Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Kampanjaviikko näyttävästi käyntiin

MÄ EN KIUSAA -kampanjaviikko alkoi Nivan koulun kentältä, kun päiväkodit ja koulut kokoontuivat kuulemaan koulurauhan julistusta. Tapahtumassa korostettiin vastuuta itsestä ja toisesta sekä positiivisesta asenteesta.

MEILLÄ kaikilla on vastuu itsestämme, muista ihmisistä ja positiivisesta asenteesta, joka luo mukavan ilmapiirin ympärillemme.
Muun muassa näillä sanoilla alkoi koulurauhan julistus maanantaiaamuna Nivan koulun kentällä, kun kiusaamisen vastainen kampanjaviikko käynnistyi.
Koulurauhaa julistaneet yläkoulun oppilaat Janna Arbelius ja Lotta Härkönen korostivat puheessaan, että kaikilla meistä on oikeus tulla kuulluksi ja kunnioitetuiksi.
– Mieti siis tarkkaan ennen kuin teet tai sanot mitään. Myös somessa on syytä olla vastuullinen. Älä sano somessa mitään, mitä et voi sanoa toiselle kasvotusten.
– On tärkeää, että jokainen saa olla aidosti oma itsensä. Pyydä ja anna anteeksi, auta tarvittaessa. Vastuuta jokaisesta voi ottaa vaikkapa hymyilemällä ja tervehtimällä sekä kysymällä kuulumisia, tai kommentoimalla kivasti somessa. On hyvä muistaa, kuinka suuri vaikutus pienilläkin arkisilla teoilla voi olla ja kuinka jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa.
– Sillä, ettei kiusaa ja on kaikkien kaveri ja hyväksyy kaikki sellaisena kuin he ovat, on suuri vaikutus päiväkodin ja koulun ilmapiiriin.

MÄ EN KIUSAA -kampanjaviikon juuret ulottuvat viime vuoteen, kun mediassa oli paljon kiusaamiseen liittyviä uutisia, jotka toivat kiusaamisen nurjia puolia esille.
Tämä innoitti Maarit Tikkasta, Auli Vaalamaa ja Johanna Kainulaista perustamaan kampanjan sosiaaliseen mediaan.
– Nyt sitten laadimme myös oman kampanjaviikon, joka kestää lauantaille asti. Tästä viikosta olisi kivaa tehdä perinne ja kehittää sitä koko ajan lisää vuosi vuodelta, Tikkanen sanoo.
Tikkasen mukaan kampanja on tavoittanut sosiaalisessa mediassa jo kymmeniä tuhansia ihmisiä ja heitä tulee koko ajan lisää.
– On ollut mahtavaa seurata, miten ihmiset ovat osallistuneet tarinoiden ja kuvien muodossa.
Kampanjalla on lisäksi kolme kiuruvetislähtöistä kummia: jalkapalloilijat Ilmari Niskanen ja Berat Sadik sekä pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhunen. Heistä Tokion paralympialaisiin tähtäävä Tenhunen oli myös paikalla maanantaina.
– On kunniatehtävä olla tällaisen kampanjan kummina. Olen itse Kiuruvedeltä lähtöisin, joten ilman muuta lähdin tällaiseen mukaan kun kesällä minua tähän kysyttiin.
– Mielestäni on hyvä muistaa, että mistä on kotoisin ja mistä on saanut lapsena tukea omien unelmiensa tavoitteluun. Haluankin siis olla omalta osaltani innostamassa lapsia ja olemaan rohkaiseva esimerkki, nykyään Kuopiossa asuva Tenhunen hymyili.
Hän toivotti turvallista kouluvuotta kaikille.
– Ollaan kaikki kivoja kavereita toisillemme ja muistetaan, että kiusaaminen on hölmöä ja noloa hommaa.

TAPAHTUMASSA oli runsas joukko päiväkoti- ja peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria. Monet olivat myös valmistautuneet tapahtumaan tekemällä etukäteen kiusaamisen vastaisia kylttejä, banderolleja ja lippuja.
Osa oli panostanut pukeutumiseenkin. Päiväkoti Päivänkakkaran väki oli sonnustautunut metsän eläimiksi.
– Olemme jo muutaman viikon ajan lähestyneet tätä kiusaamisaihetta erilaisten leikkien kautta. Esimerkiksi minä olen ollut violetti peikko, joka on surenut omaa väriään ja toivoo, ettei häntä kiusattaisi. Ja niinpä minut on otettu kaikkien ystäväksi, vaikka olenkin erilainen, sanoi Päivänkakkaran yrittäjä ja lastenhoitaja Marika Lasanen.
Kampanjaviikko jatkuu lauantaihin saakka. Luvassa on muun muassa teatteria, konsertti, kiusaamisesta keskustelua ja niin edelleen. Myös sosiaalisessa mediassa kampanjaviikko näkyy ja kuuluu vahvasti.