Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Talviuintikausi käynnistyi

LÄMPÖTILA on muutaman asteen plussan puolella, kosteus tekee säästä kuitenkin viileän. Toppatakki ei ole liikaa. Silti Elvi Kärkkäinen astelee sunnuntaina kylmään Kiurujärveen Koskenrannan talviuintipaikassa.

MUITA uijia ei ole tällä kertaa menossa tummaan ja kylmään veteen. Elvi Kärkkäinen laskeutuu portaita alas järveen, kastautuu ja ottaa laiturin edustalla useita uintiliikkeitä. Kärkkäinen nousee Kiurujärvestä virkistyneenä ja pyytää kokeilemaan ihoaan, joka tuntuu elävän. Vieressä on muitakin aktiiviharrastajia. Jarmo Waarnalla jäivät uimahousut kotiin. Hän kertoo käyvänsä avannossa kahvakuulatreenin jälkeen ja olo kuulemma pulahduksen jälkeen yhtä hyvä kuin hiprakassa.

SUNNUNTAINA Koskenrannan talviuintipaikalla vietettiin talviuintikauden avajaisia. Kiuruvedellä talviuintipaikasta huolehtii Kiuruveden Latu, joka toimii Suomen Latu -organisaation alaisuudessa.
Kiuruveden Ladun taloudenhoitaja Silja Ruotsalainen kertoo, että talviuintiharrastajia on Kiuruvedellä hieman yli 50, parikymmentä heistä on jo aloittanut talviuinnin.
Kiuruveden Latu myy talviuijille pukukoppiin ovikoodeja, koodi maksaa 25 euroa kaudelta. Maksuilla Kiuruveden Latu maksaa Koskenrannan sähköt. Kiuruveden Ladun omistama lämmin pukukoppi on palvellut talviuijia Kuorevirralla kaksi vuotta. Viime vuonna kaupunki rakensi alueelle laiturin ja viime viikolla uijat saivat puiset ja turvalliset portaat. Leveyttä portaissa on sen verran, että ne mahdollistavat myös vedestä pelastamisen. Kiuruveden Latu huolehtii alueen siisteydestä talvisin, kaupunki kesäisin. Kaupunki rakensi viime vuonna alueella myös kesäuijia varten pukukopin.
Silja Ruotsalainen sanoo, että jos joku haluaa aloittaa talviuinnin, voi harrastukseen tutustua ilmaiseksi käymällä jonkin toisen avantouijan kanssa Koskenniskalla.
– Voi rauhassa tutustua, onko avantouinti minun juttu. Suomen Ladun jäsenellä on niin ikään mahdollisuus hyödyntää toisen paikkakunnan avantouintimahdollisuutta.
Kiuruveden Latu järjesti sunnuntaina avantouintikauden avajaiset siksi, että uusille harrastajille voidaan esitellä palvelua ja vakioharrastajat tietävät, että nyt kausi on avattu.
Riitta Koivunurmi on yksi aktiiviharrastaja, hän käy avannossa uimassa aamuisin ennen töihin menoa, Riitta on kouluttautunut myös talviuintiohjaajaksi.
– Talviuinti sopii kenelle vain, esimerkiksi ikä ei rajoita harrastusta. Jos on sydän- ja verisuonisairauksia, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, sillä kylmä vesi vaikuttaa verenpaineeseen.
Koivunurmi sanoo, että kun kolme kertaa uskaltautuu kylmään veteen, on koukussa talviuintiin.
– Tuo kolme kertaa viikossa avantouintia tuo myös terveysvaikutuksia.
Silja Ruotsalainen ja Riitta Koivunurmi suosittelevat, että avantoon ei menisi kukaan yksin, vaan kylmään mentäisiin uimaan kaverin kanssa.
Pakkasilla avanto pysyy auki pumpulla, sähköinen pumppu pitää veden liikkeellä, kovilla pakkasilla aukko pienenee, mutta silloin aukkoa suurennetaan jääsahalla. Talviuijat pitävät huolta lumitöistä ja kopin siivouksesta.
– Lumityöt on itse asiassa tosi hyvä juttu, sillä siinä saa lämpimän. Sitten on mukava mennä uimaan. Uinnin jälkeenkin on hyvä tehdä pieni lenkki, ettei tule kylmä. Itse tunnen kylmää hyvin herkästi, Silja Ruotsalainen kertoo.
Ruotsalainen on harrastanut talviuintia reilu parikymmentä vuotta kolme kertaa viikossa. Hän käy uimassa töiden tai liikuntaharrastuksen jälkeen. Uinnin jälkeen olo on energinen ja saa paljon aikaiseksi.
– Pitää kokea ja tuntea, mikä itselle sopii parhaiten. Esimerkiksi nälkäisenä tai juuri syöneenä en mene avantoon.
Silja Ruotsalainen kokee olonsa turvalliseksi, kun hän pitää kiinni portaista. Siinä hän tekee liikkeitä ja potkii jaloillaan.
– Kun tekee jotain, voi olla vedessä kauemmin.