Uutiset Jaana Selander

Kiuruvedelle mukavasti osinkoja Energiaholdingilta

KIURUVEDELLÄ suhtaudutaan myönteisesti Savon Voiman ja Kuopion Energian mahdolliseen yhdentymiseen. Kiuruvesi on yksi Savon Energiaholdingin osakaskunta, Energiaholding omistaa Savon Voiman. Kuopion Energian omistaa Kuopion kaupunki.
Työryhmän mukaan yhdistyminen kokoaisi alueellisia voimavaroja ja vahvistaisi yhtiöiden kilpailukykyä. Neuvottelutulos menee kuntien päättävien toimielimien käsittelyyn syksyn aikana. Savon Energiaholdingin omistaa 20 toimialueen kuntaa, ja sen suurin yksittäinen omistaja on Kuopion kaupunki 18,7 prosentin omistuksella.
Kiuruveden kaupunki omistaa Savon Energiaholding Oy:n osakkeita 22 985 kappaletta, omistusosuus on 7,25 prosenttia.
– Yhtiöjärjestelyn toteutuessa omistus olisi 5,35 prosenttia eli Kiuruvesi olisi 4. suurin omistaja. Mutta omistuksen arvo nousee. Osingot ovat Kiuruveden kaupungin taloudenpidossa todella tärkeitä. Vahvempi ja kilpailukykyisempi yhtiö on oletettavasti myös parempi osingon maksaja, mutta se riippuu yhtiön tuloksesta ja sen toimielinten päätöksistä, kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka sanoo.
Muiniekka muistuttaa, että Kuopion kaupungin kanta järjestelyn etenemiseksi on ratkaisevan tärkeä. Kuopion kaupunki ei ole torjunut järjestelyä, mutta kaupunginhallitus kaipaa lisää tietoa yksityiskohdista ja Muiniekan tietojen mukaan asia etenee päätöksenteossa.
– Sähkön, sähkön siirron ja kaukolämmön markkinoilla tilanteet ovat muuttuvia ja säänneltyjä, kilpailu on kovaa, joten oma näkemykseni on että yhtiöjärjestely on omistajien, myös Kiuruveden kaupungin edun mukainen.
Uusi yhtiöjärjestys ja osakassopimus tulevat Kiuruveden kaupunginvaltuuston käsittelyyn, tavoitteena on 16.9. valtuusto.
Savon Energiaholdingin yhtymävaltuuston jäsen Mira Kokkonen (kesk) pitää ehdottomasti hyvänä koko maakunnan elinvoiman kannalta yhdistymisesitystä.
– Isommalla yhtiöllä on paremmat neuvottelumahdollisuudet valtakunnan tasolla. Ratkaisu on mainio niin omistajan kuin asiakkaan kannalta.
Kiuruveden kaupungin Savon Energiaholding Oy:n osakkeiden kirjanpitoarvo oli viime vuoden lopussa 38 658 euroa. Energiaholding Oy:ltä Kiuruveden kaupunki sai viime vuonna osikontuottoa 689 550 euroa, vuodelta 2017 niin ikään 689 550 euroa ja vuodelta 2016 647 028 euroa.