkeää vertaistukea. Jäsenmaksulle saa kyllä vastinetta. Tervetuloa mukaan toimimaan yhdessä, uudet ja entiset jäsenet.

TOMI RÖNKKÖ
Kiuruveden yrittäjäyhdistyksen
vt. puheenjohtaja