Uutiset Jaana Selander

Rattijuoppoja, peltikolareita ja suistumisia

KIURUVEDELLÄ sattuu pieniä peltikolareita ja tieltä suistumisia. Liikennerikoksista rattijuopumus on yleistä ja lisääntynyt. Eniten onnettomuuksia sattuu keskustassa ja Pyhäsalmentiellä.

ITÄ-SUOMEN poliisilaitoksen ylikomisario, liikennepoliisi Petri Pahkinin mukaan eniten onnettomuuksia näyttäisi tapahtuvan Kiuruveden keskustassa ja Iisalmentiellä sekä Pyhäsalmentiellä eli valtatie 27:lla.
– Pääasiassa onnettomuudet ovat olleet pieniä peltikolareita ja suistumisia. Onnettomuuksissa on tänä vuonna loukkaantunut kaikkiaan kolme henkilöä ja menehtynyt ei ole yhtään. Kaikkiaan erilaisia liikenneonnettomuuksia on ollut 56 kappaletta, Pahkin laskee.
Liikennerikoksista yleisin on rattijuopumus, rattijuopumukset ovat Kiuruvedellä melko yleisiä ja ne ovat lisääntyneet.
– Kaikkiaan rattijuopumuksesta epäiltyjä on jäänyt kiinni tänä vuonna kahdeksantoista heinäkuun loppuun mennessä. Vastaavaan aikaan viime vuonna heitä oli "vain" kymmenen.
Tänä vuonna kiinnijääneitä on ollut lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä. Viime vuonna rattijuoppoja oli 21.
Muita liikennerikoksia on Kiuruvedellä tavattu 46 kappaletta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan liikennerikoksia oli 43.
– Luvuista tosin puuttuu automaattisen nopeusvalvonnan suoritteet, joita on tullut kameratolpista ja automaattivalvonta-autolla runsaat 650 tänä vuonna.
Huomionarvoista Pahkinin mukaan tälle vuodelle on, että törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia ei olla tavattu yhtään. Edellisvuonna niitä oli kolme.

KOKONAISUUDESSAAN liikenneturvallisuus on poliisin mukaan parantunut Kiuruvedellä, kun verrataan loukkaantuneita ja kuolleiden määrää.
– Mutta liikennekulttuurin muutoksesta en osaa sanoa. Varmaankin Kiuruvesi on aivan keskivertokunta. Itsekeskeisyys monessakin paikassa on yleistynyt. Muita kanssakulkijoita ei tahdota huomioida tarpeeksi, esimerkiksi jalankulkijoita ja polkupyöräilijöitä.
Pahkin toteaa, että mopoilijoiden ajotapa ja käytös varmaan ärsyttää Kiuruvedelläkin niin kuin monessa muussakin kunnassa.
– Tässä asiassa katse kohdistuu moponuorison vanhempiin, joiden olisi syytä erityisesti valvoa jälkikasvun liikkumista ja heidän liikkumisvälineitä sekä niiden kuntoa.
Poliisi uskoo, ettei Kiuruvedellä liikennesääntöjen tuntemuksessa ole puutteita, mutta yleisessä välinpitämättömyydessä, myös itsekeskeisyys on vallalla.