Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Talkoilla kotalaavu

KUOREVIRRAN rantaan rakentuu kotalaavu talkootyönä. Kotalaavun masinoijina ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton Kiuruveden yhdistys ja Kiuruveden vapaa-ajan kalastajat. Kotalaavu valmistuu parin viikon sisään ja se tulee kaikkien kuntalaisten käyttöön.

AVOKOTAA oli maanantai-iltana talkoilla pystyttämässä ja ympäristöjä siivomassa Kiuruveden eräkerho. Eräkerholaiset odottavat jo innoissaan pääsyä kalastamaan Kiurujokeen, sillä lokakuun puolivälissä Kiurujokeen istutetaan 100 kiloa kirjolohia, joita lapset ja nuoret pääsevät ilmaiseksi kalastamaan. Samassa yhteydessä vietetään nyt talkoilla pystytettävä avokodan ja puuliiterin avajaisia lauantaina 19.10. kello 12–15. Kalastusta ovat opastamassa Suomen vapaa-ajan kalastajat, Kiuruveden vapaa-ajankalastajat sekä tubettaja Pottukoira.

KUOREVIRRAN maastoon nousevan avokodan taustalla ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton Kiuruveden yhdistys ja Kiuruveden vapaa-ajankalastajat. MLL on hakenut hankkeelle rahoituksen Ely-keskukselta ja haalinut urakkaan mukaan talkoolaisia.
Ely-keskus on myöntänyt avokotahankkeelle 5 616 euron avustuksen kalatalouden edistämiseen. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 8 023 euroa. Hakijan rahoitusosuus on 2 407 euroa, joka on kokonaisuudessaan talkootöitä. Talkootöitä tehdään 240 tuntia, tunnin hinta on 10 euroa.
Nivanjoen ympäristön siistimisessä ja itse kodan rakentamisessa on ollut mukana runsaasti talkoolaisia, rakentamisen ammattilaisista nuorisoon ja lapsiin eri seuroista, kerhoista ja yhdistyksistä. Myös yrittäjät ovat olleet aktiivisesti mukana tukemassa hanketta.
Avokodan ja liiterin rakennustalkoot alkoivat maanantaina. Nuoria olivat ohjaamassa Jouni Piippo ja Pauli Huttunen. Aikaisemmin päivällä mukana talkoissa olivat muun muassa Päiväkoti Päivänkakkaran väki. MLL:n Kiuruveden yhdistyksen puheenjohtaja Maria Lämsä kertoo, että ihan pienimmätkin vetelivät maastosta isoja oksia kasoihin. Se oli hellyttävää seurattavaa.

AVOKOTA nousee joen läheisyyteen, se on kooltaan noin 7,4 neliötä, sisälle mahtuu parikymmentä ihmistä.
Avokota on suunnattu kalastajille taukopaikaksi. Kotaan pääsee myös pyörätuolilla.
Vapaa-ajan kalastajien hallituksen jäsen Henri Huttunen sanoo, että paikkaa voivat hyödyntää kaikki kuntalaiset.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kiuruveden paikallisyhdistys ovat allekirjoittaneet 2.8. alueesta käyttöoikeussopimuksen.
Niin MLL:n Maria Lämsä kuin vapaa-ajankalastajien Henri Huttunen ovat kodasta ja hankkeesta haltioissaan. Ennen kaikkea heistä on hienoa se, kuinka hankkeesta on muodostunut kaikkien yhteinen urakka.
– Meille tämä on uusi juttu ja budjetillisesti iso juttu, Henri on ollut hyvänä tukena tekemässä hakemuksia. On ollut kiva huomata, että olemme saaneet runsaasti talkoolaisia pilkkomalla tehtävät pienemmiksi, varmasti myös lasten ja nuorten kalastuksen tukeminen on monen sydäntä lähellä. Olemme saaneet tänne sellaisia aikuisia, joita ei välttämättä tulisi pyydettyä kasvomaalareiksi tai lipaskerääjiksi.
Väinö Kattainen, Heka Huttula, Henkka Kattainen, Joni Tuorilainen ja Jimi Saastamoinen aikovat tulla avajaisiin onkimaan kirjolohia, pojat kalastavat kaikkia kaloja ja syövät kaiken muun paitsi särjet.
Kalastamisessa on poikien mielestä kivointa saalis ja että saa olla raittiissa ilmassa.
Eräkerhon vetäjä Hannele Saastamoinen pitää kotahanketta hyvänä. Hän toivoo, että kota säilyy eikä päädy ilkivallan kohteeksi. Rannanläheisyys on myös hyvä juttu, mutta eräkerholaisten ikäisiä lapsia pitää olla aikuisen päälle katsomassa.