Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Koulut ovat alkaneet

Koulut ovat alkaneet

NYT kun reput on taas pakattu ja koulut avanneet taas ovensa, raitit ovat täynnä iloisia elämänhaluisia koululaisia, niin muistetaan me autoilijat hiljentää kaasujalkaa.

NÄMÄ nuoret koululaiset eivät välttämättä ihan vielä osaa liikennesääntöjä, joten liikenteessä meidän autoilijoiden tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

KOSKAAN ei saa olla niin, ettei kerkeäisi ottamaan huomioon näitä pieniä jalankulkijoita.
Maltti on valttia !

KOULUJEN alkaminen nostaa taas vakavan aiheen pintaan, nimittäin koulukiusaamisen.
Koulukiusaamista tapahtuu tänä päivänä liian paljon ja yhä nuorempien keskuudessa.

ON nimittelyä, tönimistä ja lyömistä, tavaroiden varastamista, päälle sylkemistä ja yksin jättämistä.
Sitä ei äkkinäinen arvaakkaan, kuinka kauaskantoiset seuraukset kiusaamisella voi olla.

KIUSAAMISESTA ei aina uskalleta puhua koulussa saatika kotona eli siitä vaietaan herkästi ja nyökytellään koulussa olleen mukava päivä.

KIUSATTU saattaa jättää kertomatta kiusaamisesta, koska pelkää jo valmiiksi saavansa koulussa lokaa niskaan ja pilkalliset naurut päälle.

KIUSAAMISEEN täytyy puuttua heti alkumetreillä, joten opettajat ja vanhemmat saavat olla entisestään herkempiä tarttumaan tilanteeseen, mikäli kiusaamiseen viittavaa tapahtuu nuorten keskuudessa.
Koulukiusaamisesta ja sen aiheuttamista seurauksista tulisi keskustella jo kotona koulukkaan kanssa, kuinka vakavan asian kanssa oikeasti ollaan.

SE kiusattu voi kärsiä kiusaamisesta lopun ikäänsä – vielä aikuisiälläkin.

JOKAISENlapsen ja nuoren oikeus on saada käydä koulua iloisella ja reippaalla mielellä ja ennen kaikkea turvallisin mielin ilman pelkoa tai ahdistusta.

KENENKÄÄN lapsen tai nuoren ei kuulu koulupäivän jälkeen itkeä pahaaoloa. Kenenkään lapsen tai nuoren ei kuulu viettää välituntia nojaillen yksin koulun seinään tuijotellen varpaitaan. Ottakaa tämä kaikki huomioon.

REIPASTA koulumieltä jokaiselle koulutietä kulkevalle ja opiskelun intoa!

VESA NISKANEN
Kiuruveden PerusSuomalaisten
puheenjohtaja