SKEITTAAJAT, scoottaajat ja BMX-pyöräiljiät saivat harrastuspaikan Rapakkojoen kaupan pihaan. Haaveissa on myös paremmat olosuhteet.
RAPAKKOJOEN kaupan pihaan on kokoontunut kymmenkunta nuorukaista rulla- ja potkulautoineen. Pojat ovat innokkaita skeittauksen ja scoottauksen harrastajia. Onpa yhdellä mukanaan myös BMX-pyörä.
– Hieman säästä riippuen harrastamme, mutta normaalisti käymme täällä miltei joka päivä ja olemme useita tunteja kerrallaan, sanoo Eetu Rantonen.
Nuutti Jussilan mukaan skeittauksessa ja scoottauksessa on parasta, kun onnistuu tekemään jonkin hienon tempun.
– Lisäksi tämä on mukavaa ja rentoa yhdessäoloa kavereiden kanssa.
Pojat sanovat, että Kiuruvedellä on paljon muitakin harrastajia.
– Ja jos olosuhteet olisivat paremmat, voisi harrastajia tulla varmasti lisääkin. Kiuruvedeltä vain puuttuu tällä hetkellä kunnollinen skeittiparkki. Olisi kivaa jos tänne saataisiin sellainen, niin ei tarvitsisi lähteä esimerkiksi Iisalmeen mikäli haluaa kunnon olosuhteita.
Äskettäin he saivat pientä helpotusta harrastamiseensa, kun loppukesän ja syksyn ajaksi Rapakkojoen kaupan taakse kyhäiltiin pieni omatekoinen lautailupaikka.
IDEAN isänä toimi Ari Kärkkäinen ja metallityöt teki Jari Tikkanen.
– Kiitokset pitää antaa myös Rapakkojoen kaupan Jarkko Riikoselle, joka antoi luvan käyttää kaupan pihaa harrastamiseen, Kärkkäinen sanoo.
– Mukavaa, kun poikien ei tarvitse nyt olla missään omaviritteisissä ja luvattomissa paikoissa. Lähiaikoina on tarkoitus vielä lisätä jokunen ramppi ja reili Rapiksen pihaan, kun pojat ovat sellaisia toivoneet.
– Toivottavasti ensi keväänä pystyisimme jatkamaan joko Rapiksen tai jonkun muun yrityksen kanssa yhteistyötä. Tämän tason harrastaminen ei onneksi vaadi paljoakaan tilaa. Sellainen 100–200 neliötä riittää jo hyvin.
Rapakkojoen kaupan pihaa Kärkkäinen pitää hyvänä paikkana monessakin mielessä.
– Siinä on riittävästi tilaa ja sijainti on hyvä. Paikka on myös hyvin näkyvillä, jotta lieveilmiöitä ei tule ja ihmiset voivat jokainen omin silmin todeta, että nuoriso osaa käyttäytyä. Pojat ovat myös sanoneet, että samalla he saavat lajilleen näkyvyyttä.
Kärkkäinen kuitenkin toivoo, että Kiuruvedelle saataisiin vielä jossain vaiheessa kunnon skeittauspaikkakin.
– Olisihan se mahtava homma. Toki se ei hetkessä tapahdu, sillä ensinnäkin kustannukset olisivat varmaan kymmeniä tuhansia euroja. Perustukset ja itse suorituspaikat pitää tehdä kunnolla.
– Skeittiparkin sijainti tulisi olla sellainen, että se olisi helposti harrastajien saavutettavissa. Sen on myös oltava näkyvällä paikalla eikä esimerkiksi missään Kuorevirran takamailla.
Hän toivoo kaupungin päättäjiltä tietynlaista ripeyttä, sillä nuorten innostus lajia kohtaan voi hiipua nopeastikin, jos asioita vatvotaan liikaa.
– Haluan kuitenkin korostaa, että mitään älyttömän prameaa tänne ei tarvita, vaan sellainen Kiuruveden näköinen ja kokoinen, sekä tämän kaupungin rahkeille sopiva riittää. Ja voihan siihen jättää laajennusvaraa, mutta alkuun voisi päästä melko pienelläkin.
KIURUVEDEN liikuntasihteeri Lassi Myllylä sanoo, että skeittiparkista on tehty äskettäin esitys kaupungille.
– Minä ja nuorisosihteeri Anne Rytkönen valmistelemme sen lähiaikoina ja esitämme sitä sitten sivistyslautakunnalle. Katsomme muun muassa sopivaa sijoituspaikkaa ja kustannusarviota.
– Sen jälkeen asia menee talousarvioon pohdittavaksi, että milloin ja millaisessa laajuudessa skeittiparkkia olisi mahdollista toteuttaa, hän jatkaa.
Myllylä muistelee, että 2000-luvulla nuorisovaltuusto on tehnyt kerran aiemminkin esityksen skeittiparkista.
– Silloin toteutus taisi kaatua lopulta rahanpuutteeseen.
Myllylä pitää tärkeänä, että skeittiparkin sijainti olisi mahdollisimman helposti saavutettava.
– Lisäksi suunnitteluun olisi hyvä ottaa mukaan harrastajia niin rullalautailun, potkulautailun kuin BMX-pyöräilynkin parista. Heillä on paras näkemys siitä, millainen paikan pitäisi olla.