Uutiset

Lääkärille pääsyä saa nyt jonottaa

KIURUVEDEN terveyskeskuksessa jonotetaan nyt lääkärille ja odottavan aika on pitkä. Avovastaanottojen päällikkö Sirpa Marjoniemi sanoo tilanteen olevan rauhallinen ja normaali.

TERVEYSKESKUKSEN Enskassa on maanantaiaamuna paljon ihmisiä. He ovat tulleet jonottamaan pääsyä lääkärin vastaanotolle.
Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Vilkaisu aulassa olevalle infonäytölle ei tuo juurikaan iloa harmaan viikon alkuun, sillä näytössä lukee, että arvioitu jonotusaika on tällä hetkellä kaksi ja puoli tuntia.
– Kyllähän täällä on melko ruuhkaista ollut sen jälkeen, kun Kunnanlääkärit lopetti. Pitkään odotusaikaan saa varautua kun tänne tulee, sanoo iäkäs rouva vartoessaan pääsyä lääkärille.
– Minä olen täällä nyt toista kertaa lyhyen ajan sisään. Viimeksi jouduin odottamaan yli tunnin ja nytkin olen tässä istunut jo puolitoista tuntia jonossa, tokaisee Tarja Tikka.
Hän sanoo olleensa aiemmin Kunnanlääkäreiden asiakas.
– Olin heihin erittäin tyytyväinen. Koskaan ei tarvinnut odottaa varttia kauempaa. Täällä jonot seisovat huomattavasti pidempään.
– Kyllähän tänne ehdottomasti toinen lääkäri tarvittaisiin tätä ruuhkaa purkamaan. Nyt vain yksi ottaa ihmisiä vastaan. Jos olisin tiennyt, että täällä menee tänään näin kauan, olisin lähtenyt suosiolla Iisalmeen yksityiselle, Tikka harmittelee.
– Jospa tästä iltapäivään mennessä selvittäisiin pois, naiset hymähtävät.

AVOVASTAANOTTOJEN päällikkö Sirpa Marjoniemi Ylä-Savon Sote -kuntayhtymästä kertoo, että tilanne on suhteellisen rauhallinen ja normaali.
– Heinäkuussa meillä oli Enskassa keskimäärin 23 potilasta päivässä ja elokuun viiden ensimmäisen päivän aikana keskimäärin 27 potilasta, laskee Marjoniemi.
Maanantai oli Marjoniemen mukaan totuttuun tapaan ruuhkaisempi päivä, Enskassa oli jonoa jonkin verran.
– Ajanvarausvastaanotollekin pääsee 1–3 arkipäivän kuluttua ja Enskaan samana päivänä. Lauantaisin on ajanvarauksella lääkärin ja sairaanhoitajan vastaaanotto.
Puheluiden määrät takaisinsoittopalvelussa ovat Marjoniemen mukaan lisääntyneet heinäkuuhun verrattuna. Puheluihin ovat olleet vastaamassa sairaanhoitajat ja keskimääräinen odotusaika on ollut noin tunti.
Marjoniemi muistuttaa, että asiakkaat voivat seurata netistä Enskan vastaanoton tilannetta. Samoin asiakas voi seurata netistä sairaanhoitajan vastaanoton seuraavia vapaita aikoja lääkärille.
Lisäksi asiakas voi varata sähköisesti ajan iltavastaanotolle ja sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotolle Varaa aika eTerveyspalveluun. Nettisivuilla on video katsottavissa, miten voi varata ajan sähköisesti.
– Asiakkaat ovat olleet tyytyväisen oloisia, tilanteesta keskustellaan paljon. Keskustelu on ollut asiallista ja
Valinnanvapauskokeilu päättyi Kiuruvedellä heinäkuun lopussa ja elokuun alusta kaikki Kunnanlääkärit Kiuruvesi -asiakkaat siirtyivät julkisen terveydenhoidon piiriin.
Kunnanlääkäreillä oli Kiuruvedellä noin 3000 asiakasta, noin joka kolmas kiuruvetinen valitsi yksityisen palvelun.