Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Väestön ikääntymiseen on hyvä varautua

VANHUSTENVIIKON valtakunnallisessa pääjuhlassa puhuneen Hannakaisa Heikkisen mukaan Suomen on löydettävä uusi ote ikääntyneitä koskeviin ratkaisuihin, koska kasvava vanhusten määrä vaikuttaa koko yhteiskuntaan.

VALTAKUNNALLINEN vanhustenviikko käynnistyi sunnuntaina, kun Sodankylässä vietettiin perinteikkään teemaviikon pääjuhlaa. Teemana on tänä vuonna ”Varaudu vanhuuteen”.
Juhlapuhujana oli kiuruvetinen keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen, joka on myös Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja. Hänen mukaansa pidempi elämä on yhteiskunnan suuri saavutus ja ikäihmiset kansakunnan rikkaus.
– Suomi kuitenkin vanhenee nopeasti. Yli 75-vuotiaita on nyt noin 500 000 ja kymmenen vuoden päästä heitä on jo 800 000. Kasvuvauhti on siis hurja.
Heikkisen mukaan nopeasti vanhenevassa Suomessa onkin löydettävä uusi ote ikääntyneitä koskeviin ratkaisuihin, sillä väestön vanheneminen ja iäkkäiden ihmisten lukumäärän kasvu vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Hyvän kehityksen turvaamiseksi väestörakenteen muutos tulee ottaa huomioon päätöksenteossa.
– Mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen vanhuuden tavoittelu on yksi tärkeimpiä asioita ikääntyvässä yhteiskunnassamme.
– Esimerkiksi eläköityminen on iso elämänmuutos, johon voi olla hankalaa sopeutua. Siksi työelämästä vanhuuseläkkeelle siirtyville tulisi tarjota lakisääteinen hyvinvointi- ja terveystarkastus, Heikkinen esitti.
Lisäksi hän nostaisi muistisairauksien ehkäisyn muiden kansantautien ehkäisyn rinnalle.
– Muistisairauksien lisääntyminen on yksi lähivuosikymmenien suurimpia kansanterveydellisiä, taloudellisia ja inhimillisiä haasteita. Suomessa on tällä hetkellä muistisairaita noin 130 000 ja vuoteen 2050 mennessä määrä voi jopa kaksinkertaistua. Aktiivisella elintapaohjauksella sairastumisen alkua on kuitenkin mahdollista siirtää 5–10 vuotta.
Heikkinen oli myös huolissaan vanhusten ravitsemuksesta.
– Siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota kaikissa sosiaali- ja terveydenhoidon palveluissa. Vajaaravitsemuksen ennaltaehkäisy, tunnistaminen ja siihen varhain puuttuminen on erityisen kustannustehokasta ja varmistaa mahdollisimman hyvän toimintakyvyn.

TÄRKEIN varautuminen vanhuuteen tapahtuu kuitenkin jokaisen omassa mielessä.
– On tärkeää osata olla kiitollinen. Se estää katkeruuden ja sotkeutumisen lillukanvarsiin, sekä antaa tilaa ilolle ja hyvälle mielelle.
– Kannustan myös olemaan läsnä toisen ihmisen elämässä ja pitämään huolta ystävyyssuhteista. Kuntoilu, oman talouden hallinta ja ajoissa tehtävä hoitotahtokin on hyvä muistaa.
Myös edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä ajoissa, sillä koskaan ei tiedä ketä kohtaa sairaus tai vaikkapa onnettomuus, joka aiheuttaa toimintakyvyttömyyden. Aiheesta pidettiin maanantaina tietoisku Kiuruveden kaupungintalolla.
Edunvalvontavaltuutus on hyvä keino varautua tulevaisuuteen. Se on valtakirja, jolla jokainen voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan itse.
Hoidettavat asiat voivat koskea esimerkiksi raha-asioita. Valtuutus kannattaa tehdä, sillä se on joustavampi kuin edunvalvonta.

KIURUVEDELLÄ piisaa vanhustenviikon tiimoilta ohjelmaa myös loppuviikon ajan.
Tänään keskiviikkona vietetään kirjastossa kello 12–14 SeniorSurf-päivää, jossa kansalaisopiston opettaja Jouko Kastarinen opastaa ikääntyneitä ihmisiä tietokoneiden ja internetin käytössä.
Huomenna torstaina kello 10 alkaen on uimahallissa liikuntasihteeri Lassi Myllylän pitämä Liikuntainfo, jonka aiheena on tasapainoa ja voimaa vanhuuteen. Torstaina on lisäksi Liikutaan yhdessä -päivä, jonka teemana on viedä vanhus ulos.
Perjantaina vietetään vanhusten viikon juhlaa Nivan koululla kello 8.15 alkaen. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.
Lauantaina kello 13–16 on päivätanssit Puistonkulmalla Unikuva-yhtyeen tahdissa. Myös tässä tilaisuudessa on kahvitarjoilu.
Sunnuntaina on vielä kello 10 alkaen messu evankelis-luterilaisessa kirkossa.