Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kirppu on Suomen mestari

VINTTIKOIRA Kirppu on Suomen mestari maastojuoksussa. Non Serviam Folie à Deux saavutti voiton Vöyrissä elokuun 17. päivänä. Kirpun sisko tuli hopealle ja veli oli viides urosten sarjassa. Kirpun kasvattaja on kiuruvetisjuurinen Heidi Lappalainen. Koiran omistavat Heidi Lappa

KIRPPU on hoidettavana Kiuruvedellä Heidi Lappalaisen vanhempien kotona. Heidi Lappalainen asuu itse Artjärvellä. Äiti Mirja Lappalainen pitää koirasta huolta, ruokkii ja hellii sitä sekä tarjoaa juoksumahdollisuuden. Kirpulla on kotipihalla aidattu alue, jossa se juoksee edestakaisin ja kaivaa kuoppia.
Kirppu on syntynyt Nokialla 6.6.2017. Sen isä on Kianoush Y-Shirvan ja emä Non Serviam Cthulhu Mythos.
Kirppu on asunut Heidin vanhempien kodissa kesästä 2017 lähtien.
– Laitoin tuolloin Kirpun puoliväkisellä vanhempieni mukaan Kiuruvedelle ja lupasin, että sen saa kyllä palauttaa, elleivät he pääse yhteisymmärrykseen. Kirppu jäi sille tielleen ja vietti puhtaasti lemmikkieläimen elämää, mitä nyt kävi kerran viime syksynä viehettä ajamassa rotujärjestön maastomestaruuksien epävirallisessa pentuluokassa, Heidi Lappalainen kertoo.
Tänä kesänä Heidi keksi, että Kirppuhan voisi oikeastaan kokeilla onneaan maastojuoksun parissa. Kirppu oli juossut Hyvinkäällä Luhtilaukkaajat ry:n harjoituksissa parin kanssa ja näytti keskittyvän olennaiseen, joten Heidi päätti ilmoittaa Kirpun Kalakukkomaastoihin ja seuraavana päivänä samassa paikassa järjestettävään aluekisaan.

ENSIMMÄISESSÄ kisassaan, joka oli samalla myös Suomen Salukikerho ry:n maastomestaruus, Kirppu sijoittui toiseksi kahdestatoista salukinartusta. Seuraavan päivän aluekilpailussa Kirpun tiimi oli alkuerän jälkeen kolmannella sijalla, mutta finaali jäi juoksematta, koska Kirppu ontui hieman toista etujalkaansa.
– Kokemus oli kuitenkin erittäin myönteinen ja siitä oli hyvä jatkaa.
Heinä-elokuun aikana Kirppu kävi useaan otteeseen koirahierojalla (Satu Köngäs, Rekku Rennox) hoidettavana ja harjoitteli ratajuoksua Hyvinkäällä. Radalla kisatakseen on koiran suoritettava kolme koejuoksua, joista ensimmäinen (soolo) juostaan yksin ja loput kaksi (ryhmät) vähintään kahden seuralaisen kanssa. Kirppu ehti juosta soolon ja ensimmäisen ryhmän, minkä jälkeen oli hyvä hetki jäädä talvilevolle ja kotiin kasvamaan.
– Sitä ennen kerkesimme käydä vielä yhdet maastokisat ja ajueen.
Suomen maastomestaruudesta oteltiin Vöyrissä elokuussa. Sateisen päivän saaliina oli Kirpulle kultaa eli salukinarttujen SMM-19 -titteli ja siskolle hopeaa, velipojan viides sija.
Kahta viikkoa myöhemmin Kankaanpäässä Kirppu juoksi ajueessa salukien Manzana (Non Serviam Domina Animarum, om. Heidi Lappalainen, Sanja Kuusela & Lumikirsikka Maas-Lappalainen) ja Halo (Nox Infinita Arenaria Interpres, om. Hanna & Arto Ojanperä) kanssa lopputuloksen, joka oikeutti kolmanteen sijaan ja sertifikaattiin.
Kirpun sisaruksista kolme muutakin on menestynyt juoksuharrastuksissa. Kaliforniassa asuva Izzysisko (Non Serviam Fugo Lepores RFR) saa ajaa jäniksiä ja on ehtinyt voittaa mm. arvostetun Grand Coursen, jossa edeltävän kauden parhaat kaikista vinttikoiraroduista kilpailevat lopulta keskenään.
Porvoossa asuva sisko Shadi (Non Serviam Furia Divina) on saavuttanut kaudella 2019 sertifikaatteja jo kolmessa juoksulajissa (maasto, rata ja ajue).
Kumpikin velipoika asuu Lieksassa ja näistä Noki (Non Serviam Fogo Posto) on menestynyt mukavasti ja voittanut mm. Suomen Salukikerho ry:n maastomestaruuden.

HEIDI LAPPALAISELLA on tällä hetkellä kotonaan Artjärvellä kolme salukia: Kirpun sisko Mitsu (NS Fautrix Animae) sekä 6-vuotiaat sisarukset Manzana (NS Domina Animarum) ja Zelda (NS Drakaina
Karkharodon).
Kirpun lisäksi Heidillä on osaomistuksessa pitkin Suomea kuusi muuta salukia
Saluki on ikivanha vinttikoirarotu, jota on alkuperämaissaan käytetty metsästykseen vuosituhansien ajan. Kirpun emänemän vanhemmat on tuotu aikoinaan Syyriasta Suomeen ja Sveitsiin, joten niinkin lähellä suvussa on alkuperäisessä tehtävässään toimineita metsästyskoiria.
Heidi Lappalainen on harrastanut salukeja vuodesta 2000, ensimmäinen pentue syntyi vuonna 2008.