Uutiset Aku Laatikainen

Kiuruvedellä on yli 800 peruskoululaista ja 131 lukiolaista

MAANANTAINA 12. ELOKUUTA on tänä vuonna se päivä, josta alkaen liikenteessä kannattaa olla taas normaalia valppaampana.
Tuolloin käynnistyy Kiuruveden koulujen syyslukukausi, jolloin sadat koululaiset ja opiskelijat aloittavat jälleen uuden lukuvuoden urakkansa.
Koulupuolen esiopetukseen on tällä kertaa lähdössä 27 lasta ja varhaiskasvatuksen esiopetukseen 49.
Ensimmäisen luokan aloittavia oppilaita on 84. Yhteensä peruskoululaisia on Kiuruvedellä 801, kun koulujen esiopetukseen osallistuvat lasketaan mukaan.
Eniten peruskoululaisia on Nivan koulussa, jossa pulpetteihin istahtaa tänä syksynä 368 oppilasta. Yläkoulussa oppilaita on 268 ja erityiskoulussa 13.
Kyläkouluissa oppilaita on yhteensä 154, joista Kalliokylässä 31, Lahnajoella 30, Luupuvedellä 49 ja Rytkyllä 44.

MYÖS Kiuruveden lukion opiskelijat aloittavat uuden lukuvuoden ensi maanantaina. Lukiossa on yhteensä 131 opiskelijaa, joista ensimmäisellä vuosikurssilla 44. Heistä kuusi suorittaa Mahis-opintoja ja 11:llä pääkoulutuksena ovat ammatilliset opinnot.
Lukion rehtori ja sivistystoimenjohtaja Katja Kajava sanoo, että opettajat ovat lukiossa samat kuin viime lukuvuonna.
– Yhteensä meillä on kymmenen opettajaa ja lisäksi yläkoulun puolelta käy opettajia pitämässä meidän opiskelijoille lukion kuvataiteen, musiikin ja liikunnan kursseja.
Lisäksi lukion uskonnonopettaja käy yläkoululla opettamassa yhtä ikäluokkaa.
Yläkoulun rehtori Matti Heikinmaa sanoo perusopetuksenkin opettajatilannetta hyväksi.
– Kaikki virat ja tuntiopettajien toimet ovat tällä hetkellä täytettyinä. Meillä on oikein hyvät ja pätevät opettajat. Olemme saaneet mukavasti alueen opettajia töihin ja myös joitakin paluumuuttajia tänne.
– Varhaiskasvatuksessa on muutoin hyvä tilanne, mutta sieltä puuttuu tällä hetkellä erityislastentarhanopettaja. Meillä on siihen virkaan jatkuva haku päällä ja toivottavasti löydämme lähiaikoina sopivan henkilön.

NIVAN koulussa Viivi Hyvärinen on yksi ensimmäisen luokan aloittavista oppilaista.
– Eniten ehkä odotan sitä, kun näkee kavereita. Minun kanssani samalle luokalle on tulossa monta eskarista tuttua. Yhteensä meidän luokalla on jotain parikymmentä oppilasta.
Lisäksi Nivan koulussa on muutama Viivin serkku, ja hänen isosiskonsa aloittaa Nivalla viidennen luokan. Viivi sanookin lähtevänsä kouluun hyvillä mielin, vaikka pientä jännitystäkin on luonnollisesti ilmassa.
– Sekin on mukavaa, että näkee harrastuskavereita vähän enemmän. Tykkään pelata sählyä ja jääkiekkoa ja niiden parista olen saanut ystäviä, joista osa on Nivan koulussa kuten minäkin.
– Toki onhan se varmasti jännää oppia lukemaankin. Laskea osaan jo pikkaisen, Viivi kertoo.
Ensimmäisellä luokalla luvassa on myös läksyjen pakertamista. Esikoulussa niitä ei vielä ollut.

ESIKOULUN Viivi kävi jäähallilla, joten kovinkaan kaukana ei uusi opinahjo entisestä ole.
– Koulumatkaa minulla on noin kymmenen kilometriä. Useimmiten kuljen sen linja-autolla, mutta joskus saatan tulla myös äidin kyydillä. Äidillä on työpaikka tuossa ihan lähellä.
Koulutarvikkeitakin Viivi on jo ehtinyt hankkia reppunsa täytteeksi. Penaalissa on kyniä, teroittimia ja pyyhekumeja valmiina. Pian reppuun ilmestyy vielä kirjoja ja vihkoja.

VIIVIN äiti Reetta Hyvärinen sanoo olon olevan hieman haikea, kun nuorimmainenkin lapsista lähtee nyt kouluun.
– Äskettäin kävimme uusien oppilaiden tutustumispäivässä, ja pikku hiljaa se on alkanut konkretisoitua, että niin tässä vain yksi elämänvaihe on tulossa päätökseensä.
– Hyvillä mielin ja luottavainen joka tapauksessa olen, sillä Viivi on sosiaalinen ja tulee yleensä kaikkien kanssa toimeen. Hän ystävystyy helposti sekä poikien että tyttöjen kanssa. Ja onhan Viivillä myös serkkuja ja isosisko samassa koulussa.
– Nyt onkin kätevää, kun siskokset voivat katsoa toistensa perään päivän aikana, Hyvärinen naurahtaa.